Månadens Spel: Thorngaards läckra mål

Integration i Skara och fler kvinnliga ledare i Skövde – vinnarna av Månadens Spel skänker viktiga medel till #viställerupp-projekt

Skaraborgsspelarna Rikke Thorngaard, Skara HF, och Victor Ljungquist, IFK Skövde, stod för de häftigaste spelsekvenserna i SHE och Handbollsligan i oktober. Det har fansen bestämt när omröstningen av Månadens Spel nu är avslutad. Klubbarna får nu 10 000 kronor var av handbollens huvudsponsor Svenska Spel till något av projekten inom manifestationen #viställerupp. Skara HF satsar på integration och IFK Skövde vill satsa på kvinnliga ledare genom både utveckling och rekrytering av fler.

Fansen har sagt sitt, det var Skara HF:s Rikke Thorngaard och IFK Skövdes Victor Ljungquist som stod för de mest spektakulära spelsekvenserna i SHE och Handbollsligan under oktober. Rikke satte ett snyggt skott bakom ryggen i matchen mot Kristianstad HK och Victor gjorde en imponerande tv-räddning mot Alingsås HK när han på chans hoppade upp precis framför målområdeslinjen och räddade ett långskott som var på väg in i det öppna målet.

– Jag tänker inte jättemycket på vad som händer, minns Victor. Jag hinner inte springa och byta, så jag gör en chansning och springer hem och ser hur han kastar iväg bollen. Så jag hoppar och chansar och lyckas ta bollen, och det var ju bra det för annars hade det blivit lite pinsamt.

När Rikke Thorngaard minns tillbaka på det spektakulära målet mot Kristianstad HK berättar hon att laget hade en tvåminutersutvisning mot sig.

Melanie Felber hade bollen på kanten vid ett frikast, så jag trodde att hon skulle se mig om jag sprang. Istället fick jag bollen av Mikaela Johansson och hoppade rakt upp. Jag blev överraskad av en knuff bakifrån, så jag kunde inte vända och var sedan tvungen att skjuta på målet.

Och mål blev det, ett spektakulärt sådant som uppskattades av fansen. Rikkes mål fick 51,5 procent av rösterna medan Victors räddning fick 65,2 procent.

Som vinnare av Månadens Spel tilldelas nu Rikke Thorngaard och Victor Ljungquist 10 000 kronor var av handbollens huvudsponsor Svenska Spel att skänka till något projekt inom manifestationen #viställerupp, som är elithandbollsklubbarnas gemensamma namn på det samhällsengagemang som de i dag bedriver.

Rikke Thorngaard har valt ett projekt som Skara HF inom kort startar upp och som heter Handboll för alla.

– Jag har valt projektet eftersom det hjälper till att sprida handboll bland ungdomar i Skara. Det är ett projekt som ska ge barn och ungdomar, från olika kulturer och sociala förhållanden, möjlighet att prova på handboll. Jag tycker att det är ett jättebra projekt som jag gärna vill stödja, berättar hon.

Elin Wikström är ordförande i Skara HF. Hon berättar att tankarna bakom Handboll för alla kommer från att barnkonventionen, som nyligen blivit svensk lag, säger att alla barn har rätt till en aktiv fritid. Skara HF vill därför dra sitt strå till stacken och introducera handboll för barn och ungdomar som tidigare inte kommit i kontakt med sporten.

– Vi kommer rikta in os på målgrupper som i dag inte har kontakt med handbollen. I första ledet är det mycket integration, men i förlängningen ska vi också rikta oss mot personer med funktionsnedsättningar, berättar Elin Wikström och fortsätter:

– Är det en utmaning att få de här barnen och ungdomarna till idrottshallen, får vi helt enkelt ta idrottshallen till dem.

Klubben planerar därför att, med sina egna spelare som ambassadörer och inspiratörer, göra det möjligt att på ett enkelt sätt spela handboll ute i kommunens olika bostadsområden.

– Det är en segregation i samhället och den måste alla ta ansvar för, och vi vill bidra på det här sättet. Vi hoppas också att det är ett projekt som får växa, säger Elin och berättar att målet är att dels attrahera fler till handbollen och den egna klubben, dels att erbjuda fler barn och ungdomar en aktiv fritid

Men att nå rätt målgrupp är inte helt enkelt. Pengarna från Svenska Spel kommer därför väldigt lägligt och kommer möjliggöra att informationsmaterial kan tas fram på andra språk än svenska, allt för att underlätta integrationsarbetet.

– Det är en utmaning att vända sig till målgrupper med andra modersmål än svenska. Vi har inte möjlighet att ha tolkar i föreningen, men pengarna kommer kunna hjälpa oss att köpa in tolk- och översättningstjänster.

IFK Skövde har under hösten startat upp ett projekt som ska syfta till att få fler kvinnliga ledare i klubben. Victor Ljungquist väljer att skänka sina 10 000 kronor till just det projektet.

– Det är jätteviktigt att fler kvinnor kan vara delaktiga som ledare, så det här är ett jättebra projekt, säger han.

– Vi vill att man ska känna att man kan utvecklas, utbildas och gå vidare, inte bara vara en hjälpande förälder utan också vara med och bidra på längre sikt, förklarar klubbchefen Erik Sackari.

– Föreningslivet behöver många ledare, funktionärer och ungdomstränare för att det ska fungera. Det är därför jätteviktigt att hitta ledare av båda könen och det finns många med stor kunskap och stort engagemang, fortsätter han.

Vill se en ökning från säsong till säsong
I dag har klubben ett tiotal kvinnliga ledare, men målet är att dessa ska bli både fler och få möjlighet att utvecklas ytterligare.

– Vi vill se en ökning från säsong till säsong, inte bara i kvantitet utan också i kvalitet vad gäller utbildning. Vi är omkring 100 ledare totalt i föreningen. Av dessa är i dag drygt ett tiotal kvinnor, berättar Erik Sackari.

Projektet startade upp under hösten men på grund av pandemin har klubben inte kunnat utveckla det som de från början hade planerat. Men pengarna från Svenska Spel blir välbehövliga och kommer göra stor nytta.

Den tidigare landslagsspelaren Loui Sand är ambassadör för #viställerupp. Han blir glad när han får höra om de projekt som Svenska Spels pengar kommer gå till i första omgången av Månadens Spel.

– Att föreningsidrotten är väldigt viktig för integrationen är välkänt, och handbollen är verkligen en integrerande idrott. Men det är också en idrott som inte är så vanlig i många förorter, där till exempel fotbollen har en mer tydlig position. Därför blir jag väldigt glad när jag får höra om Skara HF:s satsning på Handboll för alla. På sikt kan den typen av projekt verkligen göra skillnad, säger han och fortsätter:

– Också IFK Skövdes satsning på kvinnliga ledare är jättebra. Som ung idrottare behöver man både manliga och kvinnliga förebilder, och idrottsledare är verkligen förebilder som gör ett ovärderligt jobb. Jag önskar IFK Skövde stort lycka till med sin satsning, för den är väldigt viktig och jag tror och hoppas att vi om några år ser en jämnare könsfördelning mellan handbollsledarna i klubben.

Också Svenska Spels sponsringsprojektledare Stina Packalén är mycket nöjd med att få bidra till två viktiga projekt.

– Svenska Spel är idrottens bästa vän och vi vill vara med och utveckla idrotten från gräsrot till elit. För oss är det verkligen glädjande att kunna bidra till två projekt som på olika sätt jobbar med inkludering och som jag är övertygad om kommer bidra till ännu bättre handbollsverksamhet i Skaraborg, säger hon.