Barud: ”Alingsås ska spela om de finaste medaljerna”

Niclas Barud och Fredrik Teern har utgjort ett formidabelt mittblock under slutspelet. Tillsammans har de underlättat för Niklas Kraft i mål och tagit Alingsås HK till sin sjätte SM-final.

Barud som har ett förflutet i finalmotståndarna IK Sävehof ser minst sagt fram emot första drabbningen på lördag. 

– Jag är jätteladdad, det här har man väntat på hela året, säger han inför helgen. 

SM-FINAL 1: ALINGSÅS HK–IK SÄVEHOF
LÖRDAG 18 MAJ 18.10
SÄNDS ÄVEN PÅ TV12 & C MORE

Efter finalmiss i fjol är Niclas Barud nu tillbaka i finalsammanhang. Till helgen påbörjar han sin femte SM-final. Motståndet stavas IK Sävehof, Baruds tidigare klubb där han vann tre guld i rad 2010, 2011 och 2012 och förlorade sin första SM-final 2008. 

– Jag har inte reflekterat över det än. Det klart att det blir lite speciellt att Sävehof står på andra sidan plan. Jag gjorde sex säsonger i A-laget där. Men det spelar ingen jättestor roll vilka vi möter. Det kunde ha blivit Skövde. 

Vad säger du om Sävehofs väg fram till finalen?

– De har gjort det jättebra. De har verkligen formtoppat och träffat bra till slutspelet. De har gått från klarhet till klarhet och är välförtjänta sin finalplats. 

Vad är det som gör dem så svåra att möta?

– De anpassar sitt spel ganska mycket mot sitt motstånd. De gjorde det svårläst för IFK Skövde i semifinalen som inte kunde lösa deras försvarsspel. De spelar med stor variation och mycket sju-mot-sex.   

Niclas Barud kom till Alingsås HK sommaren 2017 från utlandet tillsammans med Andreas Berg. De båda spelade tillsammans i Frisch auf Göppingen innan flyttlasset gick hem till västkusten. 

Inför säsongen lämnade mittsexan Oscar Bergendahl Alingsås vilket öppnade upp för en startplats på linjen för Barud. I försvarsspelet har han och Fredrik Teern utgjort ett aggressivt mittblock som fick bra träff på Ystads IF och ännu bättre träff på IFK Kristianstad. 

Du och Teern har utgjort ett starkt försvarssamarbete under slutspelet. Vad är det bästa med Teern på handbollsplanen?

– Han är väldigt smart. Vi behöver inte prata så mycket med varandra. Vi har stångats ihop tillräckligt länge nu. Sen kan han vara lite elak ibland men hans smarthet är hans främsta styrka. 

Vad har ni i AHK fokuserat på under veckorna sedan avancemanget? 

– De första dagarna tränade vi på lite hårdare med lite mer fart på träningarna för att bibehålla matchtempo och kondition. Det blev ett längre uppehåll än planerat. 

– Sen på torsdagen förra veckan fick vi reda på att vi skulle möta Sävehof och har fokuserat på dem sedan dess. Vi har spelat mycket försvar- och anfallsspel, fortsätter Barud.

Vad blir viktigast för er på lördag? 

– Det viktigaste är att vinna men det är ett tråkigt svar. Vi har ju inte spelat på två veckor så det är viktigt att komma igång. Vi ska ha samma känsla som vi avslutade semifinalerna med. Att vi snabbt kommer tillbaka i matchtempo och är påkopplade från start. 

Det förväntas bli helt fullsatt. Hur laddad är du?

– Jag är jätteladdad. Det här har man väntat på hela året. Vi tycker att Alingsås ska vara med och spela om de finaste medaljerna. Nu har vi den chansen. Vi ska försöka avsluta säsongen på ett så bra sätt så möjligt. 

OLOF ERICSON

Niclas Baruds fem SM-finaler

2008: IK Sävehof–Hammarby IF 28–35
2010: IK Sävehof–HK Drott Halmstad 23–23 (30–28 e.f.)
2011: IK Sävehof–Eskilstuna Guif 35–18
2012: IK Sävehof–IFK Kristianstad 29–21
2018: Alingsås HK–IK Sävehof

SM-FINAL: ALINGSÅS HK–IK SÄVEHOF

Lördag 18 maj, 18.10: Alingsås HK–IK Sävehof
Tisdag 21 maj, 18.10: IK Sävehof Alingsås HK
Fredag 24 maj, 19.10: Alingsås HK–IK Sävehof
Måndag 27 maj, 19.10: IK Sävehof Alingsås HK
Torsdag 30 maj, 18.10: Alingsås HK–IK Sävehof
Matcherna sänds på TV12 & C More

Foto: Bildbyrån