Anton Hallbäck: ”Suttit på nålar när de har spelat”

Ystads IF:s Anton Hallbäck är sedan januari klar för Önnereds HK nästa säsong. För Handbollsligan berättar han om vad som lockade honom och hur han har följt ÖHK:s kvalspel mot Skånela.
– Jag har suttit på nålar när de har spelat, berättar Hallbäck inför kvartsfinal fyra mot Alingsås.

YSTADS IF-ALINGSÅS HK
ONSDAG 17 APRIL 19.00
SÄNDS ÄVEN PÅ C MORE PLAY

Ystads IF snodde en bortamatch sist och har nu matchboll mot Alingsås i kvartsfinal fyra. Slutresultatet i Estrad skrevs 25–27 efter ett mycket framgångsrikt sju-mot-sex spel av Ystad.

– Det var otroligt skönt att vinna den matchen. Det var en udda matchbild. Det kändes rätt så kört, även i minut 45. Sen bytte vi taktiskt till sju-mot-sex och fick bättre träff i anfallsspelet. Bakåt spelade vi också rätt bra. Det var riktigt gött att åka hem med den segern innan uppehållet. 

Tror du AHK kommer bättre förberedda på onsdag på ert sju-mot-sex?

– Absolut. Det gör precis som vi och kollar på varenda analys. Samtidigt som vi tränar på att göra motdrag. Det är ett ständigt taktikspel i slutspelet. 

Hur har ni spenderat tiden mellan kvartsfinalerna?

– Vi har tränat en del och fått lite ledigt vilket var skönt. Vi har pratat om deras spel och det vi själva gjort bra. Förra veckan körde vi rätt så mycket fart. Sen blir det väldigt konstigt med ett sådant här uppehåll mitt i en kvartsfinalserie. Det är lättare att anpassa sig om det kom mellan kvartsfinalerna och semifinalerna. Jag har bara gått och väntat på den här matchen. Men det är vad det är, det är ju samma för AHK, fortsätter Hallbäck. 

Anton Hallbäck blev tredje bästa målskytt i Ystad under grundserien med hundra kassar. Därför höjde många på ögonbrynen när det stod klart att 23-åringen stod klar för Önnered efter säsongens slut. 

– Jag vill ha en annan roll än den jag har nu. Jag har spelat på H6 sedan två år tillbaks och tycker inte jag får ut så mycket av min handboll där. Jag vill ut på niometer helt enkelt. Det var den rollen Önnered la fram när jag pratade med dem. 

Hur har du följt Önnereds kvalspel mot Skånela?

– Jag har suttit på nålar när de har spelat. Sist kunde jag inte se matchen så jag bad farsan SMSa lite resultat. Först en gång i halvleken och sen när det var slut. Men sen gick det ju till förlängning och extra förlängning. Då var jag så nervös att han fick skicka varenda mål. Men de löste ju det till slut. Den matchen fick jag följa till fullo, haha. 

Hur är känslorna nu under din sista tid med laget?

– Just nu är den bra. Jag har fullt fokus på att vinna kvartsfinalen och ta sig vidare. Jag vill avsluta på ett perfekt sätt. Allting med lägenhet där och här samt praktiska saker har löst sig. Så det är bara fokus på handbollen för mig, vilket är skönt. 

På onsdagskvällen har Ystad chansen att ta revansch på förra årets kvartsfinalserie mot AHK och slå ut västgötarna. Men senast Alingsås åkte ut i kvartsfinalsstadiet var våren 2013. 

– Som i alla slutspelsmatcher är framförallt försvarsspelet vi måste få till. Jämför man en vanlig seriematch med slutspelet blir det färre mål och kontringar nu. Kan vi lägga en bra grund bakåt och se till att de inte få göra så mycket mål i uppställt, samt inte bjuder dem på några kontringar ska vi nog kunna vinna, avslutar en laddad Hallbäck. 

OLOF ERICSON

ALINGSÅS HK–YSTADS IF 1–2

22 mars: Alingsås HK–Ystads IF 25–23
19 mars: Ystads IF–Alingsås HK 25–19
3 april, 19.00: Alingsås HK–Ystads IF, 25–27
17 april, 19.00: Ystads IF–Alingsås HK
Ev 22 april, 17.00: Alingsås HK–Ystads IF

Kvalserien mellan Önnered och Skånela

26 mars: Skånela–Önnered, 30–28
29 mars: Önnered–Skånela, 33–26
5 april: Önnered–Skånela, 42–37 e.fl.
22 april: Skånela–Önnered
Ev 27 april: Önnered–Skånela