Andreas Palicka: ”Blev rörd av de fina gesterna”

Handbollsligan blir snart en världsstjärna fattigare. Redan på onsdag kväll kan Redbergslids IK:s säsong vara över, vilket också skulle betyda att Andreas Palickas andra sejour hos ”De vita eleganterna” tar slut. 

REDBERGSLIDS IK–ÖNNEREDS HK
ONSDAG 23 MARS 19.00
SÄNDS PÅ CMORE & SPORTKANALEN

Men då ska resultaten gå RIK:s väg. Först ska de själva besegra Önnereds HK, samtidigt som Ystads IF bortabesegrar IF Hallby. Först då blir det en målskillnadsaffär mellan RIK och Hallby om vilka som undviker negativt kval. 

– Jag har en avslappnad känsla inför matchen mot Önnered. Vi går självklart för seger men hela klubben är samtidigt inställd på kvalspel. Vi ska göra vårt bästa på onsdag, säger Andreas Palicka som alltså lämnar mesta mästarna Redbergslid för Paris Saint-Germain i sommar. 

Kval eller ej blir det en längre försäsong än vanligt för EM-guldhjälten Palicka. 35-åringen kommer kunna träna upp sin kropp ordentligt under april och maj månad. 

– Jag ska ta ikapp de här senaste två åren då jag har spelat 180 matcher. Jag har haft väldigt lite tid att träna och ta hand om olika defekter i kroppen. Jag vill komma så väl förberedd som jag kan till min nästa resa, fortsätter målvakten.

Det svenska landslagets finalseger i EM i januari gick knappast någon förbi. Särskilt inte människorna i och omkring svensk handboll. Under sin relativt korta tid i Handbollsligan har Palicka fått mängder av hälsningar; såväl från folk på stan som i handbollshallarna. Men att mottagandet efter EM-guldet skulle vara så stort var han inte beredd på.

– Det var helt otroligt. Det är det fortfarande. Det märktes verkligen att landslaget fångade TV-tittarna. 

Flera av Redbergslids motståndarlag i februari valde att inför avkast uppmärksamma och hylla Palicka.

– Det är speciellt att i en lagidrott få ta emot så mycket beröm. Hammarby borta fick jag till exempel stående ovationer från supportrarna. Jag blev rörd över de fina gesterna. Jag känner en tacksamhet att få ge något till svensk handboll. Det har varit några av de största momenten under min karriär. Det är faktiskt varit svårt att ta in som individ.

Förra veckan var A-landslaget samlat i Polen. Men utan sin mest rutinerad pjäs. 

– I den situationen jag befinner mig i var det väldigt viktigt att få den veckan att använda till annan typ av träning. Allt var koordinerat med målvaktstränaren och förbundskaptenerna. Det visste vi sedan tidigare, berättar Palicka som såg de två landskamperna mot Polen i Göteborg. 

– Målvaktsarvet i Sverige ska få möjlighet att utveckla sig. Det är viktigt att andra får lite erfarenhet från landslaget. Det var roligt att se Fabian Norsten, Peter Johannesson och Tobias Thulin få massa speltid och göra bra ifrån sig. 

Inför den sista omgången i grundserien kommer RIK med ordentlig vind i seglen. ”De vita eleganterna” har vunnit tre raka matcher och senast slog man självaste tabelltvåan IFK Kristianstad på bortaplan.

– Vi har hittat en positivism i laget som gett mer självförtroende. Det blåser positiva vindar i Rosendalshallen, fortsätter Palicka. 

Vad i den svenska ligan har överraskat dig?

– Såklart mycket. Jag skulle säga den individuella kvaliteten och unga entusiasmen. Det är ganska enkel handboll med få avtal. Men de här unga spelarna kan ändå skjuta i 140 km/tim. Det smäller ordentligt, menar Palicka som fortsätter:

– I RIK lägger jag mycket energi på träningarna. Där försöker jag prata mycket med de yngre killarna och ge dem en förståelse för vissa saker i spelet. Det är sjukt kul att se deras snabba utveckling och hur de har hittat en annan trygghet den senaste tiden. 

Utöver Göteborgsderbyt mellan RIK och Önnered bjuder onsdagskvällen på sex ytterligare matcher. 

– Det är rätt mycket upp och ner i ligan. Alla lag slår varandra vilket inte är så vanligt. Så är det inte i Tyskland eller Frankrike. Där kommer det kanske en överraskning var tredje år. Här kan vi vinna mot Kristianstad borta och Önnered gör detsamma mot Ystads IF. De ojämna prestationerna handlar nog mycket om den låga snittåldern på trupperna i Sverige. Men det gör ligan väldigt intressant.

Avkast för samtliga matcher i slutomgången sker klockan 19.00.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Omgång 26

Redbergslids IK–Önnereds HK
HK Aranäs–Alingsås HK
IF Hallby–Ystads IF
Lugi HF–Hammarby IF
Eskilstuna Guif–IFK Skövde
IFK Ystad–HK Malmö
IK Sävehof–IFK Kristianstad

Foto: Bildbyrån