Anders Forsell Schefvert: ”Framtiden är ljus för Amo”

Nykomlingarna Amo HK har gjort en fin debutsäsong i Handbollsligan så här långt. Smålänningarna ligger på en tiondeplats i tabellen, en poäng ovanför kvalstrecket samt fyra poäng under slutspelsstrecket.
– Vårt mål är att hålla oss kvar i Handbollsligan, säger Amos mittnia Anders Forsell Schefvert. 

AMO HK–IK SÄVEHOF
ONSDAG 7 FEBRUARI 19:00
SÄNDS PÅ HANDBOLLSLIGAN LIVE

Tvåvägskämpen Anders Forsell Schefvert är inne på sin tredje säsong i Amo. Med sitt hårda arbete i såväl försvar- som anfallsspel är han en av lagets mest pålitliga pjäser.

– Jag trivs väldigt bra i föreningen. Det är väldigt familjärt här. Jag skulle säga att mitt försvarsspel har utvecklats i Amo. I Sävehof spelade jag inte alls bakåt. Men här får jag vara lite försvarsgeneral. Vill man satsa på handbollen är Amo en väldigt bra klubb att komma till, säger Forsell Schefvert som på 18 spelade matcher står noterad för 36 mål och 61 målgivande passningar.

Sist vann Amo borta mot Önnereds HK. En meriterande skalp för Forsell Schefvert och kompani, som alltså besegrade tabellnian Önnereds HK med sju bollars marginal.

– Den segern betydde otroligt mycket. Det var skönt att den här träningen som vi har haft i januari resulterade i ett sånt bra försvarsspel. Vårt slit lönade sig verkligen. Vi fick bort deras viktiga spelare i Mishels Liaba och Pontus Zetterman. Det var bara Alfred Ehn i Önnered som gjorde mycket mål. Vi borde vunnit med mer bollar. Vi missad rena frilägen i första halvlek, berättar mittnian.

Under säsongens gång har Amo bytt huvudtränare. Andreas Stockenberg har bytts ut mot dansken Brian Ankersen.

Hur upplevde du Stockenbergs sorti i vintras?

– Det kom som en chock. Jag har stor respekt för Andreas efter det han har gjort för den här klubben. Han har verkligen satt Amo på kartan. Alla spelare som är här är här tack vare honom.

Hur ser du på framtiden för Amo utan Stockenberg?

– Ja, det får vi se. Nu har vunnit en match och förlorat en match sedan årsskiftet. Jag tror faktiskt framtiden är ljus för Amo. Brian har en annan vision och lite andra planer som inte ”Stocken” hade.

Hur vill du beskriva Ankersen som tränare?

– En handbollsnörd. Han sitter alltid med datorn i knäna. Han är ofta på ”kabeln” (Amokabel) och donar och härjar. Han bryr sig väldigt mycket om oss spelare och hur man mår. Det är en väldigt bra tränare.

Berätta mer om ”kabeln”…

– Det är fabriken här i Alstermo. Han har fått ett litet rum där som han kan sitta och jobba i. Det är inte som Partille direkt, där ”Micke” (Michael Apelgren, huvudtränare i IK Sävehof) och Linus (Ekman, assisterande tränare i Sävehof) har varsitt kontor.

Härnäst väntar möte med kontringsstarka IK Sävehof. Avkast sker klockan 19:00 på onsdag kväll i Alstermo. Forsell Schefvert, som har ett förflutet i Partilleklubben, vet mycket väl vad som väntar honom och Amo.

– Det gäller för oss att vara kliniska. Ha disciplin och tålamod i anfallsspelet och hålla oss till vår taktik. Vi vet ju att Sävehof är Sveriges bästa lag på att straffa motståndarna. Simon Möller kastar på allting. Han har en jäkla precision i sina utkast.

Sist lagen spelade match mot varandra vann Sävehof 35–29.

Hur ska ni göra för att inte fastna i Sävehofs luriga defensiv?

– Man kan ha hur många planer som helst. Men det viktigaste är att inte låta Simon få tag på bollarna. Vi ska inte stressa upp oss bara för att de spelar lurigt. Vi ska hålla oss till vårt spel och styra upp matchen. Det är ändå vår hemmaborg.

Den 15 mars 2001 föddes Anders Forsell Schefvert in i en sann handbollsfamilj. Far är Ulf Schefvert och mor är Britt Forsell. Dessutom har han vuxit upp med två handbollsproffs till storebröder: Eric Forsell Schefvert och Olle Forsell Schefvert.

– Det bästa med att växa upp i en handbollsfamilj är väl att man får se otroligt mycket handboll. Det har alltid varit handboll sedan jag föddes. När de först fick syn på mig som bebis sade Olle och Erik att mitt huvud ser ut som en handboll.

Din morfar Sven-Eric Forsell var aktiv handbollsspelare på 1930-talet. Har du några klenoder från hans handbollskarriär?

– Han spelade ju vänsterback som det hette på den tiden. Nej, jag har inte det personligen. Men jag vet att det hänger lite medaljer i vår sommarstuga. Jag vet inte så värst mycket om hans karriär, förutom att han spelade i A-landslaget.

Vad är det en rutinerad handbollsåskådare lägger märke till som de andra på läktaren kanske missar?

– Oj, många som kollar handboll kanske fastnar på den som gjorde tio mål. Men då är det inte många som vet hur många avslut han har tagit. Om han har tagit säg 20 avslut så är tio missade skott väldigt mycket. Sen tror jag att många missar de som krigar bakåt också. Att stångas och slåss är en väldigt viktig del av handbollen.

Anders nämner också innebörden av tekniska fel:

– Det är också en grej som den ”vanliga” handbollsåskådaren kanske missar. När vi en gång hade 16 tekniska fel torskade vi med åtta bollar. Men när vi minskade de tekniska felen till nästa match mot samma motstånd vann vi med sju.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Amo HK:s interna MEP-liga

1. Arnar Birkin Halfdansson, 52,88 MEP-poäng
2. Samuel Lindberg, 47,35
3. Anders Christiansen, 40,63
4. Jonas Jensen, 35,48
5. Minik Dahl Hoegh, 31,36
6. Anders Forsell Schefvert, 29,31
7. Erik Östling, 28,17
8. Nikola Matovic, 22,14
9. Lynx Beverskog, 21,87
10. Vasko Sevaljevic, 18,87

Foto: Bildbyrån