Alfred Ehn: ”Bra för ligan att fler lag blir bättre”

Toppmöte i Handbollsligan mellan IFK Kristianstad och IFK Skövde. Mästarnas nyförvärv Alfred Ehn berättar om det tuffa Champions League-schemat och hur det ska bli att möta sin gamla klubb.

IFK KRISTIANSTAD-IFK SKÖVDE
FREDAG 19 OKTOBER 19.00
SÄNDS ÄVEN PÅ CMORE

I fjol blev Alfred Ehn skyttekung i Skövde med 153 mål på 32 matcher i Handbollsligan. I somras tog vänstersexan klivet till IFK Kristianstad där han fortsatt leverera. Efter sex matcher har Alfred Ehn fått mycket speltid under Ola Lindgren och gjort 14 mål.

– När öppningen dök upp tvekade jag inte på att flytta hit. Kristianstad är Sveriges bästa handbollslag och nu har jag chansen att spela handboll på heltid. Det är ett bra fönster utåt och en klubb med mycket publik och stämning på matcherna, säger Alfred Ehn och fortsätter:

– Överlag är det stora skillnader. Tidigare jobbade jag på dagarna, men nu är det bara fokus på handboll som gäller. Man tränar mer och det blir en annan grej när alla spelare i laget bara kan fokusera på handboll. En annan stor skillnad är Champions League-spelet. Det är häftigt att möta de bästa lagen i världen.

Före måndagens bortaseger mot Önnered spelade IFK Kristianstad tre Champions League-matcher i rad mot lag av högsta internationella klass. Förlusterna mot Barcelona, Vive Kielce och senast Rhein-Neckar Löwen gör dock att de svenska mästarna fortfarande står på noll poäng i en tuff grupp.

– Det är häftiga matcher, men det tänker man inte på när man är på planen. Det är lite surt att vi inte lyckats vinna än. Om vi ska kunna plocka poäng och utmana den typen av motstånd behöver alla spelare prestera på topp i 60 minuter. Men det har varit bra läropengar. Man kan inte slappna av under matcherna och utvecklas mycket.

I Handbollsligan har Kristianstad fortsatt sin dominans. Ola Lindgren har kunnat rotera på en bred trupp och efter sex omgångar har Kristianstad inte tappat en enda poäng. Under fredagen ställs de mot seriens främsta överraskning – Alfred Ehns gamla klubb Skövde som toppar Handbollsligan tillsammans med Kristianstad och Alingsås.

– Det blir speciellt. Jag aldrig mött mina gamla klubbar tidigare. Skövde har också ett par nya spelare, men på min kant finns Christopher Hedberg som jag är bra kompis med och Kristian Svensson. Det ska bli roligt och jag hoppas att vi tvålar till dem.

Hur ser du på Skövdes framfart i Handbollsligan?

– Det är jättekul och roligt för Skövde som är en stor handbollsstad. Det är också bra för ligan att fler lag blir bättre. När jag spelade i Skövde gick laget aldrig till slutspel, men nu har de chansen att nå dit efter många år. I matchen handlar det mycket om att vi ska spela vårt spel. Stå tätt bakåt så att vi kan få lätta kontringar. Även att ha tålamod framåt för att komma till bra lägen.

MARCUS HEED

Kristianstads Champions League-schema

15 sep: Meshkov Brest (h) 30–32
22 sep: HC Vardar (b) 25–33
29 sep: Barcelona (h) 25–44
6 okt: Vive Kielce (b) 31–33
10 okt: Rhein-Neckar Löwen (b) 27–36
3 nov: Montpellier HB (h)
10 nov: Veszprem (h)
1 dec: Rhein-Neckar Löwen (h)

*Datumen för de sista gruppspelsmatcherna under 2019 är inte fastställda.

Foto: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån