Towe Andersson: ”Inte rädd för att skjuta”

I ett segerlöst Heid spelar en av seriens formstarkaste spelare. I lördagens Göteborgsderby mot Kungälv hoppas Towe Andersson att laget kan bryta trenden. 

BK HEID-KUNGÄLVS HK • LÖRDAG 20 OKTOBER 15.00 • SÄNDS ÄVEN PÅ SHE PLAY

BK Heid har inlett säsongen knackigt och står på en poäng efter fyra matcher. Två storförluster mot H65 Höör och Lugi följdes upp av ytterligare en förlust mot Skövde förra veckan. 

– Vi har verkligen haft en tuff start och inte spelat på det sättet man känner igen oss. Att man kämpar för varandra och visar hjärta för klubben. Det är också det som ska göra att vi vänder på den här negativa trenden. Vi måste kämpa varje minut och på varje träning, säger Towe Andersson.

Vilka saker har ni inte fått att stämma hittills?

– Jag tror att det beror på lite brist på självförtroende i laget. Heid är ett lag som bygger på att alla spelare tar mycket ansvar. Vi har bra spelare på alla positioner, men vi har inte det självförtroende som alla kanske borde ha just nu. Sedan borde vi haft ett bättre samspel också med tanke på att vi fått behålla många spelare, men det får vi jobba på. 

Trots att Heid vacklat i de första matcherna har de en av seriens hetaste spelare. Towe Andersson har gjort 28 mål (sju mål i snitt per match) och ligger tvåa i SHE:s skytteliga. Vänsternian har varit direkt inblandad i nästan 40 procent av Heids mål framåt. 

– Jag har skjutit mycket och har nog inte så bra procent. Jag har fått ta mycket ansvar och ibland ta skott som jag kanske inte borda ta. Jag har gjort en del mål, men jag är inte helt nöjd. Jag kan släppa vidare bollen så att andra får bättre lägen också. 

I fjol fanns du också med i toppen av skytteligan. Vad är det som ändå gör att du spelar på en så hög nivå just nu?

– Jag är inte rädd för att skjuta. Även om jag missat fem skott i rad tvekar jag inte på att kliva fram efter det. Det är svårt att analysera sig själv, men jag är en spelare som inte är svinbra på något. Jag har inte ett superskott och är inte jättebra på genombrott. Att jag är mångsidig gör att jag kanske blir lite oberäknelig och svår att hantera för motståndarna. 

Under lördagen får Heid en ny chans att spräcka segernollan. På hemmaplan väntar nykomlingen Kungälv i ett Göteborgsderby.

– Det ska bli roligt. Det är alltid roligt med derby och jag hoppas att det kommer mycket publik. I vår hemmahall ska vi vara starka, spela för varandra och vända på trenden. Kungälv kommer från allsvenskan och vi ska visa att det ställs högre krav i SHE. 

MARCUS HEED

Skytteligan 2018/19

Ulrika Olsson (Skuru), 29 mål
Towe Andersson (Heid), 28
Mikaela Mässing (H65 Höör), 26
Sarah Carlström (Kristianstad), 22
Alexandra Bjärrenholt (Skuru), 22
Olivia Black (Skövde), 20
Emmy Nordmark (Boden), 19
Anna Johansson (H65 Höör), 19
Kristin Thorleifsdottir (H65 Höör), 19
Andrea Johansson (Boden), 18

Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån