Alexander Morsten: ”Vi måste få ordning på vårt eget”

Alexander Morsten nätar oftare än någon annan mittsexa i Handbollsligan. Trots målaptiten och hans starka utveckling skrapar Hammarby snart i botten av tabellen.

– Jag hade gärna bytt ut alla målen mot lite poäng, säger han.

HAMMARBY IF–ALINGSÅS HK
ERIKSDALSHALLEN
ONSDAG 19 OKTOBER 19.00
SÄNDS PÅ C MORE

I snitt går tre av fyra skott in, som det varit år från år sedan Alexander Morsten kom till grönvitt 2012. Med fler inspel till linjen och större delaktighet utnyttjar han ändå egna framsteg.

– Jag känner att jag kommit till många bra lägen och avslutar på bra ställen. Mycket handlar om fokus på fysik under försäsongen, det gör att jag kan skapa mer yta och ta vara på samarbeten med niometersspelarna. Sen handlar det också om hur försvaret lägger upp det.

26 mål är den ledande siffran för linjemål så här långt. För lagets insats gäller mindre upplyftande tal, en seger på sex försök gör att Alexander Morsten håller nere blicken.

Alingsås HK brukar annars vara välkommen gäst, ni brukar plocka poäng av dem i Eriksdalshallen?

– De är favoriter, det är inget snack om saken med tanke hur det gått för oss. Vi måste få ordning på vårt eget i stället för att prata om vilka lag vi kan vinna över.

Vad måste ni göra bättre?

– Ett av de största problemen är att vi inte använder kontringar till hundra procent som varit vårt signum. Vi vill hitta tillbaka till farten som vi har haft innan, värdera lägen och gå hundra procent när de kommer.

Något speciellt att tänka på mot Alingsås?

– Kontringsmatchen är extra viktig där, de har en målvakt som är duktig på att kasta ut så att de tar vara på sina lägen. Vinner vi den matchen kommer det gå bra, att stå bra bakåt är alltid viktigt.

Morsten märks också mer i försvaret, är Hammarbys mest utvisade spelare.

Uppgiften att sänka tempot hos motståndaren verkar ha blivit din?

– Det är absolut en ny roll, spela bakåt som jag gjorde mycket i junioråldern men tappade lite när jag kom till Hammarby och det utgrupperade försvaret. Nu är jag inne i det och det känns bra, hade inte Patrik (Lindblad) fått ett par röda kort hade han haft flest utvisningar (skratt).

– Skämt åsido, vi spelar ganska hårt och om det blir för tufft ibland får domarna avgöra, säger Alexander Morsten som numera dubbeljobbar inom handbollen, elitspelare men även tränare för Hammarbys pojkar A-lag.

– Resan som ungdomsspelare har man gjort en gång, det är väldigt roligt att få vara med om det en gång till. Sen får man sätta sig i olika valsituationer, till exempel som mittsexa. Det är nyttigt både som spelare och person.

FREDRIK HASSELGREN

HAMMARBYS FEM SENASTE MATCHER HEMMA MOT ALINGSÅS

160201 Hammarby IF–Alingsås HK 29–30
150921 Hammarby IF–Alingsås HK 28–28
150320 Hammarby IF–Alingsås HK 24–22
141001 Hammarby IF–Alingsås HK 26–26
140308 Hammarby IF–Alingsås HK 26–25

MÅLFARLIGASTE MITTSEXORNA I HANDBOLLSLIGAN

Alexander Morsten, Hammarby IF, 27 (1)
Mattias Kvick, IFK Ystad, 21
Albin Stenberg, Redbergslids IK, 20
Carl Löfström, Ystads IF, 16
Markus Sjöbrink, Eskilstuna Guif, 15

Bilden: Alexander Morsten har gjort 27 mål, flest av alla mittsexor i Handbollsligan. Foto: Bildbyrån.