Adam Blanche: ”Ingenting att förlora”

Kampen om SM-guldet går in i sitt slutskede. För IK Sävehof är det vinna eller försvinna-läge på lördagskvällen. En seger är ett måste om Partillelagets gulddrömmar ska leva vidare. 

– Jag vill se lite desperation från vår sida. Vi har ingenting att förlora, menar mittsexan Adam Blanche. 

IK SÄVEHOF–IFK KRISTIANSTAD
LÖRDAG 27 MAJ 18.10
SÄNDS PÅ TV12 OCH CMORE

IK Sävehof kommer till lördagens SM-final i Partille Arena med två raka förluster i ryggen. Båda två efter förlängning. Nederlagen innebär att Sävehof ej har råd att förlora någon match till.

Senast skrevs slutresultatet 33–31 till Kristianstad.

– Vi gjorde en fin insats hela matchen. Vi krigade hela vägen in i mål. Det var väldigt små marginaler som gjorde att Kristianstad vann, berättar Adam Blanche, som erkänner att förluster efter förlängning svider extra.

– Ja, så är det verkligen.

Totalt har Adam Blanche gjort tolv mål i finalserien mot Kristianstad. Stockholmskillen gör sin fjärde säsong i Sävehof och berättar varför han har blivit kvar på västkusten:

– Jag trivs bra här. Sävehof är en professionell förening med bra lokaler och bra tränare. Jag utvecklas här och känner att jag kan ta nästa kliv, fortsätter mittsexan som har kontrakt till 2025.

Säsongerna 2017/2018 och 2018/2019 representerade han Hammarby IF i högsta serien. 22-åringens moderklubb är Huddinge HK.

Hur mår kroppen efter dubbla förlängningsmatcher?

– Jag spelar inte allt för mycket, så jag känner mig ändå hyfsat fräsch. Det är värre för de som spelar 60 minuter.

Natten till fredag kom Sävehof hem från Kristianstad klockan 01.30. För Blanche väntade ungefär åtta timmars sömn – därefter fyra och en halv timmas arbete som parkeringsvakt i Göteborg.

– Jag åker runt i en skåpbil och skannar bilar. Det blir ganska mycket ensamtid. Det blir att man tänker och grubblar mycket över matcherna.

Hur blev du parkeringsvakt?

– Det var Emil Berggren som löste samarbetet när han var sportchef. När jag var skadad tyckte vi båda att det var en bra idé att ha någonting att göra, så man inte blev galen av att inte kunna spela handboll.

Blanche missade hela säsongen 2021/2022 till följd av en korsbandsskada.

– Jag skadade mig första träningen efter sommaruppehållet. Det var fruktansvärt att sitta bredvid och kolla på laget när de spelade tajta och viktiga matcher. Men med facit i hand var det stärkande för mig. Det var nyttigt att i ett år bara fokusera på min kropp och fysik. Men det tog ju ungefär ett och ett halvt år innan jag var tillbaka på riktigt.

Hur ser du på lördagens uppgift?

– Jag vill se lite desperation från vår sida. Vi har ingenting att förlora. Det är kniven mot strupen för oss, vilket förhoppningsvis gör att vi kan släppa på handbromsen totalt.

IFK:s Markus Olsson har gjort 32 mål i finalerna hittills. Hur ska ni få stopp på honom?

– Jag vet inte. Vi har försökt, och det har ju gått sådär kan man säga. Vi ska ha möte idag (läs fredag). Vi får se vad våra tränare har kokat fram för plan.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Sävehofs skytteliga i finalserien

1. Oli Mittún, 15 mål
2. Sebastian Karlsson, 14
3. Elias Á Skipagøtu, 12
3. Felix Möller, 12
3. William Andersson Moberg, 12
3. Adam Blanche, 12
7. Sebastian Spante, 11
8. Emil Berlin, 8
9. Pontus Brolin, 7
10. Gzim Salihi, 4
11. Alexander Westby, 2

SM-FINAL 2023

Lördag 20 maj, 18.10: IFK Kristianstad–IK Sävehof 29–34
Måndag 22 maj, 19.10: IK Sävehof–IFK Kristianstad 44–45 e.fl
Torsdag 25 maj, 19.10: IFK Kristianstad–IK Sävehof 33–31 e.fl
Lördag 27 maj, 18.10: IK Sävehof–IFK Kristianstad
Ev. måndag 29 maj, 19.10: IFK Kristianstad–IK Sävehof

Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån