Virginia Fernandez Robles: ”Ingen lätt match för dem”

Virginia Fernandez Robles i Boden Handboll är enda spanjorska i serien. Inför hemmamatchen mot IK Sävehof berättar målvakten om den annorlunda vardagen i Norrland, samt vad som krävs om laget ska undvika ännu en nedflyttningsstrid.
– Varje match är som en final för oss. Vi måste jobba hårt varje dag, säger Fernandez Robles.

BODEN HANDBOLL IF–IK SÄVEHOF • TORSDAG 10 OKTOBER 17.45 • SÄNDS PÅ CMORE

Malagafödda Virginia Fernandez Robles kom till Boden Handboll inför förra säsongen. Spanjorskan anslöt från franska Dijon och blev snabbt förstavalet mellan stolparna.

Efter en lång rad svaga resultat gjorde Boden en ”great escape” i våras och räddade sig kvar i högstaserien.

Två blytunga segrar radades upp mot VästeråsIrsta och BK Heid, vilket lyfte laget från jumbo till tiondeplats som innebar kvalspel mot Eskilstuna Guif. Där gick det betydligt enklare och Boden kunde klara ett nytt SHE-kontrakt efter 3–0 i matcher.

– För mig var det viktigt att vi höll oss kvar i högstaserien. Jag är väldigt lycklig att spela i SHE. För Boden är det viktigt att fortsätta på den här nivån, menar Fernandez Robles.

Boden inledde årets säsong ytterst snöpligt. Premiären borta mot Önnereds HK slutade i uddamålsförlust för gästerna efter att ÖHK avgjort matchen på frikast.

– Det var en galen avslutning. Förlusten var tung för oss. Men det var bara en poäng vi tappade och vi måste tänka i positiva banor. Det handlar hela tiden om att fortsätta med nästa match. Jag tror att resultaten kommer vår väg, även om vi förlorat de tre inledande matcherna.

Hur ser målsättningen ut i år?

– Det viktigaste är att stanna eller förbättra vår position från förra året. Vi måste jobba hårt varje dag om vi ska nå det. SHE är en väldigt tuff serie, varje match är som en final för oss.

Kan du berätta lite om din vardag i Boden?

– Det är en väldigt annorlunda upplevelse för mig. Jag fick en positiv överraskning av samhället här. Alla människor är trevliga, jag gillar det verkligen här.

Den svenska vintern närmar sig. Ser du fram emot kylan?

– Haha, vintern är lite tuffare för mig. Det är en sådan stor skillnad från Malaga och temperaturen där. Men det är fantastiskt med all snö man ser varje dag.

Förra säsongen förlorade ni 17 matcher och vann bara fyra. Hur tufft mentalt var det för dig som målvakt?

– Det var inte bara tufft för mig, utan för hela laget. Alla spelare kände att det var en katastrof. Det var jobbigt att hela tiden hämta bollen i nätmaskorna. Men det är mitt jobb. Vissa gånger går det att vinna och andra gånger är det omöjligt.

Ni ställs mot Sävehof på torsdagskvällen. Hur går tankarna?

– Sävehof är ett riktigt starkt lag med stor erfarenhet. Men de vet att det är viktigt att spela bra här. Vi är ett bra lag på hemmaplan. Det kommer inte bli någon enkel match för vare sig dem eller oss. Jag är säker på att det laget som gör mest misstag kommer att förlora.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Målvaktsligan (flest räddningar)

1 .Johanna Kjellman, Kungälvs HK, 45
2. Miranda Nasser, BK Heid, 41
3. Læerke Sørensen, Skara HF, 40
4. Hanna Eriksson, Önnereds HK, 39
5. Rebecca Nilsson, IK Skuru, 38
6. Hanna Edvardsson, Skövde HF, 30
7. Elin Lindblom, VästeråsIrsta HF, 29
8. Gry Bergdahl, H65 Höör, 28
9. Virginia Fernandez Robles, Boden Handboll, 25
10. Esmeralda Fetahovic, Lugi HF, 24