Toppmöte i SHE inför storpublik i Jönköping

Den 4 januari tar Skuru IK emot H65 Höör i ett förmodat toppmöte i SHE. Men inte i vanliga hemmahallen – utan i Kinnarps Arena i Jönköping inför flera tusen åskådare i ett samarbete med Hallbybollen. 

– Det ska bli fantastiskt roligt att få spela en ligamatch inför så många barn och ungdomar och i en så stor arena, säger Skurus Ulrika Olsson, som förra säsongen utsågs till SHE:s mest värdefulla spelare. 

Det har bjudits på många handbollsfester i Jönköping de senaste åren i samband med Hallbybollen. Det svenska herrlandslaget har fem år i rad laddat för VM- och EM-slutspelen genom att spela inför ett fullsatt Kinnarps Arena (7 000 åskådare), som normalt är hemmaplan för ishockeylaget HV 71 i SHL. 

Detta har varit en del i ett samarbete mellan Svenska Handbollslandslaget AB, Hallbybollen, Destination Jönköping, HV 71 och Småland-Blekinges Handbollförbund. Då Sverige spelar EM-kval på bortaplan mot Montenegro i anslutning till Hallbybollen kommer deltagarna i den stora ungdomsturneringen i stället att bjudas på ett toppmöte i SHE.

Det blir de två senaste årens seriesegrare, Skuru IK från Nacka och H65 Höör, som gör upp om två poäng i Jönköping den 4 januari klockan 19.30. 

– Med tanke på rådande situation finns det ett enormt sug efter handboll och ett starkt behov av att ha evenemang och matcher att se fram emot. För Skuru IK var det därför en självklarhet att lägga en hemmamatch i Jönköping under Hallbybollen när vi fick möjligheten. På så sätt kan vi bjuda alla tusentals deltagande barn och ungdomar på ett toppmöte i SHE där vi ställs mot bästa möjliga motstånd. Bättre fönster för att visa upp vilken kvalité det är på svensk damhandboll finns knappast, säger Jonas Johansson, ordförande i Skuru IK.

Peter Gentzel, vd på Svensk Elithandboll AB: 

– Vi räknar, om omständigheterna kommer att tillåta det, att slå publikrekord för en ligamatch på damsidan i Sverige. Det kommer att bli en höjdpunkt för såväl spelarna som för ungdomarna på läktaren, en fest och manifestation för SHE och svensk damhandboll. 

Karl Gustavsson, klubbchef i IF Hallby Handboll: 

– Vi får möjlighet att se några av Sveriges bästa handbollsspelare i Jönköping inför storpublik. Det är en fantastisk möjlighet att genomföra något unikt inom damhandbollen och SHE. Vi ser fram emot att skapa historia i Jönköping, detta kommer bli otroligt häftigt. 

För ungdomarna i Hallbybollen ingår inträdet i deltagaravgiften. Biljetter för privatpersoner övriga släpps under hösten. 

DANIEL VANDOR

Foto: Christoffer Borg-Mattisson