Thea Kylberg: “Tror att vi har stora chanser” 

Efter en lyckad säsong 2022/23 där hon etablerade sig som A-lagsspelare i Sävehof har 20-åriga Thea Kylberg tagit ytterligare kliv i sin utveckling den här säsongen, där hon är en av lagets bästa målgörare.
– Jag har fått lite mer utrymme i år och känner väl att jag försöker ta chansen när jag får den, säger den unga högernian.

IK SÄVEHOF–VÄSTERÅSIRSTA HF
TORSDAG 14 MARS 19.00
SÄNDS PÅ HANDBOLLSLIGAN LIVE

Thea Kylberg anslöt till IK Sävehof från moderklubben IF Hallby inför säsongen 2020-21. 

Fjolårets säsong blev minst sagt framgångsrik för det unga löftet. Hon etablerade sig i A-laget och fick vara med och bärga hem både klubbens 16:e SM-guld och guld i ATG Svenska cupen. Eftersom hon parallellt spelade med Sävehofs juniorlag var hon dessutom en del av den kvartett som totalt vann hela fem guldmedaljer under säsongen och därmed skrev handbollshistoria.

Hur ser du på era chanser att försvara SM-guldet i år?

– Det är klart att jag tror på oss men sen måste vi också veta att de andra lagen är väldigt väldigt bra och vi har många skador. Men jag tror ju på oss och Svenska cupen-guldet är ju ett bevis på att vi kan också, så allt ligger på oss själva. Men jag tror att vi har stora chanser, det har vi, men det är mycket jämnare i år.

Med tre matcher kvar att spela ligger Sävehof tvåa i tabellen, tre poäng bakom Skuru. På de 19 hittills spelade matcherna den här säsongen har Kylberg stått för 53 mål, vilket gör henne till lagets fjärde bästa målskytt.

– Jag är rätt så nöjd. Jag har fått lite mer utrymme i år och känner väl att jag försöker ta chansen när jag får den. Jag har ju Koppang (Nina) framför mig som är jättebra så att man får ju bara invänta när man får det så får man göra det bästa av situationen då. Men jag tycker det har varit bra.

Hur ser du på din framtid?

– Jag tycker om handboll svinmycket och det är ju det jag vill göra så jag satsar ju på att bli så bra som möjligt och så får jag se var det tar mig, berättar Kylberg som är uppväxt i en riktig idrottsfamilj. 

Hennes pappa är den före detta hockeyspelaren Pelle Gustafsson som bland annat tog fyra SM-guld med HV71 och har sin tröja hissad i Husqvarna Garden i Jönköping. 

Blir det mycket idrottssnack när du är hemma i Jönköping?

– Jo men det blir det. Det är ju som sagt hockeyn och handboll väldigt mycket och jag har systrar som har hållit på med handboll också och annars är det också en ridsportintresserad familj. Mamma har hållit på med det och jag och mina systrar har också gjort det, så det blir mycket sport. Sen försöker vi prata om annat också men det är svårt att hålla sig borta från det. Det är en stor del av allas liv liksom.

I senaste matchen borta mot Kristianstad HK noterades Kylberg för sju mål. På frågan om hur formen känns svarar hon så här:

– Jo, det har ju varit ett litet kort uppehåll på en vecka sedan Svenska cupen där så att jag kände mig lite knackig i veckan men nu känns det bra. Nu är man tillbaka och det blev ju inte så som vi hade tänkt oss resultatmässigt där men hoppas att vi kommer in i formen lite bättre nu till torsdag. 

Trots en bra insats av Kylberg blev det dock förlust med 41-40 i Kristianstad i helgen. Det var andra raka förlusten för Sävehof, som därmed är inne i en liten formsvacka. 

Hur viktigt är det att studsa tillbaka nu?

– Det blir nog väldigt viktigt, både för vårt egna självförtroende men också för att sätta ner foten lite att vi ska inte förlora två i rad, vi ska inte förlora alls, så det blir att sätta ner foten åt oss själva liksom att här tar förlusterna slut.

På torsdag kväll klockan 19:00 är Sävehof tillbaka hemma i Partille Arena. Motståndet utgörs då av VästeråsIrsta, det enda laget man har kryssat mot den här säsongen. När de möttes i omgång två i september slutade det 28-28 i Västerås. 

– Till skillnad då från hur det såg ut mot Kristianstad ska vi försöka få ett bra försvarsspel så att man kan få lite enkla mål på kontringar. Och stå bra bakåt och så kommer det framåt. Jag tror det blir mycket fokus på hur vi står i försvar med tanke på att vi släppte in 41 mål förra matchen.

SIXTEN ÖSTBÄCK

Foto: Bildbyrån