Sarah Carlström: ”Måste tuffa till oss”

Sedan 2017 spelar Sarah Carlström regelbunden handboll igen efter flera år av skadeproblem. Mittnian berättar om Kristianstads svaga inledning och tankarna inför mötet med VästeråsIrsta.

KRISTIANSTAD HK-VÄSTERÅSIRSTA • TORSDAG 25 OKTOBER 19.00 • MATCHEN SÄNDS ÄVEN PÅ SHE PLAY

I fjol var Kristianstad en av seriens främsta överraskningar. Laget slutade på femte plats i SHE (den bästa placeringen i klubbens historia) och åkte ut i kvartsfinal mot Lugi. 

Under hösten har Kristianstad haft det tuffare. Efter fem omgångar är laget nästjumbo med bara en seger under inledningen av säsongen. 

– Vi har börjat ganska ojämnt och haft två-tre plattmatcher där vi inte alls kommit upp i nivå. Vi hade en period mot Skövde där vi spelade riktigt bra, men sammantaget har vi inte varit så samspelta än, säger Sarah Carlström. 

Vad måste ni göra bättre för att klättra uppåt i tabellen?

– Vi måste tuffa till oss i försvaret och hjälpa våra målvakter bättre, så att vi kan få fler kontringar. Sedan måste vi även sätta det uppställda anfallsspelet och hitta bättre tajmning ibland.

Två svåra korsbandsskador höll mittnian borta från handbollsplanen under nästan tre år, men sedan hösten 2017 är Sarah Carlström tillbaka på allvar. Nu har hon inlett säsongen med att göra 22 mål på fyra matcher och i Kristianstad har hon högst MEP-poäng av alla spelare. 

– Självklart är det jättekul att slippa vara skadad. Man har hela tiden kämpat för att kunna spela igen. Handboll är det bästa jag vet och det har varit en självklarhet för mig att komma tillbaka och slippa att sitta på läktaren. 

Vad var det som fick dig att aldrig ge upp?

– Jag har aldrig varit en människa som ger upp. Handboll är något jag älskar och att kunna springa in på planen och vara med laget igen var något som drev mig. Att få köra på och kämpa med dem. 

För några veckor sedan var oturen framme igen. På lagets sista träning inför hemmamatchen mot Lugi bröt Carlström näsan. Hon har missat de två senaste matcherna, men nu är 26-åringen redo för comeback. 

– Det första jag tänkte var: ”Inte nu igen”. Men för det mesta var jag arg. 

Med tanke din skadehistorik – kan du ibland undra vad som händer?

– Jo, de har gått många tankar i mitt huvud kring det. Det känns som att det har varit mycket under de senaste åren, men jag kan bara hoppas att detta är det sista. Att jag fått mitt nu och kan köra på. 

Under torsdagen har Kristianstad chansen bryta den negativa trenden. På hemmaplan väntar VästeråsIrsta. 

– Det kommer att bli en tuff match, så är det alltid mot VästeråsIrsta. För att kunna stå upp mot dem gäller det verkligen att vi hittar tillbaka till vår form som jag vet att vi har och som vi stundtals visat upp. Framförallt måste vi få till vårt försvarspel, hjälpa våra målvakter och minska på tekniska fel.

MARCUS HEED

Kristianstad HK: MEP-poäng 2018/19

Sarah Carlström, 12,06
Petra Kudlackova, 8,07
Martina Weisenbilderova, 6,22
Andrea Jacobsen, 5,79
Cindy Birberg, 5,34