Sandgren i topp i målvaktsligan

Med tre omgångar kvar att spela är det Önnereds HK:s Jenny Sandgren som toppar målvaktsligan i SHE. Vi bad ÖHK:s nummer ett förklara det fina målvaktsspelet.

ÖNNEREDS HK–SKURU IK
LÖRDAG 11 MARS 15.00
SÄNDS PÅ CMORE

Önnereds HK har varit ett av SHE:s bästa försvarslag så här långt i seriespelet. Göteborgarna släpper in 23 mål i snitt per match, vilket är näst bäst i serien efter suveränerna IK Sävehof.

En stor anledning till Önnereds fina statistik stavas Jenny Sandgren. Målvakten, som har Kärra HF som moderklubb, toppar målvaktsligan i SHE med 40,4% i räddningsstatistik. Vi bad 28-åringen förklara varför hon räddar så många bollar.

– Det är väl en mix av saker skulle jag säga. Dels har jag ett bra självförtroende. Jag känner mig i bra fysisk form. Sen har vi som lag spelat väldigt bra defensivt. Det har varit väldigt stabilt, berättar Sandgren, som lyfter fram hennes spelförståelse och reflexer som två spetsegenskaper.

– Jag är inte så lång. Därför behöver jag flytta mig väldigt snabbt. Det är jag ganska bra på, svarar Sandgren som mäter 169 cm.

Vad menas med bra spelförståelse?

– Att man ligger steget före i spelet, så man kan förutse var läget kommer att uppstå. Sen är det också att läsa in spelarna i deras rörelsemönster med skottarm och så vidare. Det är en blandning av dem bitarna, fortsätter Sandgren som anslöt till Önnered sommaren 2021 från Norge och Fredrikstad.

Ni ligger på en imponerande tredjeplats inför hemmamatchen mot Skuru på lördag. Visste du att ni hade den här stora kapaciteten i laget när du kom till Önnered 2021?

– Nej, det visste jag nog inte. Jag kollade mycket SHE när jag inte var i Sverige. Önnered har alltid haft potentialen och möjligheten att prestera riktigt bra. Men man har alltid fallit lite på slutet. Samtidigt ska man inte ta ut någon placering för tidigt med tanke på hur jämn tabellen faktiskt är. Men vi njuter av den här situationen. Vi har möjlighet att ta en historisk topplacering.

Önnereds bästa resultat i damernas högsta serie är fjärdeplatsen säsongerna 2005/06 och 2007/08. I fjol slutade man sjua i tabellen.

– Jag är nöjd och glad över jobbet som vi har gjort dem två åren som jag har varit här. Sakta men säkert känns det som att vi får betalt för all energi och kraft som vi lägger ner varje dag, fortsätter Sandgren som tidigare i vintras förlängde sitt kontrakt med klubben till 2024.

På lördag spelar Önnered hemmamatch mot tabellfyran och konkurrenten Skuru IK. Båda lagen står på 24 inspelade poäng.

– Spelmässigt behöver vi sätta vårt försvarsspel och målvaktsspel som vanligt. Sen brukar vi ha ganska svårt mot deras 5-1 försvar, där Bjärrenholt (Alexandra) lurar i mitten. Det blir viktigt med disciplin och tålamod framåt, så att de inte får löpa sönder oss i andra fas. Kan vi få dem i uppställt spel i 60 minuter har vi en riktigt bra chans att ta Skuru, analyserar Sandgren.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Målvaktsligan

1. Jenny Sandgren, Önnereds HK, 40,4% i räddningar
2. Elin Lindblom, VästeråsIrsta HF, 38%
3. Josephine Nordström, Skuru IK, 37,6%
4. Johanna Bundsen, IK Sävehof, 35,8%
5. Josefine Hultberg Dahlgren, H65 Höör, 34,9%

ÖNNEREDS HK:S SPELSCHEMA

Lör 11 mars, 15.00: Önnereds HK–Skuru IK
Ons 15 mars, 19.00: Önnereds HK–Kungälvs HK
Ons 22 mars, 19.00: Skövde HF–Önnereds HK

OMGÅNG 20

Tis 7 mars, 19.00: H65 Höör–Lugi HF, 30–27
Ons 8 mars, 19.00: Kungälvs HK–IK Sävehof, 21–26
Fre 10 mars, 19.00: Skövde HF–BK Heid
Fre 10 mars, 19.00: Kristianstad HK–VästeråsIrsta HF
Lör 11 mars, 15.00: Önnereds HK–Skuru IK
Sön 12 mars, 15.00: IF Hallby–Skara HF

Foto: Bildbyrån