Olivia Löfqvist: ”Hon kan bli hur bra som helst”

Lugi HF vann övertygande i SHE-premiären borta mot VästeråsIrsta. Inför hemmapremiären mot Skara berättar Olivia Löfqvist om lagets chanser att störa förra årets topptrio, vem av sommarens nyförvärv som imponerat mest på henne samt hur det kändes att ta emot domarnas utmärkelse Guldpipan. 
– Att vinna på resultat är såklart roligt och det vi strävar efter som handbollsspelare. Men ett sådant här pris betyder väldigt mycket, säger Löfqvist.

LUGI HF-SKARA HF • ONSDAG 18 SEPTEMBER 19.00 • SÄNDS PÅ CMORE

Lugis fjolårssäsong tog slut i semifinalsserien mot Skuru. Stockholmarna vann 3–1 i matcher och avancerade till finalspel mot IK Sävehof. För Lugis del innebar det en sjätte raka säsong utan direkt spel om SM-guld. 

– Prestationsmässigt önskade vi oss mer i semifinalserien mot Skuru. Det var inget vi var nöjda med. Men med tanke på hur många skador vi hade är vi nöjda med säsongen överlag, berättar lagkaptenen Olivia Löfqvist

Under sommaren har Lugi lyckats behålla stora delar av stommen från förra årets trupp. Olivia Löfqvist, Hannah Flodman och Julia Olsson är alltjämt nyckelspelare hos de vinröda. Men många spelare är nya till Lund, bland annat Clara Lerby, Sarah Carlström och Isabella Mouratidou

Vad kan man förvänta sig av årets upplaga av Lugi?

– Vi är väldigt många vinnarskallar. Jag tror vi kommer vi visa ännu mer känslor på banan. Sedan kommer det gå upp och ner under säsongen. Beroende på när vi får tillbaka våra skadade spelare (Julia Olsson, Tova Alm) kan vi successivt öka tempot, fortsätter Löfqvist. 

Vilket nyförvärv har imponerat mest på dig?

– Svår fråga eftersom det finns ganska många av dem, haha. Men jag säger Clara Lerby. Jag visste att hon var duktig men utvecklingen i hennes försvarsspel är fantastiskt bra. Hon kan bli hur bra som helst bakåt. Hon har hanterat den nya rollen väldigt bra som offensiv försvarsspelare. 

Hur ser du på era chanser att störa topptrion H65 Höör, IK Sävehof och IK Skuru?

– Får vi ihop det nya laget och tillbaka de skadade spelarna kan vi absolut störa dem. Men det gäller att vi har alla spelare hela, samtidigt som vi spelar bra.

Det var en lurig SHE-premiär för Lugi i helgen. Bortaresa till Västerås för match i Bombardier Arena. Men Lugi hanterade uppgiften imponerande bra, och vann med 27–21. Målbäst hos gästerna blev Hannah Flodman med sju mål. 

– Det var skönt att inleda serien med seger. Det är alltid skönt med vinst men särskilt i premiären. Speciellt efter en så lång resa, mot VästeråsIrsta som vi ofta har problem med på bortaplan. 

Vad var det som avgjorde till er fördel?

– Det var vårt försvarsspel framförallt. Sedan att vi förbättrade vårt anfallsspel i andra halvlek och släppte bollen på ett annat sätt. 

Olivia Löfqvist har inte bara utmärkt sig på handbollsplanen för sitt fina försvars- och anfallsspel. Nyligen tilldelades 21-åringen utmärkelsen Guldpipan av Elitdomarföreningen för sitt uppträdande på och utanför handbollsplanen. En nyhet som minst sagt glädje henne. 

– Det var superroligt. Jag är verkligen stolt över att få den utmärkelsen. Det är skönt att ha en slags bekräftelse på att man håller sitt lugn när adrenalinet går upp under matcherna. 

Hur var det att ta emot Guldpipan jämfört med tävlingsmedaljer?

– Det väger upp lite mer när det är personliga priser tycker jag. Att vinna på resultat är såklart roligt och det vi strävar efter som handbollsspelare. Men att få ett sådant här pris betyder väldigt mycket. 

Har du fått ett liknande pris någon gång?

– Jag fick något stipendium för ett tag sedan men det var inte riktigt samma sak. 

SHE:s andra omgång inleds på onsdag kväll med match mellan Lugi och Skara. Två lag som inlett med varsin vinst. 

– Det är ett bra lag med en massa rutinerade spelare. De har spelat väldigt länge tillsammans till skillnad från oss. Det gäller att vi håller fokus hela matchen, vi såg till exempel hur Skara vände under de sista tio minuterna mot Kungälv. Men det ska bli otroligt kul med hemmapremiär. 

Vilka spelare måste ni se upp med lite extra?

Mikaela Johansson på niometer och Melanie Felber på vänstersex. Men de har många bra spelare så det gäller att hålla koll överallt, avslutar Löfqvist. 

OLOF THYRELIUS ERICSON

Senaste Guldpipan-vinnare i SHE

2018/19: Olivia Löfqvist (Lugi HF)
2017/18: Sofia Hvenfelt (H65 Höör)
2016/17: Anna Lagerquist (Lugi HF)
2015/16: Carin Strömberg (Skuru IK)
2014/15: Ida Odén (IK Sävehof)