Nora Jakobsson Van Stam: ”Känns väldigt öppet”

Systerparet Nora och Britta Jakobsson Van Stam delar på vänstersexpositionen i Skövde HF. Ett samarbete som funkar väl enligt Nora, även om lillasystern är kvickare upp och ner längs kanten.
– Tyvärr är hon snabbare än mig, medger Nora Jakobsson Van Stam lättsamt inför lördagens drabbning med VästeråsIrsta.

SKÖVDE HF–VÄSTERÅSIRSTA HF • LÖRDAG 12 OKTOBER 16.00 • SÄNDS PÅ CMORE

SHE:s fjärde omgång avslutas till helgen med tre matcher på programmet. 16.00 på lördagen tar Skövde HF emot VästeråsIrsta HF i Arena Skövde. En jämn match på förhand enligt Nora Jakobsson Van Stam, ordinarie vänsterkant i Skövde.

– Det känns väldigt öppet. De har förlorat sina tre inledande matcher mot bra avstånd så det är svårt att avgöra vart de ligger. De har väldigt många som kan gå in och avgöra. Det ska bli spännande, säger Skara HF-fostrade Jakobsson Van Stam.

Ni stod för en riktig krigarinsats i Partille senast. Slutsiffrorna skrevs 24–21 till Sävehofs fördel, vad säger du om er prestation?

– Jag tycker väl att vi inte kom upp i nivå i första halvlek. Då slarvade vi för mycket vilket de fick kontra på. Men i andra fick vi styr på anfallen och bättre träff bakåt. Hanna (Edvardsson) gjorde några räddningar. Vi höjde oss både framåt och bakåt.

Vad har ni pratat om på träningarna under veckan?

– Vi har pratat mycket disciplin. Vi har haft för många tekniska fel både mot Sävehof och Boden. Vi vinner jättemycket på att bli bättre ur den aspekten.

Nora Jakobsson Van Stam är fostrad i Skara HF men tillhör numera lokalkonkurrenten Skövde. Tillsammans med lillasystern Britta Jakobsson Van Stam utgör duon vänstersexuppsättningen för Skövde.

– Jag tycker samarbetet oss emellan funkar jättebra. Vi vill varandras bästa och försöker utvecklas tillsammans, fortsätter Nora, som även är syster med Ebba och Astrid Jakobsson Van Stam, tidigare handbollsspelare i Skövde men som valde att lägga elitskorna på hyllan och fokusera på sina civila karriären istället.

Din mor, Margareta var även hon vänstersexa i Stenums IF på åttiotalet. Hur kommer det sig att du och Britta följde i mammas fotspår?

– Vi är kanske rent fysiskt lite mindre vilket gör att kanten passar oss bra. Vi är ganska snabba och spänstiga.

Hur lika är du och Britta på handbollsplan?

– Vi är inte så lika ändå. Britta har spelat lite mer niometer än vad jag har. Därför är hon lite bättre i man-mot-man situationer och går på lite mer. Jag som har spelat mer vänsterkant har ett lite annorlunda skott än vad hon har. Tyvärr är hon lite snabbare än mig dock, medger Nora skrattandes.

Och hur lika är ni utanför plan?

– Oj, mer olika. Britta är yngst i familjen så hon har inte fått ta så mycket ansvar, medan jag gillar att ta ansvar. Vi umgås mycket utanför men personligen är vi inte så lika.

Hur ser du på din egen utveckling i Skövde HF?

– Det har väl gått framåt. Speciellt på senare år när Julia (Ehn) har gått upp på niometer. Jag har fått mer utrymme på kanten vilket är jättekul, berättar Nora som delar den interna skytteligaledningen med Ehn i Skövde.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Tidigare möten mellan Skövde HF och VästeråsIrsta

2019-01-27: VästeråsIrsta HF – Skövde HF 22–28
2018-11-08 Skövde HF – VästeråsIrsta 34–32
2018-03-15 VästeråsIrsta HF – Skövde HF 23–14
2017-09-13 Skövde HF – VästeråsIrsta HF 24–30
2017-02-25 VästeråsIrsta HF – Skövde HF 25–20

Foto: Christoffer Borg Mattisson