Nina Dano: ”Känner mig mogen”

Två omgångar återstår innan SM-slutspelet drar igång den första april. SHE tog därför ett snack med landslagsaktuella Nina Dano vars Sävehof kommer att sluta på en tredjeplats i serien.
– Det är mycket fokus på oss själva nu när vi inte har något att spela för tabellmässigt, menar 19-åriga Dano.

IK SÄVEHOF–BK HEID • TORSDAG 5 MARS 19.00 • SÄNDS PÅ CMORE

Det råder vitt skilda världar för IK Sävehof och BK Heid inför torsdagens göteborgsderby i Partille Arena. Medan hemmalaget är klara tabelltreor kämpar Heid för sin första slutspelsplats på tre år.

Enligt Sävehofs Nina Dano blir det dock inte svårt att hitta motivation inför mötet.

– Vi vill vara bäst i stan. Det räcker så. Det här är en av de lättare matcherna att hitta motivation för. Dessutom är det vår enkronas-match så vi hoppas på mycket publik och god stämning i arenan.

Vad blir fokuset för er?

– Vi har valt att fokusera på oss själva. Vi har alltid haft svårt för Heid som det oavgjorda mötet i höstas visade. Vi ska spela avslappnat och hitta en bra känsla inför slutspelet.

Ni kommer att sluta på en tredjeplats i serien och har inte riktigt nått samma höjder som tidigare år i seriespelet. Vad står ni formmässigt tycker du?

– Jag tycker vi har en hög högstanivå men har blandat lite för mycket. Det har varit fullt upp med både Champions League och SHE, vilket har uppenbarat sig i vissa matcher.

Tycker du att Europacupspelet har stjälpt ert inhemska spel?

– Det är matcher man vill spela och som vi strävar efter att göra. Men såklart att det känns i kroppen. Vi har tagit många lärdomar från CL-matcherna och ska försöka använda de till något bra här hemma. Ibland har vi presterat bättre internationellt och de insatserna vill vi gärna ta med oss in i ett slutspel.

Tidigare i februari blev Nina Dano uttagen för första gången till A-landslaget. Högernian kommer att delta i såväl OS-kvalet i Spanien den 20-23 mars som EM-kvalet mot Tjeckien några dagar senare.

– Det är en dröm och ett mål man har haft sedan man var liten. Det ska bli fantastiskt kul och häftigt. Det är roligt att allt hårt arbete lönar sig nu.

Du var enligt egen utsago chockad när du fick beskedet av förbundskapten Signell. Har du hunnit smälta alltihop ännu?

– Ja, det är bara att köra nu. Men det kommer ju falla mer på plats efter, vad man har varit med om.

Vad förväntar du dig av samlingarna?

– Många lärdomar. Det ska bli spännande att ta del i hur landslaget arbetar. På sikt hoppas jag att jag kan bli en nyckelspelare för Sverige. Men bara att få spela handboll med Sveriges bästa är häftigt.

Spel i A-landslaget är ett stort kliv i vilken karriär som helst. Vad ser du för personliga milstolpar härnäst?

– Någon gång vill man ju ut i Europa och spela på kontinenten. Det är också ett stort mål. Att någon gång representera ett av de bästa lagen och vinna Champions League-guld.

Har resan från Torslandahallen till landslaget gått snabbt?

– Absolut. Jag trodde inte att jag skulle få vara med den här gången. Det har gått väldigt fort. Men jag känner mig trygg och mogen.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Spelare i SHE uttagna till landslagssamlingarna

Clara Lerby, Lugi HF
Emma Fernis, IK Sävehof
Nina Dano, IK Sävehof
Sofie Börjesson, IK Sävehof
Johanna Forsberg, IK Sävehof
Mathilda Lundström, IK Skuru
Emma Lindqvist, H65 Höör