Månadens spelare i september: Elin Hallagård

Hon lämnade svenska mästaren Sävehof för BK Heid som fick kvala sig kvar. Efter sju träningsmatcher och två i SHE är Elin Hallagård fortfarande obesegrad i den röda tröjan – och är nu utsedd till Månadens spelare i september. 

Det var en intensiv fjolårssäsong för Elin Hallagård. Spel i Champions League och EHF-cupen, ett SM-slutspel som slutade med nytt guld och dessutom blev hon inringd till det svenska EM-laget när Sabina Jacobsen gick sönder. Den här säsongen är inte lika intensiv.

– Jag var ganska mätt på det, det var mycket flängande förra säsongen. Det blev skillnad när jag fick barn, jag värdesätter tiden hemma mer nu. Så jag har frigjort mer tid och det är väldigt mycket lugnare. Vi tränar färre pass och jag sköter fysen själv, vi har inga Europamatcher och jag jobbar dessutom i Frölunda, så allt är så mycket enklare nu, säger Hallagård. 

Heid, som i våras tvingades kvala för att hålla sig kvar i SHE fick den inofficiella titeln Försäsongens mästare efter sju segrar och ett kryss på de åtta träningsmatcherna laget spelade. SHE-premiären gav en förkrossande seger borta mot Skövde (29–18) och i den andra omgången räddade Heid en pinne trots att Sävehof ledde med fem bollar en bit in i andra halvleken. 

– Jag var så sjukt nervös hela den dagen. Normalt brukar jag inte bry mit så mycket, men då var jag så taggad och ville bara gå det överstökat. När vi låg under med fem var det inte mycket som talade för oss, Sävehof brukar vara så bra på att inte bjuda på något, men vi lyckades spika igen bakåt och ta en poäng, säger Hallagård. 

Vad ligger bakom er fina start? 

– Vi har hittat varandra bra och lyckats bli ett lag som är jobbigt att möta, som ”CK” (tränaren Christer Karlsson) har pratat om. Vi har ett ganska lugnt spel där vi litar på varandra trots att vi egentligen inte är så samspelta. 

– (Jessica) Ehrnbring är en spelare som sällan gör misstag, det är skönt att ha henne bredvid sig på planen. Sedan har vi fantastiska målvakter, vilket känns tryggt. ”CK” är bra på att dela ut tydliga roller till alla, alla vet vad de har för uppgifter. 

Finns det någon risk att ni svävar iväg? 

– Nej, det har gått så kort tid så vi drar inte för höga växlar. Jag läser inte så mycket vad som skrivs, men har hört att många tippas oss högt. Men vi är inget hybrislag över huvud taget. 

– Ingen i laget har jättehöga förväntningar och vi är glada för varje poäng vi tar. Det är en lång precis att bygga ett nytt lag, så det är bonus för oss hittills. Vi var inte säkra på att vinna mot Skövde och det blev mycket större siffror än vi kunde ana. 

– Sen stod vi upp bra mot Sävehof och nu vet vi att vi har en hög högstanivå. Men vi behöver fortfarande hitta en stabilitet. Vi har en smal trupp och behöver fortsätta att hålla oss skadefria. 

För Hallagårds egen del har det blivit 15 mål – bara H65 Höörs landslagsspelare Evelina Källhage hade gjort fler efter två omgångar. 

Din tränare Christer Karlsson säger att du är SHE:s bästa tvåvägsspelare just nu, har han rätt i det? 

– Jag har bara koll på mig själv och mitt egna lag, jag lever in min egna bubbla. Men det har helt klart känts bra i inledningen. 

VästeråsIrsta borta i morgon, hur går det? 

– Vi kollade på dem i dag (läs: i går) och de spelar ett utgrupperat försvar med en hög indian, det är vi inte jättevana att möta. Det gäller att vi inte blir för stressade av det. Sen kan jag tycka att de stundtals spelar med för högt tempo och då slarvar, det ska vi i så fall försöka utnyttja. Det är ett gediget lag som vi alltid haft svårt mot borta med Sävehof, så vi kan verkligen inte åka upp och underskatta dem. 

DANIEL VANDOR

ELIN HALLAGÅRDS SEPTEMBER

15 september: Skövde (b), 29–18
7 mål, 3 assist, 3,92 MEP-poäng
19 september: Sävehof (h), 23–23
8 mål, 3 assist, 5,30 MEP-poäng

MÅNADENS LAG I SEPTEMBER

Målvakt: Miranda Nasser, BK Heid
Vänstersex: Melanie Felber, Skara HF
Mittsex: Johanna Forsberg, IK Sävehof (officiell)
Högersex: Evelina Källhage, Höörs HK H65
Vänsternio: Hannah Flodman, LUGI Handboll
Mittnio: Elin Hallagård, BK Heid
Högernio: Sara Johansson, Skara HF
Till skillnad mot Månadens spelare, som utses av en jury bestående av förbundskapten Henrik Signell samt representanter från SHE och Handbollsmagasinet #Avkast, är det spelarna med bäst MEP-snitt på respektive position som tar plats i Månadens lag. 

SKYTTELIGAN I SHE

Evelina Källhage, H65 Höör, 17 (7)
Amanda Borgström, Kungälvs HK, 16 (7)
Elin Hallagård, BK Heid, 15
Hannah Flodman, Lugi HF, 15 (3)
Ida Staxen Lagerbon, IK Sävehof, 13 (8)
Melanie Felberg, Skara HF, 13 (2)
Nina Dano, IK Sävehof, 12
Victoria Strålman, Kungälvs HK, 12
Linnea Säreborn, Önnereds HK, 12
Maja Eriksson, Önnereds HK, 12
Tilda Matthijs, Önnereds HK, 12 (6)

MEPLIGAN I SHE

Evelina Källhage, H65 Höör, 10,64
Johanna Forsberg, IK Sävehof, 10,26
Hannah Flodman, Lugi HF, 10,21
Elin Hallagård, BK Heid, 9,22
Johanna Kjellman, Kungälvs HK, 8,99
Miranda Nasser, BK Heid, 8,11
Victoria Strålman, Kungälvs HK, 7,90
Melanie Felber, Skara HF, 7,29
Cornelia Dahlström, Skuru IK, 6,97
Maja Eriksson, Önnereds HK, 6,47

Foto: Bildbyrån