Maja Hansson: ”Alla måste tro på det”

Efter två blytunga förlängningsförluster har Kristianstad HK repat mod inför kvartsfinal 3. Lagkapten Maja Hansson vet vad som krävs om säsongen inte ska ta slut i Skara under lördagskvällen.
– Alla måste tro på det. Det är det viktigaste, säger Hansson.

SKARA HF–KRISTIANSTAD HK
LÖRDAG 27 MARS 16.00
SÄNDS PÅ CMORE

Motgång är bara förnamnet till Kristianstad HK:s slutspelsäventyr hittills. Skåningarna har haft flera chanser att avgöra såväl kvartsfinal 1 som 2 mot Skara.

Men två gånger om har de lila från Skaraborg kommit ikapp och fixat förlängning i sista stund. Sammanlagt leder Skara med 57–54 i målskillnad men 2–0 i matcher.

– Det klart att få lag förlorar två raka förlängningar i ett slutspel. Men båda våra tränare har upplevt detta och vänt. Jag hoppas de kan smitta av sig på oss. Det är inte omöjligt. Skara har tredje avgörande nu på hemmaplan och har alla att förlora. Det här är deras chans. Kan vi få de att darra lite kan det gå, säger Maja Hansson, trotjänare och lagkapten i KHK.

Vilka faktorer ser du till att Skara vunnit båda förlängningarna, trots jämn matchbild?

– De har lite mer rutin kanske. Det kan vara sånt som väger upp. Det är många i vårt lag som inte har spelat slutspel, fortsätter 29-åriga Hansson som representerat Kristianstad sedan 2008.

I grundserien noterades mittsexan för 72 mål.

Hur nöjd är du med din egna säsong?

– Jo, jag är ganska nöjd. Detta är min andra comeback så man ska inte ta för givet att det ska funka. Jag har hittat en formtopp som jag hoppas håller i sig nu.

Med 23 utvisningar i grundserien tog hem segern i utvisningsligan med rätt stor marginal. Vad var din reaktion när du såg siffrorna?

– Jag tog det med ett skratt. Jag har den spelstilen och det är så jag har alltid har spelat. Kanske är fem-sex stycken av dem onödiga. Men jag tycker det är konstigt att tvåan hade bara 15 utvisningar. Alla har varit så himla snälla. I Handbollsligan var det många fler med över 20 stycken.

Vad tycker du om det fysiska spelet mellan er och Skara?

– Jo, det känns på bägge håll. Man har tillåtit lite mer tilltag. Det är rolig handboll och bättre nivå tycker jag. Men är kanske för att jag inte får några utvisningar, fortsätter Hansson med ett skratt.

Inför säsongen sade Hansson till SHE att hennes Kristianstad skulle nå topp åtta. Med facit sex månader senare kan vi ge mittsexan rätt.

– Det var inget snack om saken. Vi började grundserien rätt så tungt. Men sedan vann vi matcherna som vi behövde vinna. Vi har bevisat oss själva och femma känns rättvist.

Senast skrevs slutsiffrorna efter 70 minuter 24–23 till Skara. Vi frågade Maja Hansson om stämningen i laget efter uddamålsförlusten.

– Det klart att man fick sura ett tag. Men det är omöjligt att ge upp. Vi vet vad vi ska göra.

Vad har ni pratat om inför kvartsfinal 3?

– Vi behöver vara vassare i dem lägena när de har utvisningar. Vi måste göra fler enkla mål som är sköna för självförtroendet. Sen måste alla tro på det. Det är det viktigaste.

OLOF THYRELIUS ERICSON

KVARTSFINAL 4: SKARA HF–KRISTIANSTAD HK

13 mars: Skara–Kristianstad 33–31
24 mars: Kristianstad–Skara 23–24
27 mars: Skara–Kristianstad
Ev 31 mars: Kristianstad–Skara
Ev 3 april: Skara–Kristianstad

Foto: Bildbyrån