Lisa Hansson: ”De slipper nog gärna oss”

I kvalet till SHE 2023/2024 inledde Boden starkast när man besegrade Kristianstad med 37–27. En av nyckelfigurerna, Lisa Hansson, drömmer nu om en uppflyttning till högsta serien med laget från sin hemstad.
– Det skulle betyda jättemycket, både för handbollen i Boden och för staden, säger Hansson.

KRISTIANSTAD HK–BODEN HANDBOLL IF
TORSDAG 30 MARS 19.00
SÄNDS PÅ AFTONBLADET TV

Med sju mål i första kvalmatchen hjälpte Lisa Hansson Boden till storsegern 37–27, en match som avgjordes i den andra halvleken.

– Det är en jämn första halvlek, sen får vi mycket bättre träff i andra. Både fler räddningar, och väldigt fina kontringar, det är då det rinner iväg.

Men efter att ha vunnit med tio bollar i söndags förväntar sig Hansson ett starkare motstånd i match två.

– Det gäller att komma väldigt ödmjuka för uppgiften, att komma ännu mer förberedda än senast. Jag tror det kommer komma ett helt annat Kristianstad, det blir tufft, säger hon.

Lisa Hansson spelade SHE-handboll för Boden mellan 2016 och 2018, och representerade därefter Eslövs IK. 2020 tog hon dock en ettårig paus från handbollen innan återkomsten till Boden 2021.

– Jag tänker att man fick lite distans till det och fick sakna det lite. Det är svårt att veta varför jag inte trivdes lika bra i Eslöv…

– Jag var egentligen bara less så jag behövde en nytändning, och det fick jag i Boden. Det är många här man känner och många som är kvar sen förra vändan. Vi har ett fantastiskt sammansvetsat gäng, med en väldig harmoni i laget, och det är alltid roligt att komma till träningen. Jag har aldrig känt att det var en pina att komma ner denna säsongen, berättar Hansson.

28-åringen gör nu sin andra säsong sedan återkomsten, denna gång med en större – om än varierad – roll i laget. Och att spela för hemmaklubben Boden betyder lite extra för Lisa Hansson.

– Det är jätteroligt att vara tillbaka, vi har så fin publik så det är extra roligt när man kommer härifrån. Det är många man känner som är här och följer laget.

Hon berättar vidare om rollen i laget:

– Jag har en ganska stor roll i år, men har hoppat lite mellan positioner. Startade mest som vänsternia men spelat mycket vänstersex nu när ni haft mycket skador, jag har också varit högernia.

Och det har gått bra trots att hon flyttats runt i banan.

– Egentligen har det gått jäkligt bra på kanten, även om jag gärna spelar på nio meter. Jag är rapp, går på mycket kontringar, och jag kan också skjuta utifrån efter växel. Det har inte blivit så mycket kantavslut faktiskt. Jag känner verkligen att jag har ett stort förtroende, vilket är roligt.

Skulle Boden lyckas ta steget upp till SHE hade det varit lite extra betydelsefullt för Lisa Hansson, dels som Bodentjej, dels eftersom hon inte varit med när laget spelat sig upp till högsta serien tidigare.

– Såklart hade det betytt jättemycket, både för handbollen i Boden och för staden. Det är också jätteviktigt för barn och ungdomar här, som kan ha oss som förebilder. Sen vore det bra att få ett lag i högstaligan, så vi får ett rikstäckande SHE, även om SHE-lagen nog gärna slipper se oss i serien, säger hon med ett skratt och tillägger:

– Vi förtjänar att gå upp om vi slår Kristianstad, det är inte svårare än så. Det vore mäktigt att gå upp via kvalet. Jag fick inte va med och gå direkt upp, och inte i kvalet heller, så det vore kul, säger hon.

Matchen visas på följande länk: https://tv.aftonbladet.se/kategori/5/sport

JONATHAN TEDEBORG

SHE-KVALET 2023

Söndag 26 mars, 16.30: Boden Handboll IF–Kristianstad HK, 37–27
Torsdag 30 mars, 19.00: Kristianstad HK–Boden Handboll IF
Söndag 16 april, 16.00: Kristianstad HK–Boden Handboll IF
Ev. onsdag 19 april, 19.00: Boden Handboll IF–Kristianstad HK
Ev. fredag 21 april, 18.30: Kristianstad HK–Boden Handboll IF

Bodens interna skytteliga i damallsvenskan 2022/23

1. Sara Nordström, 110 mål
2. Lisa Hansson, 108
3. Emmy Nordmark, 94
4. Moa Nilsson, 82
5. Kalia Klomp, 68
6. Soraia Vieira Lopes, 51
7. Annika Ölén, 37
8. Stephania Oliveria de Almedia, 35
9. Alva Adeholm, 26
10. Yasmin Domonji, 21

Foto: Mats Javerud/Bildbyrån