Elovson och Örtemark efter 28–24 i ÖHK-hallen

Önnereds HK besegrade Skövde HF med 28–24 i SM-kvartsfinal 1 på onsdagskvällen. Strax efter slutsignal bad vi hemmalagets Fanny Elovson och gästernas Elma Örtemark kommentera matchen.

Fanny Elovsons Önnered var det klart bättre laget sett över 60 minuter. De grönklädda stod bättre bakåt och fick Skövde-spelarna dit de ville, vilket både Elovson och Skövdes spelfördelare Elma Örtemark vittnade om.

Elovson om Önnereds försvarstänk:

– Skövde har ganska många likadana spelartyper. Vi står ju inte på sex meter men vi lyfter absolut inte eftersom de inte har några skyttar. Sen snackar vi alltid om att ge understöd och hjälpa till mycket, så att de inte får iväg bollarna. Det lyckades vi bra med idag.

Gick ni in i Önnereds fälla idag, Elma?

– Ja, det gjorde vi. Det blev mycket stångandes. Först gick en på genombrott och sen gick nästa också på genombrott. Vi måste dra lite skott utifrån så de kommer ut på nio meter, så de inte bara står på sex meter och väntar på att vi ska kliva på dem.

– Önnered var vassare idag. Vi var inte där. Vi slängde bort alldeles för många bollar och de kontrade in lätta mål. De var starkare, tyvärr, fortsatte Örtemark.

Flera gånger om lyckades Önnered göra enkla kontringsmål på Skövde.

Jenny Sandgren hade dubbelt så många räddningar som Annie Linder i första halvlek. Kunde ni gjort något annorlunda för att underlätta för Annie i mål?

– Ja, det klart. Vi måste hjälpa henne mer bakåt så hon får större chans att rädda. Vi måste springa hem bättre, vilket är vår prioritet. Sen stod Jenny bra bakåt och då är det tufft, menade Örtemark.

Hur ska ni göra på söndag för att inte skjuta in Jenny Sandgren i matchen?

– Svårt att säga. Jag vet inte just nu. Vi får väl komma på något. Försöka komma till bättre lägen och sätta dem bara.

Er lagkapten Moa Andersson fick en lårkaka efter åtta minuters spel och spelade ej efter det. Vilken betydelse fick det på ert spel?

– Hon är ju bidragande till laget. Vi behöver alla spelare ute på plan, så det var tråkigt.

Ni förlorade även förra veckan mot Önnered, då i serieepilogen i SHE. Vad ger du er för chanser att vända på trenden på söndag?

– Nu har vi verkligen inget att förlora. Vi kan inte vika ner oss efter två förluster. Vi ska försöka ge dem en match, avslutade Skövdes mittnia tillika niomålsskytt.

Fanny Elovson, som under hela sin uppväxt spelade i Skövde HF, blev bästa ÖHK-skytt med sju fullträffar. Vänsternian erkände dock att det kollektiva anfallsspelet lämnade en hel del att önska.

– Vi hade alldeles för många tekniska fel. Egentligen var det ingen bra match framåt. Visst vi gjorde 28 mål, men det som gjorde att vi vann var att vi stod bra bakåt och Jenny stod bra i mål. Hade vi inte haft det försvarsspelet vet jag inte hur det hade gått.

Vad ska ni göra bättre tills på söndag, då kvartsfinal 2:5 spelas?

– Vi måste försöka hitta ett bättre djup i våra anfall. Vi ligger alldeles för nära och kastar bort bollarna i deras händer. Sen behöver vi inte trycka på allting utan vi kan ta ett anfall i taget. Ibland känns det som att vi vill göra allting på fem minuter.

Hur var det som tidigare Skövde-spelare att vinna idag?

– Otroligt skönt. Man vill inte gå till ett annat lag och förlora. Men det klart det är speciellt. Det är mina bästa kompisar som spelar i Skövde. Men på plan tänker man inte så mycket på det, fortsatte Elovson som lämnade moderklubben Skövde för Önnered sommaren 2021.

Du gjorde ett par fina mål i er andra fas. Är det i omställningarna Fanny Elovson är som allra bäst?

– Ja, det är jag väl kanske, skrattade sjumålsskytten.

Kvartsfinal 2:5 mellan Önnereds HK och Skövde HF spelas i Skövde Idrottshall söndag 2 april klockan 16.15.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån