Linnea Pettersson: ”Ställer höga krav på varandra”

Såväl av Svenska Spel som den samlade tränarkåren är de utsedda som favoriterna till SM-guldet. Frågan är om IK Sävehof själva har motivationen som krävs för att jaga sin 15:e SM-titel.
– Hungern finns där, absolut. Vi kommer gå all in i varje match, menar lagkaptenen Linnea Pettersson.

IK SÄVEHOF–BK HEID
TORSDAG 17 SEPTEMBER 18.00
SÄNDS PÅ CMORE

Så var det äntligen dags för premiär i SHE. På torsdag kväll gör IK Sävehof och BK Heid upp i ett hett Göteborgsderby.

– Kul att börja med derby, berättar lagkapten och försvarsspecialist Linnea Pettersson som har tillhört IK Sävehof sedan 2011.

– Derbyt mot Heid har nog varit det hetaste mötet dem senaste åren. Vi spelade lika mot dem i fjol och förlorade säsongen före det. Vi är extremt spelsugna men det är nog dem också. Det blir kul, fortsätter Kirunabördige Pettersson.

Vad är det Heid är bäst på enligt dig?

– Lite svårt att säga eftersom de har många nya spelare i år. Mycket nytt på niometer exempelvis med Johanna Flygelholm, Julia Ehn och Rebecka Karlsson. Jag har mött dem i andra klubbar. De är duktiga individer och det blir spännande att se hur de får ihop det. De kommer nog få ta mycket ansvar precis som i sina tidigare klubbar.

Hur vill du jämföra årets försäsong med alla dem tidigare?

– Extremt mycket längre. I Sävehof har vi vanligtvis alltid spelat i slutet på maj. Så därför har det varit lite speciellt. Men förhoppningsvis har det varit nyttigt för kroppen med en längre uppbyggnadsperiod. Vi har försökt hålla kvar i motivationen även om det varit en lång väg till match. Vi har en väldigt bra trupp med blandning av gammalt och ungt. Det har varit intensiva träningar.

Hur mår kroppen?

– Den mår bra. Vi känner oss starka och redo för spel.

Du har spelat i Sävehof i snart tio år. Vad är det som gör Partille och IK Sävehof så trivsamt?

– Klubben sköter allting otroligt proffsigt. Vi har gymmet i hallen och två fina träningshallar samt ett mötesrum. Men framförallt har det varit en bra träningskultur. Det smäller alltid på träning och vi försöker få det så matchlikt som möjligt. Sedan har vi en bra tränarstab också.

Vad lär man sig som spelare i Sävehof, förutom att vinna uppenbarligen?

– Träningskulturen som jag var inne på. Vi ställer höga krav på varandra vilket har gjorts genom generationer. Det har bibehållits under varje säsong. Det finns konkurrens på varje situation vilket också är utvecklande. Alla vill visa vad de kan hela tiden, vilket har funkat bra.

Du blev uttagen till förbundskapten Tomas Axnérs första samling tidigare i våras. Dessutom blev du nyss kallad som extraspelare till höstens landskamper. Hur kul är det?

– Det är superkul. Jag är jätteglad och lite överraskad. Det har funnits andra spelare på försvarspositionen så nu gäller det bara att åka dit och visa det jag är bra på. Det ska bli riktigt kul.

Är det landslagsspel som är ditt nästa mål?

– Ja, det är ett mål sedan länge. Det skulle varit otroligt kul att få ta det steget. Jag vill utveckla mina spetskompetenser här i Sävehof och bli aktuell för landslaget fortsättningsvis.

På torsdag inleder ni säsongen. Finns hungern i laget tycker du efter klubbens 15:e SM-guld?

– Den finns där, absolut. Jag tror vi har goda chanser med vår breda trupp. Det är många som kommer att bidra. Vi kommer gå all in i varje match. Förhoppningsvis räcker det långt, avslutar Pettersson.

OLOF THYRELIUS ERICSON

IK Sävehofs SM-guld

1993, 2000, 2006, 2007, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2018 & 2019.

Spelare med Sävehof-koppling i den senaste landslagstruppen

Målvakter: Filippa Idéhn, Johanna Bundsen
Mittsex: Linn Blohm, Johanna Forsberg
Högersex: Emma Fernis
Mittnio: Bella Gulldén
Högernio: Nina Dano
Extraspelare på plats i Lund: Linnea Pettersson