Jenny Södrén: ”Kämpat för det här hela året”

Tre gånger har Jenny Södrén förlorat i final. Nu får hon chansen att avsluta sin tid i klubben med ett efterlängtat SM-guld. Vi tog pulsen på Skurus lagkapten inför SM-finalerna mot Sävehof. 
– Jag skulle göra vad som helst för att ta guld, säger mittsexan.

SKURU IK-IK SÄVEHOF • MÅNDAG 13 MAJ 18.10 • SÄNDS ÄVEN PÅ TV12

Det börjar närma sig SM-final. På måndag gör Skuru och Sävehof upp i den första ronden i kampen om att bli svenska mästare 2019. 

– Det ska bli jättekul. Jag tror att alla börjar känna att det snart är dags. Vi har laddat hela året för att ta oss till de här finalmatcherna. Vi har en längtan som skapar en go känsla, säger Jenny Södrén.

Vägen till final har varit ganska bekväm för Skuru. I kvartsfinal slog seriesegrarna ut Kungälv med 3–0 och i semifinal avfärdades Lugi med 3–1 i matcher. 

– På det stora hela är vi nöjda med slutspelet. Vi har tagit oss till final, och det är det viktigaste. Sedan hade vi ett bottennapp mot Lugi i andra semifinalen som vi inte alls var nöjda med. Men det kanske var bra att vi åkte på en förlust. Vi tog oss i kragen efter det och gick till final. 

Varför spelar Skuru SM-final 2019?

– Jag tror att vi har byggt upp det här under en lång tid och haft kontinuitet. Mycket träning med både fas och handboll ger effekt. Det här är fjärde gången jag får chansen att spela SM-final. Både vi och Sävehof har slussats in i det och varit stabila topplag. 

Under de senaste åren har det mesta i svensk damhandboll handlat om just Skuru och Sävehof. Det här blir fjärde gången på sex år som lagen möts i final, men ännu har Skuru inte lyckats besegra mesta mästarna från Partille. Skurus lagkapten Jenny Södrén har varit med i alla av de tre senaste finalförlusterna. 

– Sävehof är ett otroligt erfaret lag lag. De har spelat 14 raka finaler och växer alltid i slutspelet. Under åren har vi mött dem både i semifinal och final. De är taktiska och håller sig till sin spelplan, det såg vi mot Höör. Vi har full respekt för dem. 

Däremot var årets grundserie en maktkamp mellan Skuru och Höör. Är du förvånad över att ni inte möts i final?

– På förhand trodde man väl det på grund av hur grundserien såg ut. Men Sävehof har plockat fram det lilla extra i semifinalerna, och de har gjort sig förtjänta av att spela en ny final. Jag trodde att vi skulle få möta Höör, men det blir kul oavsett motstånd.

Vad förväntar du dig av de här finalerna?

– Det kommer att bli otroligt jämnt. De gillar att springa mycket, precis som vi. Försvarskampen kommer att bli avgörande och att lagen vill springa sönder varandra. Om det går till fem matcher vet jag inte, men vi är förberedda på allt. 

Nästa säsong flyttar 24-åringen till Byåsen i norska ligan. Men först får Jenny Södrén chansen att avsluta sina sju säsonger i Skuru med ett efterlängtat SM-guld.

– Jag är otroligt sugen på att ta ett guld. Man har stått där några gånger med ett silver nu, även om man är stolt över de insatserna också. Man har tränat och kämpat för det här hela året. Jag skulle göra vad som helst för att ta det. Det skulle vara så jäkla skönt att vinna. 

Hur ska det bli att flytta till Norge?

– Det ska bli jättekul med en ny utmaning. Att få möta andra spelare och ta ett nytt steg i min utveckling. Att kunna leva på handbollen var avgörande. I Norge får jag mer tid till rehab och att träna fullt ut. Nu jobbar jag fullt och tränar mycket, så det ska bli kul med lite andra förutsättningar.  Det är alltid lite småläskigt att flytta, men det ska bli jättekul. Det kan inte bli bättre att få avsluta med en final. Om det blir guld eller inte får vi se, men det hade varit magiskt att bli mästare, avslutar Jenny Södrén. 

MARCUS HEED

Fem senaste SM-finalerna

2017/18: H65 Höör–Sävehof, 21–22
2016/17: Sävehof–H65 Höör, 25–27
2015/16: Sävehof–Skuru, 27–22
2014/15: Sävehof–Skuru, 33–30
2013/14: Sävehof–Skuru, 38–20

SM-FINAL: SKURU IK–IK SÄVEHOF

13 maj, 18.10: Skuru–Sävehof
16 maj, 18.10: Sävehof–Skuru
19 maj, 18.10: Skuru–Sävehof
Ev 22 maj, 18.10: Sävehof–Skuru
Ev 25 maj, 18.10: Skuru–Sävehof