Frida Tegstedt: ”Kändes givet att hoppa på”

Tidigare landslagsspelaren och åttafaldiga SM-guld medaljören Frida Tegstedt gjorde elitcomeback i februari för Önnered. I en intervju med SHE berättar mittsexan om vad som lockade med Önnered och vad hon kan bidra med i slutspelet.
– Jag var sugen på handboll igen och Önnered behövde uppbackning på linjen. Det kändes givet att hoppa på, berättar Tegstedt inför den fjärde kvartsfinalen mot Lugi.

ÖNNEREDS HK-LUGI HF • ONSDAG 10 APRIL 18.30 • SÄNDS ÄVEN PÅ SHE PLAY

Det var i franska Issy Paris som Frida Tegstedt senast spelade elithandboll. Efter finalförlusten i franska cupen mot Metz valde hon att flytta hem till Sverige sommaren 2017. Därefter har blivit spel i lägre divisioner. 

Men efter skador på mittsexorna Ida Reinholdsson och Linnea Jönsson var Önnereds HK i stort behov av linjespelare. Enligt Frida Tegstedt var det inget svårt val. 

– Jag var sugen på handboll igen och Önnered behövde uppbackning på linjen. Det kändes givet att hoppa på. Önnered är ett ungt och roligt lag med mycket fart. Dessutom använder de sig av 3-2-1 spel i försvaret vilket jag spelade en del i Frankrike, berättar hon.

Vad kan du bidra med i slutspelet?

– Lite rutin. Även om jag inte är helt säker på vad det innebär, haha. Jag stöttar tjejerna och ser till att de inte stressar upp sig när det blir jämnt. Det är slutspelet man tränar för hela året, vilket jag påminner om. Sen är det viktigt att ha kul på träningarna emellan. 

Efter den snöpliga shoot out-förlusten studsade Önnered rejält tillbaka i den andra kvartsfinalen. Slutsiffrorna i Göteborg skrevs 25–20. Senast tog man en blytung bortaseger och skaffade sig matchboll till onsdagens drabbning. 

Vad är din analys av er kvartsfinalserie?

– Senast var det en konstig match med få mål. Men vi höll oss strikt till det vi kommit överens om vilket gjorde att matchen föll över till vår fördel. Det känns som att hela laget har varit taggade och sugna på slutspel. Vi har en plan som vi går efter och tror på. Förhoppningsvis tar vi oss långt på det. 

Tegstedt tog hela åtta SM-guld med Sävehof under nio säsonger. 2008 var enda gången hon missade guldet, då Skövde besegrade Partillelaget i finalen med 31–24. 

Är det något år som sticker ut?

– Svårt att säga. Alla är speciella på sitt sätt. Det första guldet är ju alltid jättehäftigt, eftersom man var så ung. Men 2010 var härligt. Framförallt med tanke på semifinalserien mot Lugi vilket gick till fem matcher.  

Imorgon kan ni säkra er semifinalplats. Vad blir viktigast mot Lugi?

– Vi får fokusera på att inte släppa loss dem i deras anfallsspel. Så vårt försvarsspel blir viktigast. Det är upp till oss ta det här nu. Jag tror Lugi är revanschsugna. Det blir en till dimension till matchen eftersom de spelar med kniven mot strupen nu. Det lär bli jättetajt och spännande, avslutar Tegstedt.

OLOF ERICSON

Önnereds interna slutspels-skytteliga

1. Linnea Säreborn, 17
2. Jessica Ehrnbring, 15
3. Victoria Larsson, 12
4. Tilda Matthijs, 10
5. Frida Tegstedt, 8

LUGI HF-ÖNNEREDS HK (1–2)

28 mars, 19.00: Lugi HF–Önnereds HK, 34-32
1 april, 19.00: Önnereds HK–Lugi HF, 25–20
5 april, 19.00: Lugi HF–Önnereds HK, 18–20
10 april, 19.00: Önnereds HK–Lugi HF
Ev 14 april, 18.10: Lugi HF–Önnereds HK