Evelina Källhage: ”Jag blev jätteglad och lite förvånad”

Högersexan Evelina Källhage blev i veckan uttagen till EM-kvaltruppen som nästa vecka samlas i Nyköping. Men innan dess ska 22-åringen och hennes H65 Höör spela hemmapremiär mot Önnereds HK på lördagskvällen.
– Vi ska smälla på som vanligt bakåt och gå för fullt för att vinna, säger Källhage.

H65 HÖÖR–ÖNNEREDS HK • LÖRDAG 21 SEPTEMBER 18.10 • SÄNDS PÅ SPORTKANALEN & CMORE

Fjolårets SHE-premiär vann H65 Höör med minsta möjliga marginal. Skuru besegrades på bortaplan med uddamålet och Höör gick sedan hela serien obesegrad fram tills sista omgången.

Årets premiärmatch, även den i Stockholm, vanns dock utan några större bekymmer. Slutresultatet i Eriksdalshallen mellan GT Söder och H65 skrevs hela 14–34. En kalldusch för nykomlingarna och en dag på jobbet för segervana Höör.

– Vi gjorde det vi skulle. Det blev en klar vinst och inget att snacka om. För egen del kändes det också bra, berättar Evelina Källhage som blev målbäst hos gästerna med sju fullträffar.

Premiären i Stockholm var dock inte Höörs första tävlingsmatch för säsongen. Helgen mellan den 6 och 8 september gästade schweiziska LC Brühl Sporthallen i Höör för kvalmöte i EHF-cupen.

Hur kul är det att spela mot utländskt motstånd?

– Det är jättekul att spela de lite extra roliga matcherna. Det är viktigt för oss att få den rutinen.

Hur ser er målsättning ut i EHF-cupen?

– Först och främst ska vi inte förlora mot något lag som är sämre än oss själva. Sedan är det alltid lite svårt att veta hur lottningen ska bli, fortsätter Källhage.

Nästa vecka inleder de svenska damerna sitt EM-kval med samling och match i Nyköping. Först ut är Nordmakedonien på hemmaplan innan man reser ner till Portugal för bortamatch.

Efter att Olivia Mellegård och Daniela Gustin avskrevs från truppen på grund av skador föll valet på högersex på Evelina Källhage. Ett besked som överraskade 22-åringen.

– Jag jobbade när jag fick veta att jag blivit uttagen. Såklart blev jag jätteglad och lite förvånad. Det ska bli roligt att få vara med och se hur det är.

Du var med på landslagslägret i Sydkorea förra sommaren. Vad minns du av den resan?

– Det var en jättehäftig resa med nyttig erfarenhet. Man lär sig hur det fungerar på landslagsnivå och att ta varje match som den kommer. Handbollsmässigt gick det bra dessutom.

Innan landslagssamlingen nästa vecka väntar dock en spännande hemmapremiär först. Källhages moderklubb Önnereds HK kommer på besök. Göteborgarna som närmast kommer från en hemmaseger mot Boden efter avgörande på frikast.

– Vi ska smälla på som vanligt bakåt och gå för fullt för att vinna. Det gäller även att få till kontringsspelet.

Hur bra koll har du på din moderklubb?

– Jag har absolut bra koll på Önnered. Jag kollar väldigt många av deras matcher. Det blir svårt att säga hur det får ihop det i år, de har tappat ganska många från i fjol.

Vem måste ni se upp lite extra med?

Maja Eriksson. Jag såg deras andra halvlek i premiären så henne får vi hålla koll på lite extra, svarar en segerviss Källhage.

– Jag tror det kommer bli en jämn och tajt matchbild där vi går segrandes ur striden, avslutar hon.

OLOF THYRELIUS ERICSON

SHE-spelare uttagna i landslagstruppen

H65 Höör: Evelina Källhage
H65 Höör: Emma Lindqvist
Skuru IK: Mathilda Lundström
Skuru IK: Alexandra Bjärrenholt
IK Sävehof: Johanna Forsberg

Foto: Bildbyrån