Eriksson: ”Inget jag hade räknat med”

Evelina Eriksson laddade om i allsvenskan, kom tillbaka till SHE och har varit en av ligans stora överraskningar den här säsongen. 22-åringen från Skuru vann målvaktsligan och kliver in i slutspelet med stort självförtroende. 

Skuru IK svarade för en strålande grundserie som inleddes med en uddamålsförlust i slutsekunden mot H65 Höör i premiären för att sedan fortsätta med 21 raka vinster och serieseger. 

– Men även första matchen var bra från vår sida. Vi ledde flera gånger i den matchen, men föll sen i slutsekunden, säger målvakten Evelina Eriksson som kom till Skuru från Tyresö inför säsongen. 

Grundserien avslutades med seger hemma mot regerande svenska mästaren Sävehof (29–27) och hela 26–19 borta mot vicemästaren H65 Höör i sista omgången. En av Skurus nycklar i de matcherna var Evelina Erikssons storspel. Mot Sävehof hade 22-åringen 47 i räddningsprocent, mot H65 Höör fantastiska 52. 

– Det har känns bra hela säsongen, jag känner att jag har gått fram i utvecklingen, säger hon. 

Faktum är att det gått så bra att hon hade bäst räddningsprocent av alla målvakter i SHE i grundserien. Eriksson räddade 42 procent av skotten hon fick mot sig. 

– Verkligen superroligt och ingenting jag hade räknat med. Jag kom från en allsvensk klubb och gick bara in med tanken på att försöka ta tillvara på den speltid jag skulle få. Det är jättehård konkurrens med Rebecca (Nilsson) som också var med i toppen av målvaktsligan och det är ett kvitto på att vi har en träningsmiljö som fungerar. Vi får mycket hjälp med både analyser och den fysiska biten och det funkar jättebra med ”Foppa” (målvaktstränaren Thomas Forsberg). 

– Ser man på hur jag spelade förra säsongen har jag lärt mig jättemycket. Jag ska inte säga att jag skolats om, men vi har ändrat och jobbat vidare på många saker som har gett ett bra resultat. 

Eriksson har Haninge HK som moderklubb men gick till Spårvägens samarbetsklubb Team Stockholm 2013. Första säsongen vann hon USM-guld, säsongen därpå debuterade hon i högsta serien för Spårvägen och den tredje säsongen i föreningen där var hennes första hela i dåvarande elitserien. När Spårvägen åkte ur försvann nästan hela laget, inklusive Eriksson som gick till allsvenska Tyresö. 

Förra året kvalade hon och Tyresö till SHE och pressade Skara hela vägen. Till slut skilde det bara ett mål och Eriksson imponerade så mycket att Skara försökte värda henne. 

– Jag är nog lite hemmakär och kände mig inte redo att lämna Stockholm. Och det kändes bra med det upplägg jag kunde få i Skuru. 

Vad betyder det för dig och laget att gå in i slutspelet som seriesegrare och med segrar mot fjolårets finallag i de två sista omgångarna? 

– Själva vinsterna i sig kanske inte betyder så mycket just nu, men kan säkert göra om vi skulle stöta på dem senare i slutspelet. Men även om det är skönt att veta att vi i så fall vann senast är det nya matcher och de kommer i så fall vara revanschsugna. Men vi är inte där än utan fokuserar på Kungälv och går in med en härlig känsla och bra energi. 

Hur är Kungälv? 

– Jag mötte dem även i allsvenskan förra året och det är ett svårt lag att möta. De biter sig kvar i matcherna och vill vara med och slåss om poäng och vinster. Framför allt har de jättebra målvakter, även om vi lyckades få hål på dem senast. Vi får se till att de inte får storspela. 

Och Skurus största styrka?

– Då säger jag försvarsspelet. Vi vill spela tufft och fysiskt och det ska göra ont att möta oss. Där fick vi jättebra träff senast.

DANIEL VANDOR

MÅLVAKTSLIGAN I GRUNDSERIEN

42,15 Evelina Eriksson, Skuru
40,60 Sofie Börjesson, Kungälv
40,50 Rebecca Nilsson, Skuru
40,22 Jannike Wiberg, H65 Höör
39,70 Isabella Mouratidou, Sävehof
39,58 Gry Bergdahl, H65 Höör
39,10 Ida Nilsson, Lugi
36,89 Esmeralda Fetahovic, Lugi
36,79 Wilma Andersson, Sävehof
36,10 Johanna Kjellman, Kungälv
Siffran anger räddningsprocent. Bara målvakter med fler än 50 räddningar är med i statistiken.

SKURU IK–KUNGÄLVS HK
28 mars, 19.00: Skuru IK–Kungälvs HK
1 april, 19.00: Kungälvs HK–Skuru IK
7 april, 17.30: Skuru IK–Kungälvs HK
Ev 10 april: Kungälvs HK–Skuru IK
Ev 13 april: Skuru IK–Kungälvs HK