Emma Lindqvist: ”Blir en extra krydda”

Skånederby i Höör och chans för hemmalaget H65 att ta sin femte raka seger. Vi tog ett snack med landslagsaktuella Emma Lindqvist inför matchen mot tabelljumbon Kristianstad HK.
– Vi förlorade mot dem på försäsongen så det blir tufft på fredag, säger Lindqvist.

H65 HÖÖR–KRISTIANSTAD HK
FREDAG 23 OKTOBER 19.00
SÄNDS PÅ CMORE

Med hela fyra matcher på schemat rivstartas den femte omgången i SHE på fredag kväll.

I Skåne drabbas toppen och botten mot varandra. Obesegrade H65 Höör välkomnar nykomlingen Kristianstad HK som jagar sina första poäng i serien.

Höör kommer närmast från en stark insats borta mot Skara HF. Slutresultatet i Skaraborg skrevs 28–21 till skåningarna som utöver Skara även lagt Sävehof, Lugi och Heid på rygg.

– Det klart vi är nöjda med fyra av fyra segrar. Men vi har mycket kvar att sätta i spelet. Vi är inte på vår toppnivå, menar H65 Höörs Emma Lindqvist som fortsätter:

– Att åka upp till Skara är ingen lätt match. Men vi löste det bra till slut. Vi fick några kontringsmål som gjorde att vi ryckte i slutminuterna av båda halvlekarna.

Vad kan ni förbättra i spelet?

– Kollar man på Skara-matchen tycker jag vi förlorade en del man-man kamper bakåt. Där kan vi visa mer fysik och fortsätta jobba på vårt samarbete.

Hur har veckan varit?

– Den har varit bra. Men den blir lite annorlunda eftersom vi spelade i måndags och ska spela igen på fredag. Det är vi spelare dock bara glada över.

Det skiljer åtta poäng mellan er och Kristianstad inför fredagens match. Löper ni någon risk att underskatta gästerna?

– Nej, det skulle jag inte säga. Vi mötte dem på försäsongen och förlorade då. Så det blir tufft på fredag. Vi lägger ner samma jobb oavsett motstånd, menar Lindqvist.

I veckan lottades H65 Höör mot franska Fleury Loiret i EHF European Leagues tredje och sista kvalomgång. En inspirerande uppgift för Lindqvist och kompani som inleder dubbelmötet på bortaplan den 14 november.

– Det blir såklart jättekul. Europaspelet blir en extra liten krydda på säsongen. Jag ser fram emot resan till Frankrike. Det enda jag vet om motståndarna är att Alexandra Lacrabère spelar där.

Hur mår kroppen i övrigt?

– Jo, den mår bra. Jag har lite skavanker men jag är tillräckligt hel och frisk för att kunna prestera som jag ska, fortsätter Lindqvist som drogs med en överbelastning i vadbenet under försäsongen.

Samma överbelastning höll mittnian borta från den senaste landslagssamlingen och dubbelmötet mot Polen. Olyckligt då förbundskapten Tomas Axnér tar ut sin mästerskapstrupp till EM i Norge och Danmark nästa vecka på tisdag 14.30.

Hur går dina tankar inför uttagningen nästa vecka?

– Jag har försökt prestera så bra handboll som möjligt. Sen är det upp till förbundskaptenen att välja den bästa truppen. Det blir intressant oavsett om jag kommer med eller inte, svarar Lindqvist som står med i bruttotruppen som eventuellt ska skalas ner till 16 utvalda i premiären mot Tjeckien den 3 december.

Hur ser du på den hårda konkurrensen i landslaget?

– Jag tycker det är bra med stark konkurrens. Vi sporrar varandra vilket gör oss bättre. Det gäller att visa framfötterna och prestera. Annars får man jobba ännu hårdare.

Du gjorde mästerskapsdebut i VM i Japan förra året. Hur stort skulle det vara att representera Sverige igen.

– Det skulle vara otroligt kul. Japan-VM var en otrolig upplevelse med lagkamraterna och helhetsupplevelsen. Det blir inte större än att få representera sitt land på det viset.

Obesegrade i SHE, stundande landslagsuttagning och Europalottning mot fransyskor. Leker handbollslivet just nu för Emma Lindqvist?

– Haha, så är det. Jag trivs ganska bra med handbollslivet nu. Det är skönt att allting har dragit igång efter det långa uppehållet. Det är väldigt roligt.

Till sist, vad blir viktigast mot Kristianstad på fredag?

– Försvar- och målvaktsspel som alltid. Snabba mål vore skönt också, vi bygger gärna spelet på kontringar. Men jag vill även se att vi vinner fler man-man kamper, avslutar Lindqvist.

OLOF THYRELIUS ERICSON

SVERIGES BRUTTOTRUPP TILL EM I DANMARK/NORGE

Målvakter:
Filippa Idéhn, CS Minaur Baia Mare
Johanna Bundsen, Köpenhamn Håndbold
Martina Thörn, Århus United
Jessica Ryde, Herning-Ikast Håndbold
Evelina Eriksson, Vipers Kristiansand
Sofie Börjesson, IK Sävehof

Vänstersex
Elin Hansson, Skuru IK
Emma Rask, H65 Höör
Victoria Larsson H65 Höör
Louise Rundcrantz, IK Sävehof

Högersex: 
Nathalie Hagman, Nantes Atlantique
Emma Fernis, Thüringer HC
Matilda Lundström, IK Sävehof
Daniela Gustin, Horsens HK
Evelina Källhage, H65 Höör

Mittsex: 
Linn Blohm, CS Minaur Baia Mare
Anna Lagerquist, Rostov-Don
Johanna Forsberg, Nykøbing Falster HK
Sofia Hvenfelt, Köpenhamn Håndbold
Wilma Matthijs-Holmberg

Nio meter: 
Bella Gulldén, Brest Bretagne
Jamina Roberts, IK Sävehof
Carin Strömberg, Viborg HK
Johanna Westberg, Nykøbing Falster HK
Hanna Blomstrand, Köpenhamn Håndbold
Emma Lindqvist, H65 Höör
Melissa Petrén, Horsens HK
Kristin Thorleifsdóttir, Randers HK
Nina Dano, IK Sävehof
Frida Rosell, VästeråsIrsta HF
Isabelle Andersson, H65 Höör
Jenny Carlson, Holstebro Håndbold
Thea Stankiewicz, Tertnes HE

Försvar
Sabina Jacobsen, CSKA Moskva
Linnea Pettersson, IK Sävehof

Foto: Bildbyrån