Bröderna Berndtsson skriver historia

Wartaiterna Magnus och Kristian Berndtsson skriver handbollshistoria idag. Som huvudtränare för BK Heid respektive Önnereds HK kommer bröderna stå vid varsin tränarbänk i det heta Göteborgsderbyt, en unik bedrift i svensk topphandboll.

– Familjen har påpekat vad det här kan betyda för julefriden, skrattar lillebror Kristian, huvudtränare i Önnereds HK.

BK HEID–ÖNNEREDS HK
LÖRDAG 23 OKTOBER 14.15
SÄNDS PÅ CMORE

Det var i måndags som Magnus Lindqvist lämnade sitt uppdrag som huvudansvarig för BK Heid. I väntan på ersättare har Magnus Berndtsson, tidigare assisterande tränare för Lindqvist, temporärt tagit över ledaransvaret.

Magnus Berndtssons tre år yngre lillebror, Kristian Berndtsson, tog över som huvudtränare i Önnered inför säsongen. Kristian har tidigare lett IK Sävehofs herrar och norska ØIF Arendal.

Att bröderna skulle mötas i lördagens derby var därför oundvikligt. Men med Lindqvists sorti gör de det nu som huvudtränare för varsitt elitlag, en bedrift som är unik i svensk topphandboll. Åtminstone om du frågar handbollsoraklet Thomas Willram som fick tänka länge och noga innan han gav upp.

– Jag tror inte det har hänt tidigare. Den som plockar fram det isåfall är skicklig, skrockar Willram.

Publiken i Heidhallen kan därför förvänta sig en synnerligen speciell derbymatch på lördagen. Syskonkärlek byts i 60 minuter ut mot en intensiv tränarkamp.

– Jag och Kristian har en jättebra relation. Men kanske inte inför denna matchen, inleder Magnus Berndtsson med en skämtsam ton.

I vanliga fall hjälper bröderna varandra inför sina respektve matcher. Iakttagelser, erfarenheter och motståndaranalyser delas över blodsbandet.

– Ja, vi hjälper varandra mot alla vi möter. Jag hoppas att det går så bra som möjligt för Önnered, förutom när de möter oss då. Och jag tror han känner samma sak, fortsätter Magnus.

Men de senaste dagarna har kontaktet varit minimal.

– Nu släpps ingen info, säger Magnus.

Tack vare fadern Kent Berndtsson fick båda bröderna hela sin handbollsuppfostran i HP Warta. Tillsammans gick de hela vägen upp till seniorlaget, innan de sedan skiljdes åt.

– Det blir kul för familjen på lördag. De har påpekat vad det här kan betyda för julefriden, skrattar Kristian Berndtsson som fortsätter:

– Men jag kommer inte tänka på att min bror står där på andra sidan. Vi kommer förbereda oss som vi gör inför alla andra matcher.

Magnus berättar att båda delar ett analytiskt drag.

– Ja, där vi nog ganska lika. Vi båda gillar att analysera. Det är nog därför vi har så lätt att ge information till varandra.

Den stora skillnaden är Kristians korta stubin.

– Han är lite mer hetlevrad än vad jag är. Jag är lite mer lugn. Så har det alltid varit, fortsätter Magnus.

Men det betyder inte att Kristian är den större vinnarskallen va?

– Nej då. Där ligger vi på samma höga nivå. Vi hatar att förlora, till och med när vi spelar kort med barnen. Där finns ingen skillnad.

I tabellen ligger Magnus Berndtssons Heid sist och Kristian Berndtssons Önnered trea. Favoritskapet ligger således på de grönklädda inför brödrakampen.

– Traditionellt är detta ett speciellt möte, betonar dock Kristian.

Fågelvägen är det blott 2,5 kilometer från Heidhallen till ÖHK-hallen. Inga hemmaarenor i SHE ligger så nära varandra.

Sportsligt menar han också att det finns mer att hämta ur Heid.

– Jag tycker de har en högre nivå än vad de har presterat hittills. Linn Hansson på kanten var uttagen i ligalandslaget och Miranda Nasser i mål har ställt till det för många lag genom åren. Det finns mer att ta ut ur det laget. Men jag hoppas inte att det kommer imorgon (lördag).

Magnus försäkrar att hans Heid kommer taggade till tänderna.

– Vi kommer tillhöra bottenskiktet i år. Därför blir alla poäng viktiga. Men i ett derby behöver inte det bästa laget vinna, utan det som kämpar mest och bäst. Det kommer vi lägga störst fokus på.

Avkast i Heidhallen sker klockan 14.15 på lördag. BK Heid vann det senaste mötet lagen emellan, vilket var lagets första seger mot ÖHK sedan 2014.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Inbördes möten, BK Heid–Önnereds HK

21 januari 2021: Önnered–BK Heid 20–25
7 november 2020: BK Heid–Önnered 28–28
4 februari 2020: Önnered–BK Heid 22–21
25 oktober 2019: BK Heid–Önnered 18–27
9 januari 2019: Önnered–BK Heid 21–17

Önneredsspelare med bakgrund i Heid

Janita Svenheden
Elin Hallagård
Louise Karlsson
Tilda Matthijs
Elin Svensson

Heidspelare med bakgrund i Önnered

Victoria Strålman
Miranda Nasser
Annica Smidje

Bilden: Magnus Berndtsson, BK Heid till vänster. Kristian Berndtsson, Önnereds HK till höger.
Bakgrundsfoto: Bildbyrån