Annica Ölén: ”Glad att vara tillbaka”

Ödesmatch i bottenstriden mellan Boden och Kristianstad. För SHE berättar Bodens lagkapten Annica Ölén om lagets – och hennes egen – tuffa säsong. 

– Nu är det verkligen dags att steppa upp, säger mittsexan.

BODEN HANDBOLL–KRISTIANSTAD HK • SÖNDAG 13 JANUARI 16.30 • SÄNDS ÄVEN PÅ SPORTKANALEN

Efter EM-uppehållet har Boden spelat tre matcher i SHE. Det har blivit två förluster mot Skuru, men strax före jul besegrades Kristianstad på bortaplan med 26–25. 

– Jag tycker att vi kommer i bättre form. Vi startade på ett bedrövligt och tråkigt sätt. Halva säsongen har gått och nu är det verkligen dags att steppa upp. Det har också märket på träningarna att alla tar större ansvar, säger Bodens lagkapten Annica Ölén.

Under söndagen väntar Kristianstad på hemmaplan i en ödesmatch. Båda lagen står på tre poäng och ligger på de två nedersta platserna i serien. 

– Att det är en väldigt viktig match är inget att sticka under stolen med. Det är viktiga poäng på spel för båda lagens överlevnad. Det kommer att bli en hård fajt där ute, men det är också de matcherna som är roligast att spela. Vissa kanske tycker att det är jobbigt, men jag tror att vi kommer trivas med det. Jag tycker att det är kul att spela under press. 

I flera år har Annica Ölén varit en av Bodens vikigaste spelare. Hon är född och uppvuxen i staden och har varit med på hela klubbens resa upp till högsta serien. Den här säsongen har den 30-årige mittsexan missat flera matcher på grund av en hjärnskakning som höll henne borta i mer än en månad.

– Det var riktigt tungt, jag trodde inte att jag skulle vara borta så länge. Det påverkade inte bara handbollen, utan hela mitt liv. Jag var bara hemma och gjorde ingenting. Jag låg i sängen i fem veckor och det tar på psyket när man är van att jobba och träna varje dag. Nu är jag glad att vara tillbaka. Det har tagit längre tid att komma tillbaka till matchform eftersom man tappar mycket på fem veckor, men det är kul att kunna spela igen.

Hur tufft är det att stå åt sidan när laget går kämpigt?

– Jättetungt. Jag fick inte ens vara med och titta på träningarna. Jag var helt utanför för att jag skulle kunna komma tillbaka så snabbt som möjligt. Det var tungt att inte kunna stötta, jag fick istället skicka sms och såna grejer. Att jag inte ens kunde vara med och se matcherna i hallen var tråkigt. 

Boden har tagit tre poäng och ligger näst sist. Hur ser målsättningen ut för resten av säsongen?

– VI har ändrat vår målsättning. Just nu är det att ta match för match och kriga oss kvar. Där vi är just nu handlar det om att ta vara på varje minut i matcherna.

Vad talar för att ni klarar er kvar i SHE?

– Jag tycker att vi har en tydlig potential i laget som vi inte fått ut ännu. Vi fick ut den delvis under försäsongen där vi visade upp ett fint spel. Att laget har potential är inget vi hittar på, det tycker jag att vi bevisat tidigare. Sedan har vi haft mycket skador och med en liten trupp blir det skört. Nu är alla skadefria och jag hoppas att det förblir så. Förhoppningsvis kan det vara en bidragande orsak till en vändning på säsongen. 

Känner du ett extra ansvar i och med att du är från Boden?

– Jag hoppas inte att det ska vara så. Jag hoppas att alla brinner för det här lika mycket som jag. Men jag är född och uppvuxen i Boden och det kanske gör att hjärtat klappar lite starkare. Jag kanske tänker mer på helheten i och med att jag är härifrån. Det är viktigt att ha elitlag i en stad som Boden. Vi har byggt upp nånting stort med handbollen och det vill vi verkligen behålla. 

Till sist – vad blir avgörande i matchen mot Kristianstad?

– Jag tror att den som vill mest kommer att ta två poäng. Det är inte vem som skjuter hårdast eller gör snyggast mål. Det kommer handla om att försvara och kriga i 60 minuter, avslutar Annica Ölén.

MARCUS HEED

Bottenstriden i SHE

Bodens kommande matcher
13 jan: Kristianstad (h)
23 jan: Lugi (b)
27 jan: Kungälv (h)
30 jan: Sävehof (b)
9 feb: Skövde (h)

Kristianstads kommande matcher
13 jan: Boden (b)
18 jan: Skara (h)
26 jan: Önnered (b)
1 feb: BK Heid (h)
10 feb: VästeråsIrsta (b)

Foto: Bildbyrån