Anna Johansson: ”Unnar verkligen henne det”

H65 Höör hade med sig ett två måls försprång till bortamötet med Kuban Krasnodar förra veckan. Men fjolårets ryska ligatrea lyckades dra det längsta strået och skickade ut Höör i EHF-cupen efter 33–27. Ett uttåg som sved enligt den egna produkten Anna Johansson.
– Det tog hårt på alla. Vi tycker att Europacupspelet är bland det roligaste på hela året, berättar mittnian.

H65 HÖÖR–LUGI HF • ONSDAG 23 OKTOBER 19.00 • SÄNDS PÅ CMORE

H65 Höörs nionde raka Europaäventyr tog slut i lördags. Trots seger i första ronden föll skåningarna i dubbelmötet med Kuban Krasnodar med totalt 55–59. Ett minst sagt surt nederlag för Höör.

– Det tåg hårt på alla. Vi tycker att Europacupspelet är bland det roligaste på hela året. Det är en helt annan handboll som man spelar utomlands. Nu är det serielunk som gäller, berättar Anna Johansson i H65.

Vad var det som fällde avgörandet till Krasnodars fördel?

– Jag vet inte riktigt. Jag försökte tänka lite på det efteråt. Jag tycker vi gjorde en bra match men de fick en period där de drog iväg. På bortaplan blev det dessutom tungt för oss och svårt att hämta upp, fortsätter 23-åringen.

Hur var resan till Ryssland överlag?

– Det är alltid kul att vara iväg. Jag trivs bra i gänget. Vi hann kanske inte göra så mycket sightseeing-mässigt, men det är kul att kunna säga att man har varit i Ryssland. Även om det var en ganska jobbig resa dit och hem med mellanlandning i Moskva.

Hur ser dina rutiner ut när du är utomlands med laget?

– Jag käkar och sover mycket. Vi brukar alltid ha promenader i laget och kolla runt lite. Den här helgen pluggade jag ganska mycket. Men man hinner inte göra något jätteexotiskt.

Du har spelat en rad Europamatcher för ditt Höör. Vilken resa och motstånd sticker ut?

– Det borde vara Paris när vi vann Challenge Cup 2014. Men jag var ganska liten då och spelade inte särskilt mycket. Det är roligare på senare år när man förstår vilken nivå det är och man har en lite större roll i laget. Turkiet var fantastiskt men det var främst för att vi fick bada. Då kändes det riktigt gött att vara handbollsspelare, haha.

Under tisdagen togs Sveriges landslagstrupp ut till VM i Japan senare i vinter. En av de fem mästerskapsdebutanterna är Emma Lindqvist, lagkamrat och niometerskollega med Johansson i H65 Höör.

– Det är jättekul. Jag unnar verkligen henne det. Hon är en av världens mest ödmjuka människor.

Vad betyder det för Höör att ha en VM-spelare i klubben?

– Det betyder jättemycket. Det är kul att veta vilken klass som gäller på träningarna. Lyckas man med ett genombrott på Emma är det sjukt, berättar Johansson skrattandes.

Hur skulle du beskriva henne på plan?

– Hon är väldigt oegoistisk och fördelar spelet väldigt bra. Hon är lätt att kommunicera med. Hon kämpar på hela tiden och har dessutom en kapacitet att gå på egna lägen. Det är en stor styrka att både kunna fördela boll och vara farlig själv.

H65 har tagit full pott i serien hittills och har imponerande +52 i målskillnad. Johansson lyfter kontringsspelet samt den breda truppen som bidragande orsaker till den lyckosamma poängskörden.

På onsdag väntar dock Höörs första riktiga test. Lokalkonkurrenten Lugi HF kommer på besök till Sporthallen. Likt H65 har Lugi lyckats hålla förlustnollan intakt under de inledande fyra omgångarna.

– Vi ligger bredvid varandra i tabellen. Det avgörande blir väl att vi rycker upp oss efter helgen. Vi ska vara revanschsugna och köra för fullt.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Mästerskapsdebutanterna i VM-truppen

Emma Lindqvist, H65 Höör
Martina Thörn, Århus United
Jessica Ryde, Herning-Ikast
Johanna Forsberg, IK Sävehof
Melissa Petren, Horsens Håndbold

H65 Höörs inledning i SHE

14 september: GT Skara – H65 Höör 14–34
21 september: H65 Höör – Önnereds HK 35–19
6 oktober: H65 Höör – Boden Handboll 33–24
9 oktober: Kungälvs HK – H65 Höör 27–33