Anna Johansson inför avgörandet i SHE

H65 Höör har vunnit alla matcher den här säsongen. Men det är inte säkert att de blir seriesegrare. Under fredagen avgörs toppstriden när Höör ställs mot Skuru. SHE tog ett snack med Anna Johansson inför den laddade seriefinalen. 

H65 HÖÖR–SKURU IK • FREDAG 15 MARS 19.00 • SÄNDS ÄVEN I SPORTKANALEN

Genom tiderna har tre klubbar i SHE (gamla elitserien) avslutat en grundserie med att vinna alla matcher. Sävehof var det senaste laget att lyckas med bedriften när de vann samtliga matcher tre säsonger i rad mellan 2012 och 2015. 

Nu kan H65 Höör bli den fjärde klubben att göra en ”perfect season”. Under fredagen spelar laget dessutom seriefinal mot Skuru. 

– Det hade varit fantastiskt att sluta etta och coolt att ha vunnit alla matcher, men oavsett hur det går tycker jag ändå att vi gjort en perfekt säsong. Det känns lite konstigt att man kan vinna så många matcher utan att kanske sluta etta i serien, säger Anna Johansson.

H65 Höör och Skuru har fightats om förstaplatsen under hela året. Höör vunnit alla 21 matcher, men Skuru har varit nästan lika bra. Nackalaget har tagit 20 segrar och bara förlorat en match – mot just H65 Höör i premiären (32-31).

– Jag minns när Kristin Thorleifsson gjorde mål och avgjorde matchen. Jag var högernia och hon kom från mitten. Jag försökte bara akta mig så mycket jag kunde. Men jag kommer ihåg att vi låg under med ganska mycket. Det var jobbigt att jaga länge, men det var starkt att vi bet oss kvar och vände till seger.

Inför sista omgången skiljer det två poäng mellan lagen. En förlust för Höör innebär istället att Skuru blir seriesegrare och att lagen byter plats i tabellen för första gången den här säsongen. 

– Vi har pratat om det. Det känns bra om vi kommer etta och får hemmaplansfördel samt att vi kvalificerar oss för Europaspel. Men i slutändan kommer det ändå att vara den som är bäst över flera matcher i ett slutspel som kommer att vinna. Så länge vi är bra över tid är det inte hela världen om vi slutar tvåa i grundserien. Men det hade varit fantastisk att sluta etta och vi kommer göra allt vi kan för att lyckas med det. Vi kan ändå gå in avslappnat. 

Anna Johansson är fostrad i H65 Höör och har spelat för klubben under hela sitt liv. Mittnian debuterade i a-laget som 16-åring. Sedan dess har klubben blivit ett av Sveriges bästa lag och tagit ett SM-guld (2017). 

– Man varit med hela tiden och vant sig varje steg. Man glömmer lätt ibland när det går lite dåligt eller när man blir bortgjord på en träning… Då kan man haja till och tänka: ”Men jag spelar ju faktist för ett av Sveriges bästa lag”. Egentligen har det hänt ganska mycket under de senaste åren även om man inte tänker på det. 

Vad ligger bakom er form den här säsongen?

– Vi har många spelare som kan kliva fram. Det skapar utrymme om någon gör en sämre match. Att det finns en trygghet i laget att backa upp med. Sedan har vi en stark sammanhållning och har gjort de klassiska sakerna bra. Som hård fysträning och att vi haft en tydlig målsättning att ta en match i taget. Vi vet att det är viktigt att varje match måste vinnas. 

Vad talar för att ni besegrar Skuru?

– Jag tänker att vi har lite av den där vinnarmentaliteten. Vi har en galenhet att göra allt vi kan för att vinna och där har vi alltid varit starka. Vi och Skuru är ungefär lika bra som lag, så det kommer bli en match där inställningen kommer att avgöra. Det laget som slänger sig mest efter bollarna och spelar mest fysiskt kommer att vinna. 

Oavsett utgång i matchen – vad går du in med för tankar inför slutspelet?

– Jag har inte hunnit tänka så mycket på det än, men det ska bli sjukt kul att det drar igång. Jag hoppas på många matcher och det ska bli kul att spela matcherna som verkligen gäller något. Mest är man taggad på att den roligaste delen av säsongen ska börja. 

MARCUS HEED

Klubbar som vunnit alla matcher på en säsong

Borlänge HK (1975/76)
Stockholmspolisens IF (1980/81)
Sävehof (1997/98, 2007/08, 2008/09, 2012/13, 2013/14 och 2014/15)

Sista omgången

H65 Höör–Skuru IK
Boden Handboll–BK Heid
IK Sävehof–Kristianstad HK
Kungälvs HK–Önnereds HK
Skara HF–VästeråsIrsta HF
Skövde HF–Lugi HF

Det är inte bara toppstriden som avgörs i kväll utan det är också mycket som står på spel i övriga delar av tabellen. 

Kampen om fjärdeplatsen: Fyran i SHE får en extra hemmamatch i kvartsfinalserien om den går till en eventuell femte match (eller stannar på tre matcher). Lugi har fjärdeplatsen inför sista omgången och har en poäng och elva plusmål tillgodo på Önnered. Även VästeråsIrsta har en matematisk chans att nå fjärdeplatsen, men det skiljer där två poäng och hela 47 mål. 

Kampen om sista slutspelsplatsen: Kungälv är i teorin klart för slutspel då laget har två poäng och 66 mål tillgod på Skövde. I stället är det åttan Skara som gör upp om den sista slutspelsplatsen med nian Skövde. Det skiljer en poäng mellan lagen och då målskillnaden är till Skaras fördel (23 måls skillnad) kommer det krävas seger för Skövde för att ha chans att nå slutspel om Skara skulle förlora. 

Kampen om att undvika nedflyttning: Tre lag riskerar att åka ur SHE i kväll: Heid, Kristianstad och Boden. Heid har nio poäng och –103 i målskillnad, Kristianstad sju poäng och –90 och Boden 7 poäng och –105.
Heid klarar kvalplatsen om laget tar poäng mot Boden, men undviker även nedflyttning vid förlust om Kristianstad inte vinner.
Vinner både Kristianstad och Boden klarar sig båda till kval. Om båda spelar oavgjort eller båda förlorar, avgör målskillnaden och där har Kristianstad inför sista omgången 15 måls fördel.
Boden säkrar kvalplatsen vid seger eller vid kryss om Kristianstad förlorar. Blir det förlust mot Heid måste Kristianstad förlora med minst 15 mål mer mot Sävehof för att sistaplatsen ska undvikas.

Slutspelsvalen görs i direkt Cmore efter matchen mellan H65 Höör och Skuru.

Foto: Bildbyrån