Aldis Asta Heimisdottir: ”Tacksam för hans förtroende”

Av Skaras tre nyförvärv inför säsongen har mittnian Aldis Asta Heimisdottir fått mest speltid. SHE tog ett snack med 23-åringen inför lördagens hemmamatch mot Skuru IK.

– Det fanns en lucka på min position och de gav mig möjligheten att spela där från start, berättar Heimisdottir.

SKARA HF–SKURU IK
LÖRDAG 3 DECEMBER
SÄNDS PÅ SPORTKANALEN & CMORE

Med undantag för säsongen 2019/20, då SM-slutspelet ställdes in på grund av covid-19-utbrottet, har Skara HF slutat topp åtta tre säsonger i rad. I fjol åkte de ut i kvartsfinal efter förlust mot H65 Höör med 1–3 i matcher.

Efter knappt en tredjedel av serien avklarad ligger de nu under slutspelsstrecket på elfteplats. I den senaste seriematchen förlorade de med 20–36 borta mot Önnereds HK.

– Det var bara vårt eget fel. Deras målvakt var såklart bra men vi hade helt fel attityd i den matchen. Önnered är inte så mycket bättre än oss, förklarar isländskan Aldis Asta Heimisdottir, som är ett av Skaras tre nyförvärv inför säsongen.

Skaras spelartapp i somras stavades Julia Ehn, Maja Eriksson, Ida Holm, Elizabeth Collado och Stella Muir, som tillsammans gjorde 264 mål i seriespelet i fjol.

Att laget inlett serien med fyra poäng av tolv möjliga menar Heimisdottir beror på ruljansen i spelartruppen.

– Jag visste inte riktigt från start vad som förväntades av oss. Men vi vill verkligen spela bättre och ta fler poäng än vad vi har just nu. Vi är ett nytt lag som behöver spela mer tillsammans för att bli bättre. Jag tror att vi kommer växa in i säsongen, fortsätter 23-åringen.

Själv har Heimisdottir bakgrund i en av Islands största handbollsföreningar: KA/Thor. Fram tills i somras hade hon endast representerat klubben från Akureyri, som nyss vann isländskt ligaguld.

– Jag började spela handboll när jag var sju år gammal. När Rut Jonsdottir lämnade proffslivet i Danmark och kom till klubben för två år sedan blev vi riktigt bra och vann ligan. Det var då jag utvecklades till en bra spelare, vilket fick mig att vilja byta miljö och testa på handbollslivet någon annanstans. Sverige var spännande på förhand och jag är glad för att valde Skara.

Till skillnad från det isländska herrlandslaget har damerna sällan kvalificerat sig för de stora mästerskapen. Sist de begav sig var i EM 2012, då de slutade på 15:e plats.

– Damhandbollen är lika stor som herrhandbollen på Island. Många pratar om varför damerna inte lyckas lika bra som herrarna på landslagsnivå och varför de inte tar sig in i mästerskapen. Det är något som är svårt att sätta fingret på, berättar Heimisdottir som gjorde landslagsdebut förra året.

Vid sidan av handbollen utbildar sig Heimisdottir till sjuksköterska. Dessutom jobbar hon på Lundsbrunn Resort & Spa.

– Jag jobbar där tre gånger i veckan. Men efter jul ska jag pausa studierna för att fokusera mer på handbollen. Det är lite tufft att kombinera alla tre bitar just nu.

Har du lärt dig någon svenska?

– Ja, lite grann. Magnus (Frisk) pratar mycket svenska så jag har snappat upp några ord, speciellt kring handbollsmatcherna. Ett ord jag tycker är roligt är ”spärra”, eftersom det rimmar med ”Berra”, som vi kallar vår mittsexa Sofia Berndtsson.

Du har fått mycket speltid som spelfördelare mellan högernian Sara Johansson och Carolina Grindbacka på nio meter. Hur trivs du i den rollen?

– Jag trivs bra. Det passar mig att spela i mitten bredvid Sara och ”Jalle”. De kan skjuta ganska bra och min uppgift är att ge dem så bra skottmöjligheter som möjligt.

Du fick verkligen chansen som mittnia från start…

– Ja, det fanns en lucka på min position och de gav mig möjligheten att spela där från start. Jag är tacksam för Magnus förtroende.

Hur ser du på era chanser att ta poäng av tabelltrean Skuru?

– Jag vet verkligen inte vilka lag som är bra eller inte, eftersom jag är ny i ligan. Så jag går in med samma inställning till varje match; att vi har chansen att vinna. Jag hatar att förlora. Men vi behöver verkligen höja nivån på vårt spel efter de senaste två förlusterna, avslutar isländskan.

Avkast mellan Skara HF och Skuru IK sker klockan 14.00 på lördag den 3 december.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Omgång 7

Ons 30/11, 19.00: Kristianstad HK–H65 Höör 23–28
Ons 30/11, 19.00: IK Sävehof–Skövde HF 27–24
Tor 1/12, 19.00: Lugi HF–BK Heid 37–22
Lör 3/12, 14.00: Skara HF–Skuru IK
Sön 4/12, 15.00: IF Hallby–Kungälvs HK
Mån 5/12, 19.00: VästeråsIrsta HF–Önnereds HK

Skara HF:s interna MEP-liga

1. Sara Johansson, 12,33 MEP-poäng
2. Melanie Felber, 12,31
3. Sofia Berndtsson, 10
4. Carolina Grindbacka, 6,73
5. Aldis Asta Heimisdottir, 5,84
6. Lærke Sørensen, 4,27
7. Ewelina Ström, 3,42
8. Linnea Sundholm, 3,41
9. Johanna Sigurdardóttir, 2,47
10. Jasmine Wild-Willemsen, 2,18

Skaras resultat efter EM-uppehållet

24/11, SHE: Önnereds HK (b), 20–36
27/11, ATG Svenska cupen: H65 Höör (b), 25–35

Foto: Viktor Ljungström/Bildbyrån