Aarnio: ”Vet vad vi behöver göra annorlunda”

Hon lämnade Finland som 15-åring för att satsa på handbollen i Sverige. Den här säsongen har Emma Aarnio gjort flest straffmål av alla i SHE och slutade åtta i den totala skytteligan. Hennes målskytte blir en viktig faktor om VästeråsIrsta ska kunna rubba H65 Höör i den andra kvartsfinalen. 

VÄSTERÅSIRSTA HF–H65 HÖÖR • SÖNDAG 31 MARS 18.00 • SÄNDS ÄVEN PÅ SHE PLAY

VästeråsIrsta hängde med i 20 minuter i den svåra bortamatchen mot H65 Höör i den första kvartsfinalen, men sedan gjorde hemmalaget 6–1 och gick till halvtidsvila med 15–10. 

– Efter att vi fått en bra start brände vi några lägen som gjorde att de kunde kontra in enkla mål. Jag tycker att vi började okej i andra halvleken också, vi fortsatte att komma till lägen, men när vi sen hamnade i en svacka blev det jobbigt, säger den 19-åriga vänsternian Emma Aarnio

– Vi hade runt 20 tekniska fel och det är förstås för många mot ett så bra lag. De är verkligen jätteduktiga på att ta tillvara på våra tekniska fel och gjorde 15 kontringsmål när vi gjorde två. Kanske var det våra slutspelsnerver. 

Hur ska ni kunna rubba dem på hemmaplan? 

– Vi vet vad vi behöver göra annorlunda och vi behöver få till en liknande träff som vi fick på dem hemma i serien. Men då fick vi en kanonstart och ledde stora delar av första halvleken. Vi hängde med länge i andra också, men sedan fällde deras rutin avgörandet. Men omgången efter åkte vi till Sävehof och tog poäng så vi vet att vi kan spela bra mot de bra lagen också. 

Aarnio lämnade Finland och moderklubben Kyrkslätt redan som 15-åring för att gå på handbollsgymnasiet i Stockholm. 

– Jag hade bestämt mig redan tidigt på högstadiet att jag ville satsa på handbollen och det fanns inga handbollsgymnasier i Finland då. Jag hade stöttande föräldrar och då fick jag flytta för att kunna satsa. Det är nog först nu i efterhand jag förstått vilket stort steg jag tog. 

Efter en skadefylld säsong i fjol, där Aarnio kom till spel i division ett först de sista två månaderna, har den här säsongen varit desto roligare. Hon värvades till Västerås och har tagit rollen som lagets främsta målskytt. Hennes 110 fullträffar placerade henne som åtta i skytteligan. 

– Det var ingenting jag hade räknat med och säkert ingen annan heller. Det har verkligen gått över förväntan och jag är nöjd även om jag har haft några dippar under säsongen. Men jag har inte ångrat mitt val att flytta till Västerås. 

Än mer imponerande var hennes facit från sjumeterslinjen varifrån hon gjorde flest mål av alla i ligan (51). 83 procent av alla hennes straffar gick i mål. 

Samtidigt gjorde din landsman Benjamin Helander näst flest straffmål i Handbollsligan. Vad ä hemligheten bakom det finländska straffundret? 

– Haha, det var en bra fråga. Jag tror det handlar om att vi haft ansvaret för straffarna väldigt länge. Jag har haft det i både klubblag och ungdomslandslag och hittat någon rutin. Jag har lärt mig att inte bli stressad och kan hålla huvudet kallt. 

När bestämmer du dig vilken variant du ska köra? 

– Så sent som möjligt. Det är nog när jag släpper bollen, speciellt på första straffen. På andra vet man mer hur målvakten rört sig. Den här säsongen har Aarnio slagit sig in i det finska seniorlandslaget och spelat ett dussintal officiella och inofficiella landskamper och fått ta ett stort ansvar.

Drömmen är att få vara med i kvalen till mästerskapen. 

– Det hade varit coolt. Tänk att få möta Sverige eller Norge med en massa spelare som man alltid sett upp till. Det hade varit skräckblandade känslor men något som skulle hjälpa finsk damhandboll att växa jättemycket.

Kvalet till EM i Danmark/Norge 2020 lottas nästa vecka. 23 lag ska in i de sex kvalgrupperna – plus att en plats hålls öppen för vinnaren i ett förkval i månadsskiftet maj/juni. 

– Den ska vi försöka ta och även om det är tufft är det inte omöjligt. Luxemburg och Israel är länder vi ska slå, jag tror att det kommer att stå mellan oss och Grekland. 

DANIEL VANDOR

FINLÄNDSKOR I SHE 2018/19

Emma Aarnio, VästeråsIrsta, 22 marcher, 110 mål, 30,36 MEP-poäng
Alexandra Roos, Skara, 20 matcher, 53 mål, 28,22 MEP-poäng
Johanna Hilli, Kristianstad, 22 matcher, 39 mål, 4,66 MEP-poäng
Ellen Voutilainen, Skuru, 14 matcher, 6 mål, 0,09 MEP-poäng

STRAFFMÅL I SHE

Emma Aarnio, VästeråsIrsta, 51
Jessica Ehrnbring, Önnered, 47
Emmy Nordmark, Boden, 44
Sarah Carlström, Kristianstad, 38
Mikaela Mässing, H65 Höör, 34
Alexandra Bjärrenholt, Skuru, 31
Hannah Flodman, Lugi, 30
Emma Fernis, Sävehof, 25
Melanie Felber, Skara, 25
Wilma Pettersson, Kungälv, 24

H65 HÖÖR–VÄSTERÅSIRSTA HF 1–0

27 mars: H65 Höör–VästeråsIrsta HF 32–17
31 mars, 18.00: VästeråsIrsta HF–H65 Höör
7 april, 16.00: H65 Höör–VästeråsIrsta HF
Ev 10 april, 19.00: VästeråsIrsta HF–H65 Höör
Ev 13 april, 15.00: H65 Höör–VästeråsIrsta HF