Matchen rubriceras som ett tungviktsmöte och en eventuell förpostfäktning inför SM-slutspelet.
Men den förväntade bataljen rymmer mycket mer än så.
Exempelvis duellen Jack Thurin, 19, mot Kim Andersson, 36 – båda uttagna som högernior i senaste landslagstruppen.
IFK SKÖVDE–YSTADS IF
TORSDAG 14 MARS 19.00
SÄNDS ÄVEN I C MORE
– Samtalet från förbundskaptenen (Kristján Andrésson) kom både överraskande och glädjande, säger IFK Skövdes debuterande storskytt som alltså är tonåring i ytterligare tre månader.
Jack Thurins framfart i ligan sedan premiärmatchen hösten 2016 har inte gått obemärkt förbi. Hans skyttefacit hittills denna säsongen är 125 mål på 223 avslut, vilket ger en skottprocent på 56.
– Över 50 procent är godkänt, tycker Jack.
Några skott har kommit i trängda och svåra lägen när domarna haft armen uppe för passivt spel. 19-åringen ses som en Kopia Light av den Kim Andersson som kommer till Arena Skövde med sitt Ystads IF på torsdagskvällen.
Mycket står på spel; främst att skaffa en bra position inför SM-slutspelet.
IFK Skövde har länge parkerat tvåa – men kan till och med sluta femma när tabellen summeras efter 32 omgångar på måndag om alla resultat går emot?
– Det är knallhårt där uppe. Varje poäng känns hur viktig som helst. Men vi har avgörandet i egna händer, det har inte alla konkurrenter.
Känns det speciellt att ställas mot Kim Andersson med tanke på att ni båda är uttagna inför landskamperna mot Norge 11 och 13 april där Albin Lagergren för övrigt saknas?
– Jag känner inte Kim. Vi har bara hälsat på varandra i samband med tidigare matcher. Vi har aldrig varit på samma landslagsläger. Kim kom ju in ganska sent till VM-truppen senast. Men visst har jag följt honom under åren. Om inte annat för att vi spelar i samma position. Och där har jag mycket att lära.
Hur tänker du där?
– Kim är komplett med även ett bra försvarsspel och ett register som passningsläggare som få spelare i världen når upp till. Det ska bli underbart att få lära känna honom under landslagsveckan som väntar. Vi får väl börja med att snackas vid en stund efter matchen på torsdag.
Med Jack Thurin i A-landslagstruppen sker en fortsatt utveckling med leverans av duktiga vänsterhänta högernior från IFK Skövde till blågul representation. Efter Andreas Larsson (född 1974), Kristian Svensson (1981) och Andreas Cederholm (1990)?
– Larsson har jag bara sett på videoklipp. ”Krille” är min klubbkompis och lagkapten och ”Ceder” har jag tränat ihop med vid landslagssamlingar. Det är alltid kul att föra en tradition vidare.
Du har alltså tränat med A-landslaget?
– Vid några tillfällen eftersom jag ingår i en utvecklingsgrupp ihop med Tobias Thulin (RIK), Felix Claar (Alingsås) och Alfred Jönsson (Lugi). Men detta är första gången jag är uttagen i en matchtrupp.
199 centimeter Thurin, född 1999, väger i nuläget 103 kilo. Detta kan jämföras med Kim Anderssons 200 centimeter och 107 kilo och födelseåret 1982.
Det skiljer en del – bland annat 17 år och 238 A-landskamper!?
– Ha, ha. Centimetern på längden lär jag inte komma i kapp. Men jag lägger gärna på några fler kilo muskler. Det var förresten inte allt för längesen jag vägde 94 kilo. Min tränare, Jonas Wille, är noga med detaljer; om inte annat hur jag ska förbättra tekniken i gymmet för att nå bättre effekt.
Jack spelade både fotboll och tennis som ung – och gjorde valet med handboll fullt ut som 16-åring när han började på gymnasiet. Han har alltid varit lång.
Vad är fördelen med detta?
– Man behöver inte gå in och ”bröta” på sex, sju meter utan kan oftast skjuta, spela in och ut och bollen vidare, utan närkontakt på längre avstånd.
När ska du börja spela även försvarsspel i större utsträckning?
– Bra fråga. Mina tränare har en plan hur jag ska utvecklas där. Med spel i defensiven får man också möjligheten att bidra i andrafaskontringen på ett annat sätt. Just andrafasen har varit min stora grej under ungdomsåren. Men man måste också visa sig vara kompetent nog att klara av ett uppdrag i försvaret mot i mitt fall kanske motståndarnas främste skytt.
Jack Thurins talang som junior gav honom chansen att träna med Paris SG en vecka som 16-åring. Dåvarande förbundskapten och PSG-tränaren Staffan Olsson – också vänsterhänt högernia – var hans värd under vistelsen i den franska huvudstaden.
– Det var stort att få träna med Karabatic, Mikkel Hansen, Narcisse, Vori och Omeyer bland alla andra, minns Jack.
Ville PSG skriva kontrakt?
– Nej, vi kom aldrig så långt. Därtill kände jag mig för ung för att flytta till Paris för att tillhöra klubbens akademi. Det kändes tryggare att stanna i en bra hemmamiljö.
Denna säsongen har IFK Skövde redan tagit 19 poäng fler än i fjol, gjort flest mål i ligan (29,7 i snitt), och lyft i publikligan från sjunde till andra plats (från 1 329 åskådare till 1 891). Det finns mycket att glädjas åt?
– Absolut. Inte minst det stora intresset för att se oss spela känns som ett oväntat uppsving. Många gillar vår anfallsglada och positiva handboll.
Räcker den för att besegra Ystads IF och säkra en topp 3-plats?
– Det hoppas jag. Vi förlorade visserligen med uddamålet senast mot Kristianstad, men hade dessförinnan 14 segrar på raken. Å andra sidan vet man inte vad som kan hända när Kim Andersson spelar i motståndarlaget…
KJELL-OVE ”KOA” ANDERSSON
Fotnot: Kim Andersson, som även han debuterade i landslaget som 19-åring, har denna säsongen skjutit 124 mål på 219 skott och har liksom Jack Thurin också 56-procentig utdelning så här långt i ligan.
SENSTE LANDSLAGSTRUPPEN
Landslagstruppen inför dubbelmötena med VM-tvåan Norge i Oslo och Partille 11 resp 13 april.
Från Handbollsligan: Kim Andersson, Valter Chrintz, Alfred Jönsson, Tobias Thulin, Jack Thurin.
Från danska ligan: Jonas Samuelsson.
Från franska ligan: Kim Ekdahl du Rietz, Linus Persson, Fredric Pettersson. Från ungerska ligan: Andreas Nilsson.
Från tyska ligan: Mikael Appelgren, Max Darj, Emil Frend Öfors, Jim Gottfridsson, Simon Jeppsson, Jesper Nielsen, Jerry Tollbring.
PUBLIKLIGAN
Publikligan med respektive hemmasnitt i Handbollsligan efter 30 omgångar säsongen 2018/19:
Kristianstad, 4 260
Skövde, 1 891
Eskilstuna Guif, 1 867
Ystads IF, 1 686
Alingsås, 1 629
Sävehof, 1 382
Lugi, 1 325
IFK Ystad, 1 247
Malmö, 1 049
Hammarby, 1 025
Redbergslid, 1 012
Karlskrona, 940
Önnered, 599
AIK, 439
Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån