Patrik Lindblad: ”Vill vara på planen och spela”

Handbollsligans ”riksbuse” – eller av domarna enbart missförstådd…!?

Patrik Lindblad, 26, toppar hur som helst ligan där ingen vill stå överst.

– Det vore bra om domarna vore mer ”konfliktreducerande”. Men jag förstår att det är jag som måste ändra mig, inte domarna, säger Ricohs ofta utvisade försvarsgeneral.

RICOH HK–OV HELSINGBORG HK
LÖRDAG 2 DECEMBER 15,30
SOLNAHALLEN
SÄNDS ÄVEN I SPORTKANALEN & C MORE

Han är uppriktigt rak och ärlig, killen som även råkat ut för sex (!) hjärnskakningar under handbollskarriären.

Samtidigt är han seriens enda polis. I Ricoh och civilt utanför banan.

Efter lördagens fyrapoängsmatch mot Helsingborg sticker Patrik Lindblad ut på ett nattpass i tuffa Stockholm Sydväst; med Botkyrka och Södertälje som arbetsområde.

– Jag är van vid konflikter, förklarar han. Jag ingår i en styrka som åker på 112-larm. Akuta grejer som måste åtgärdas direkt. Detta passet är det kl 22-07 som gäller.

När andra spelare i ligan ligger och sover om nätterna åker Lindblad polisbil med oftast blåljuset påslaget.

Hur orkar man då spela handboll på elitnivå när man hela tiden tvingas ställa om dygnet?

– Det funkar genom mycket pusslande, bytande inför bortamatcher, bra arbetskamrater, och med god framförhållning i vår periodplanering inom polisen. Men ibland spricker schemat och då missar jag några träningar med Ricoh. Och det är klart att sömnen blir lidande.

Du har 21 utvisningar så här långt och ”toppar i överlägsen stil”…!?

– Ingenting jag är stolt över. Jag vill vara på planen och spela. Men efter 4,5 år i Hammarby med offensivt försvar, där jag oftast stod längt bak, spelar jag nu centralt i ett 6-0-försvar. I stället för att fajtas mot en mittsexa måste jag ut och ta kamp mot motståndarnas bästa skyttar. Och då smäller det.

Där du använder din stora kropp på 197 centimeter/107 kilo?

– Inte medvetet. Jag försöker att läsa spelet, som alla andra. Ingen vinner på att sitta utvisad. Men i många fall åker jag ut bara för att det är jag, Patrik Lindblad.

Domarnas fel, alltså?

– Nej, det påstår jag inte. Men jag skulle önska en bättre kommunikation kring vad som är rätt och fel, tillåtet eller inte. När man följer en hockeymatch på tv där domarna har mikrofon på sig, upplever jag ett helt annat snack än vad vi har inom handbollen.

Protesterar du dig därför till onödiga tvåminutare?

– Nej, nej. Det är mitt försvarsspel som domarna inte accepterar. Jag åker aldrig ut för snack. Och jag vill inte bära någon form av offerkofta. Som jag känner nu kan jag bara bättra mig och anpassa mig till domarnas nivå.

Patrik Lindblad började spela handboll hemma i Jönköping, med Hallby som moderklubb, som åttaåring. Höjdpunkterna i tv-soffan med Bengan Boys lockade in honom i sporten i en stad där annars ishockey, fotboll, och innebandy röjer större framgångar än handboll.

– Jag provade ett par år i hockeyn med HV 71, men min skridskoåkning var för dålig.

Hade du platsat även som ”hockeybuse”?

– Ha, ha, den frågan passar jag på.

Han flyttade till Stockholm och Hammarby för att börja plugga på polishögskolan. Och skrev in en anmärkningsvärd klausul i det första kontraktet?

– Att Bajen skulle betala mitt MC-kort. Jag upptäckte vid mina första besök att trafiken i huvudstaden bestod mest av köer om man körde bil. Så jag valde i stället att köra motorcykel.

Varför bytte du i somras Bajen mot Ricoh?

– Jag sökte ombyte. Tyvärr lämnade vår tränare, Martin Boquist, oss efter nio omgångar och lika många förluster. Han vek ner sig. Men vi spelare kämpar på.

Ni vände på kuttingen och vann tre matcher på raken?

– Vi saknade ett tag förmågan att orka vinna. Vi trodde inte på oss själva hela vägen. Men i det fallet har den mentala inställningen ändrats.

Ni har fått in en ny tränare, Anders Skogäng, denna veckan?

– Han har varit med på tre pass och tar nu plats på bänken intill Ingemar Linnéll. Det blir ytterligare en nytändning. Det är oerhört viktiga poäng som står på spel mot Helsingborg..

Hur ser du på att tabellen är uppdelad i två ”solklara” hälfter och många menar att de åtta slutspelslagen redan är klara efter 14 omgångar?

– Vi har inte gett upp någon dröm om slutspel även om sannolikheten är liten. Det återstår 18 matcher.

Hur stor är sannolikheten att Patrik Lindblad toppar utvisningsligan efter 32 omgångar?

– Ha, ha. Betydligt större än att vi hamnar i slutspel. Jag tar en match i taget, hoppas får vara frisk och kan spela.

Just det: alla huvudskador och inte mindre än sex hjärnskakningar?

– Fick den första som 16-åring och den senaste, som jag hoppas är den sista, för två år sedan när jag var 24. Tre har varit allvarliga, tre av mindre sort. Men det smäller när man spelar i mittförsvaret och det blir många långa armar och händer som träffar huvudet när tvåmetersgubbarna laddar sina skott.

Hur är försvarsgeneral Lindblad som anfallsspelare?

– Medioker. Jag springer ju nästan alltid direkt till bänken och byter. Sju mål på tolv avslut hittills är för dålig utdelning. Jag måste skärpa mig där – också.

KJELL-OVE ANDERSSON

UTVISNINGSLIGAN

21 utvisningar: Patrik Lindblad, Ricoh (13)
18: Niclas Fingren, RIK (13)
15: Mario Lipovac, Kristianstad (15)
11: Alexander Borgstedt, Ystad (11)
11: Anders Wik Rydberg, Hammarby (13)
11: Oscar Cosmo, Helsingborg (14)
11: Andreas Lorentzon, Aranäs (14)
11: Hampus Henningsson, Lugi (14)
Antalet spelade matcher inom parantes

Bilden: Patrik Lindblad (till höger) i kamp med Lugis Niclas Paradis. Foto: Bildbyrån.