Ystad segrade i final 1

Match 1 i finalserien mellan IFK Skövde och Ystads IF slutade med skånskt jubel. Kvällens drabbning i Arena Skövde slutade 28–30.

– Vi håller oss till matchplanen i alla 60 minuter, kommenterade YIF:s sjumålsskytt Hampus Karlsson till CMore.

Inför utsålda läktare i Arena Skövde bjöds det på dramatisk slutspelshandboll under torsdagskvällen. IFK Skövde tog emot Ystads IF i det första SM-finalmötet.

Den första halvleken slutade 16–13 till Ystad. Tack vare ett fint försvarsspel lyckades gästerna ta ledningen tidigt.

– Niklas (Kraft, målvakt Ystads IF) skulle haft någon mer utifrån kanske, men jag tycker vi står bra bakåt, sade YIF:s Philip Stenmalm till CMore i paus.

En av kvällens giganter var Kim Andersson i Ystads IF. Högernian fastställde halvtidsresultatet 13–16 med ett spektakulärt distansskott. Men det var framförallt genom assistspelet som 39-åringen imponerade. Totalt blev det sex målgivande passningar från den före detta landslagsspelaren.

Ystads bästa målskyttar i final 1 var kantparet Hampus Karlsson (7 mål) och Johan Dahlin (6 mål). Det var Dahlin som avgjorde matchen med tio sekunder kvar att spela när han överraskade Skövde-försvaret med ett hoppskott.

Hemmalaget Skövde hade problem genomgående med sitt försvarsspel. 30 insläppta mål blev för mycket skulle det visa sig.

– Små saker som avgör. Men jag tycker de är lite bättre än oss. De för matchen och vi har det lite kämpigt försvarsmässigt. Det är där den största förbättringspotentialen finns, analyserade Skövdes tränare Henrik Signell.

28–30 slutade SM-final 1 i Skövde. Final 2 spelas redan på lördag kväll i Ystad. Avkast sker klockan 18.10 i Ystad Arena.

IFK SKÖVDE–YSTADS IF 28–30 (13–16)

Målskyttar, Skövde: Jack Thurin 7, Viktor Hallén 7, Fredrik Mossestad 4, Bjarni Valdimarsson 4, Matias Helt Jepsen 2, William Elovson, Kristian Svensson, Fabian Norsten, Dan Beck Hansen.

Målskyttar, Ystad: Hampus Karlsson 7, Johan Dahlin 6, Julius Lindskog Andersson 5, Anton Månsson 4, Kim Andersson 3, Jonathan Svensson 2, Jakob Nygren 2, Hampus Andersson.