Skövde kyligast i shoot-out

Efter 80 minuter av medryckande slutspelshandboll var det IFK Skövde som drog det längsta strået i semifinal 1 mot IFK Kristianstad. Slutsiffrorna skrevs 41–40 efter ordinarie tid, dubbla förlängningar samt shoot-out.

– Vi har tagit en av tre men just nu känns det som ett guld, kommenterade Skövdes målvakt Fabian Norsten till CMore.

Det var dansken Matias Helt Jepsen som fällde avgörandet till slut i kamratmötet. Hans elfte mål för kvällen gav slutresultatet 41–40 i Skövde.

Semifinal 1 mellan Skövde och Kristianstad blev en ytterst jämn historia, som efter likaläge tre gånger om tvingades till avgörande genom shoot-out.

Det var de gästande skåningarna som ledde i halvtid. Ett stabilt försvarsspel underlättade för Espen Christensen som inledningsvis vann målvaktsmatchen mot Fabian Norsten. 14–16 skrevs halvtidssiffrorna.

– Jag tycker vi står rätt bra bakåt. Det är en fin fördel att ha, kommenterade Markus Olsson till CMore i paus.

I andra halvlek hade Kristianstad bra koll på matchutvecklingen. 16–22 var ställningen efter 40 minuter.

Men så småningom återhämtade sig IFK Skövde. Jack Thurin och Matias Helt Jepsen tog stort ansvar på nio meter och sköt tillbaka hemmalaget i matchen.

Dessutom fick de blåa bra hjälp av sin hemmapublik.

27–27 var resultatet efter full tid. För att kora en vinnare tvingades matchen till en förlängning, inledningsvis en tio minuter lång spelperiod. Men trots det kunde lagen inte skiljas åt. 31–31 var ställningen efter 70 spelade minuter.

En andra förlängning spelades men lagen stod fortsatt lika, nu på 36 gjorda mål. Lagen tvingades då till avgörande genom shoot-out. Fem försök var.

Stor press lades på shoot-out-skyttarna som fick avsluta frilägeskontringar framför drygt 2 000 åskådare i Arena Skövde.

Medan Skövde gjorde mål på alla fem försök missade IFK Kristianstads Anton Hallbäck. Hemmamålvakten Fabian Norsten blev således stor matchhjälte.

– Man tänker inte så mycket i de här lägena. Det är kul att vara med och avgöra. Vi har tagit en av tre men just nu känns det som ett guld, kommenterade Fabian Norsten efter holmgången.

Semifinal 2 spelas måndag den 2 maj i Kristianstad.

IFK SKÖVDE – IFK KRISTIANSTAD 41–40 (14–16, 27–27, 31–31, 36–36)

Målskyttar, Skövde: Jack Thurin 13, Matias Helt Jepsen 11, Viktor Hallén 6, Adam Ljungqvist 3, Bjarni Valdimarsson 3, Dan Beck Hansen 3, Fredrik Mossestad 2.

Målskyttar, Kristianstad: Vasja Furlan 9, Anton Halén 9, Markus Olsson 7, Emil Frend Öfors 5, Anton Hallbäck 4, Philip Henningsson 2, Ludvig Jurmala Åström 2, Albin Selin, Hampus Henningsson.