Sävehof, Önnered och Kristianstad vinnare på annandagen

Det bjöds på tre matcher i Handbollsligan på annandag jul. IK Sävehof besegrade svenska mästarna Ystads IF, Önnered hemmaslog Eskilstuna Guif och IFK Kristianstad vann mot Hammarby.

Först ut var mästarmötet i Partille. De regerande cupmästarna IK Sävehof gästades av de regerande svenska mästarna Ystads IF. Oscar Carléns mannar inledde matchen starkast och ledde i paus med 16–13.

Men precis som i mötet den 9 november, då Sävehof uddamålsvann i Ystad Arena (23–24), var det de gulsvarta som gick segrandes i Partille Arena. Inför 2 250 åskådare vann Sävehof 29–26, efter bland annat åtta mål från Pontus Brolin och sju mål från Sebastian Karlsson.

Det var i mitten av andra halvlek som Sävehof vände på steken. I underläge 18–23 gjorde Sävehof åtta mål i rad. Efter det var Ystad aldrig nära någon kvittering.

– Kul att det blev en sådan rolig match och som slutade lyckligt nu när det var så mycket folk på plats i arenan, sade Sävehofs huvudtränare Michael Apelgren till klubbens hemsida.

I Göteborg visade sig Önnereds HK vara det bättre laget mot Eskilstuna Guif. Förstärkta av Hannes Rybo, som anslöt till Önnered från Kungälvs HK den 22 december, lyckades ÖHK vinna 31–28. Niometersspelaren Rybo gjorde sex mål och blev målbäst i Önnered.

De två poängen innebär att Önnered klättrar förbi Guif i tabellen. Med 13 poäng ligger de för tillfället på niondeplats.

Senare på kvällen möttes Hammarby IF och IFK Kristianstad i ett fullsatt Eriksdalshallen. Gästerna från Skåne drog det längsta strået efter en dramatisk avslutning.

”Bajen” låg under med fem mål med bara sex minuter kvar att spela. Fem minuter senare var ställningen 25–26. Vinsten såg ut att glida Kristianstad ur händerna. Men då klev Isak Larsson och satte spiken i kistan. Mittnians andra mål för kvällen innebar 25–27. Slutresultatet 26–27 fastställdes sedan av Hammarbys lagkapten Gustav Davidsson, som för övrigt blev kvällens bästa målskytt med sju kassar.

– Vi sade till varandra igår att vi måste vara mentalt förbereda på trycket och stämningen i hallen, berättade Kristianstads mittsexa Ludvig Jurmala Åström till CMore efter slutsignal.

Kristianstad leder fortsatt serien med 30 poäng av 34 möjliga. Närmast därefter är IK Sävehof med 28 pinnar. I botten ligger HK Malmö, som under tisdagen får besök av tabelltian Lugi HF.

Resterande matcher i omgång 17 spelas på tisdag kväll.