IK Sävehof – vinnare av ATG Svenska cupen

IK Sävehof har visat mästarklass i slutspelet i ATG Svenska cupen. I lördagens avgörande finalmöte med Lugi gjorde de vad som krävdes och plockade hem klubbens första cupguld. Slutresultatet i Partille skrevs 27–27 och Sävehofs totala segersiffror i dubbelmötet blev 64–57.

– Vi har gjort det jäkligt bra under hela cupslutspelet, kommenterade Sebastian Karlsson efter slutsignal.

IK Sävehof vann i onsdags första finalmötet mot Lugi med 37–30. En betydande sjumålsseger som gjorde Lugis uppgift i Partille på lördagen mycket svår.

Genom tre shoot-outs fick Lugi en möjlighet att minska avståndet till avkast. Mycket riktigt vann de också shoot-out-fasen med 3–2.

Sävehofs uppställda anfallsspel, som inledningsvis bestod av Rune Schrøder, Elias Á Skipagøtu och Emil Berlin på nio meter, hittade dock rätt från start. I den 5:e minuten satte Skipagøtu 5–4 till Sävehof.

Lugis huvudtränare Marc Uhd svarade med tidig time-out.

– Jag tycker Sävehof är bra. Riktig bra. Om vi skulle vinna med sju mål var vi tvungna att få en fullträff på allt, sade Uhd efter slutsignal.

En av ljusglimtarna i Lugi var Hugo Forsberg. Den kvickfotade 21-åringen hoppade in i mitten av första halvlek och ökade tempot i anfallsspelet. Med flera assist och mål var han den som löste upp knutarna i gästernas uppställda anfallsspel.

Men Sävehof, som med sitt inarbetade 7-6 spel sällan går långa perioder utan mål, var snabbt tillbaka i tvåmålsledning.

I den 24:e minuten bjöd Skipagøtu och Sebastian Karlsson hemmapubliken på en riktig delikatess. Genom ett läckert kombinationsspel i luften satte de dit 13–11. Kort därefter utökade Jonathan Stenbäcken till 14–11.

Paussiffrorna i Partille skrevs 17–13. Sett över 30 minuter var det en första halvlek på Sävehofs villkor. Hemmalaget gjorde 15 spelmål, släppte endast in tio och höll sig hela tiden på rätt sida i sitt försvarsspel.

– Försvarsspelet var allra bäst idag. Vi kom inte upp i samma nivå i andra halvlek, men det var fullt godkänt, sade Sebastian Karlsson.

Med elva bollar till godo skulle det mycket till för att Sävehofs historiska cupguld skulle glida dem ur händerna.

Med tolv minuter kvar att spela ledde de med 23–22 i matchen och 60–52 totalt.

Visserligen kvitterade Simon Axelsson till 23–23 med drygt tio minuter kvar. Men mycket närmare än så kom aldrig Lugi.

I stället kunde Michael Apelgrens mannar ro i hamn klubbens första inhemska cupguld.

Med favoritskapet på axlarna ända sedan cuppremiären i augusti borta mot Torslanda, har Sävehof motsvarat förväntningarna. De regerande svenska mästarna kan nu också addera på titeln som regerande cupmästare på sitt cv.

– Vi är en förening som vinner SM-guld och turneringar. Vi ville verkligen befästa det inför dagens match. Vi hade tryckt på det under veckan, menade Karlsson.

På vägen till guldet eliminerade man bland annat Alingsås HK, IFK Kristianstad och Ystads IF.

– Vi har gjort det jäkligt bra under hela cupslutspelet, fortsatte högersexan tillika femmålsskytten.

Vad var roligast idag?

– Roligast var att få guldmedaljen och lyfta bucklan, avslutade Karlsson med ett brett leende.

IK Sävehof–Lugi HF 27–27 (17–13)

Målskyttar, IK Sävehof: Elias Á Skipagøtu 6, Sebastian Karlsson 5, Jonathan Stenbäcken 3, Sebastian Spante 3, Rune Schrøder 3, Pontus Brolin 2, Emil Berlin 2, Felix Möller, Marcus Lennernäs, Malte Celander.

Målskyttar, Lugi HF: Fredrik Olsson 6, Simon Axelsson 5, Oliver Olsson 4, Hugo Forsberg 3, Theo Übelacker 3, Steven Plucnar Jacobsen 3, Axel Andersson, Assar Kammenhed, Casper Käll.

IK SÄVEHOFS VÄG TILL GULDETGruppspel: HK Torslanda 30–26, Amo HK 38–33 & Kungälvs HK 28–29Åttondelsfinal: Ystads IF 36–27 & 36–43Kvartsfinal: Alingsås HK 35–21 & 32–25Semifinal: IFK Kristianstad 33–23Final: Lugi HF 37–30 & 27–27VINNARE AV ATG SVENSKA CUPEN1968/69: SoIK Hellas1969/70: Redbergslids IK1970/71: SoIK Hellas1971/72: Västra Frölunda IF1980/81: HK Drott1981/82: IFK Karlskrona1982/83: HK Drott1983/84: Dalhems IF1984/85: Västra Frölunda IF1985/86: HK Drott1986/87: HK Drott1987/88: IFK Skövde1988/89: Redbergslids IK1989/90: HK Drott1990/91: IF Saab2021/22: IK SävehofFoto: Bildbyrån