Ystad vände och vann

Trots femmålsunderläge med 19 minuter kvar att spela var det Ystads IF som vann final 3 i Skövde. 27–31 skrevs slutresultatet, vilket innebär att Ystad har matchboll på fredag när final 4 spelas.

– Jag är imponerad över hur spelarna behåller kylan, kommenterade Ystads IF:s huvudtränare Oscar Carlén.

SM-final 3 mellan IFK Skövde och Ystads IF svängde rejält i andra halvlek. Efter att hemmalaget Skövde fört spelet i drygt 40 minuter fick gästande Ystad plötsligt övertaget.

Ett träffsäkert försvarsspel tillsammans med en storspelandes Niklas Kraft knäckte skaraborgarna i deras egna hemmaborg. Efter 41 spelade minuter vände Ystad underläge 16–21 till ledning 24–22. Ett matchavgörande ryck som nu ger Oscar Carléns gäng matchboll inför fjärde SM-finalen som spelas på fredag.

– En betydligt svängigare match än de tidigare. Andra halvlek hade många utvisningar och byten vilket gör att det blir en viss förvirring. Men vi håller en oerhört hög moral. Jag är imponerad över hur spelarna behåller kylan, kommenterade Carlén på presskonferensen efter slutsignal.

IFK Skövde gjorde mycket rätt i större delen av matchen. Inför fulla läktare spelade de inspirerat. Inte minst mittnian Matias Helt Jepsen som inledde matchen med att skjuta hål på Ystads 6-0 försvar.

Men i andra halvlek lyckades inte Skövde få hål på Ystad, som ställde om från 6-0 till 5-1. Spelet på nio meter gick i stå. När de väl hittade frilägen stod ofta Niklas Kraft i vägen.

– Vi har en förbannat bra målvakt idag. Det ska vi inte sticka under stolen med. Niklas var i allra högsta grad bidragande till att vi vände detta i andra halvlek, menade Carlén.

Hemmatränaren Henrik Signell var besviken efter slutsignal. I och med kvällens förlust ligger Skövde under med 1–2 i matcher. De är med andra ord tvungna att vinna på fredag för att hålla gulddrömmen vid liv.

– Jag är besviken såklart. Det var välförtjänt över 60 minuter såklart. Men med all respekt för Ystads insats tycker jag att vi till viss del förlorar på eget grepp. Vi hade möjligheten men vi gjorde alldeles för mycket misstag, inklusive skottmissar, kommenterade Signell som fortsatte:

– Självklart är det så att vi agerade stressigt och osäkert när vi tappade ledningen.

Båda lagen spred ut målskyttet på flertalet spelare. Såväl i Skövde som i Ystad noterades tio olika målgörare,

En av överraskningarna i målprotokollet var unga Kasper Palmar. Ystads högernia gjorde totalt fyra mål och var en viktig injektion i gästernas anfallsspel under första halvlek.

SM-final 4 spelas i Ystad på fredag kväll. Tid för avkast är klockan 19.10. Vid hemmaseger tar Ystads IF sitt tredje SM-guld totalt och sitt första på 30 år.

IFK SKÖVDE–YSTADS IF 27–31 (16–14)

Målskyttar, Skövde: Matias Helt Jepsen 5, Jack Thurin 5, Fredrik Mossestad 3, Bjarni Valdimarsson 3, Rex Blom 3, Dan Beck Hansen 2, Erik Sääf 2, Viktor Hallén 2, William Elovson, Herman Dyberg.

Målskyttar, Ystad: Julius Lindskog Andersson 5, Kasper Palmar 4, Jonathan Svensson 4, Kim Andersson 3, Anton Månsson 3, Johan Dahlin 3, Knud Ronau Larsen 3, Christoffer. A Svensson 2, Hampus Karlsson 2, Jakob Nygren 2.

SM-FINAL 2022

19 maj: IFK Skövde–Ystads IF 28–30
21 maj: Ystads IF–IFK Skövde 29–34 e.fl.
24 maj: IFK Skövde–Ystads IF 27–31
27 maj: Ystads IF–IFK Skövde
Ev. 31 maj: IFK Skövde–Ystads IF

Foto: Carl Sandin/Bildbyrån