Windahl hoppas bli historisk med OV

Det är dags för grundseriens sista omgång. I kväll ska alla 14 lag i Handbollsligan sätta punkt för seriespelet. För bottenlaget tillika nykomlingarna OV Helsingborg väntar en mycket viktig hemmamatch mot tabellsexan Alingsås HK. 

– Det var ingen skräll att det skulle finnas saker att spela för i sista omgången, säger Andreas Windahl. 

OV HELSINGBORG–ALINGSÅS HK
FREDAG 31 MARS 19.00
SÄNDS PÅ CMORE

OV Helsingborg, Lugi HF eller Redbergslids IK kommer att åka direkt ur Handbollsligan på fredagskvällen. Samtidigt som Lugi och RIK möts i Lund väntar hemmamatch mot Alingsås HK för OV Helsingborg. För OV räcker det med seger mot AHK för att undvika jumboplatsen. Vindsnabbe Andreas Windahl ser med glädje fram emot uppgiften.

– Det ska bli fantastiskt roligt. Det var ungefär ett år sedan vi vann allsvenskan och blev klara för Handbollsligan. Vi har tränat för det här. Det var ingen skräll att det skulle finnas saker att spela för i sista omgången. Vi har gett oss själva den här möjligheten att ha det i egna händer. Vi ska gå ut och njuta och ge allt i 60 minuter, säger Windahl.

Om OV förlorar mot AHK måste Lugi vinna mot Redbergslid. Annars går RIK om OV i bottenstriden.

– Vår målsättning har varit att lösa nytt kontrakt till nästa år. Steg 1 i den målsättningen är att ha minst ett lag efter sig i tabellen efter 31 mars. Lyckas vi med det har vi klarat av det viktigaste, fortsätter kantspelaren.

OV Helsingborg inledde säsongen med att bortabesegra just fredagens motståndare Alingsås. Mittsexan Jonathan Wilthorn firade då stora triumfer i Estrad och noterades för tio mål. Den här gången för OV klara sig utan Wilthorn som drog hälsenan tidigare i vintras.

– Wilthorn gjorde en jättefin säsong fram tills han gick sönder. Som tur var kom vår andra mittsexa Eric Malmberg Westergren tillbaka i ungefär samma veva. Men absolut hade vi behövt alla våra mittsexor. Wilthorn är dessutom den som står för mest centimeter och kilon i vårt lag. Självklart är det ett tapp för oss.

För Windahl själv har det blivit 77 mål på 25 matcher den här säsongen. Målmässigt är det hans bästa säsong i Handbollsligan.

– Jag gillar den fartfyllda handbollen och att sticka på kontring. Ibland har vi som lag dragit ner på tempot, men då har vi kanter haft fullt mandat att springa hur vi vill.

Rollfördelningen i laget är tydlig och bra, menar Windahl.

– Jag och min kollega Emil Lindkvist är komplement till varandra snarare än substitut. Han kan spela som både trea och tvåa i försvar och byter ibland i anfall. Vi två har fått spela kontinuerligt hela säsongen, ibland mer och ibland mindre. Det blir inte att man sitter tre-fyra matcher i rad på bänken. Vi har ett jättebra samarbete. Tryggheten att spela vecka ut och vecka in gör ju att saker och ting flyter på.

Sedan debutsäsongen 2007/08 har OV Helsingborg gjort sig kända som ett jojo-lag. Laget har flera gånger åkt upp och ner mellan högsta och näst högsta serien. Den enda gången OV lyckades klara sig kvar i Handbollsligan var säsongen 2019/20, då covid-19-pandemin tvingade Svenska Handbollförbundet att avsluta säsongen i förtid. Säsongen därefter kom Helsingborg på 14:e plats vilket innebar degradering till allsvenskan.

– Jag är extremt sugen på att bli en del av den första OV-upplagan som klarar sig kvar i Handbollsligan på egen maskin, säger Windahl som har IFK Tumba som moderklubb.

Om ni förlorar mot Alingsås finns risken att ni åker direkt ur Handbollsligan. Kan du tänka dig stanna kvar i OV om det blir en ny säsong i allsvenskan?

– Jag kommer nog spela i OV nästa år. Oavsett vad som händer.

Avkast mellan Helsingborg och Alingsås sker klockan 19.00 på fredagskvällen.

OLOF THYRELIUS ERICSON

OMGÅNG 26

Fredag 31 mars, 19.00: HK Malmö–Eskilstuna Guif
Fredag 31 mars, 19.00: Lugi HF–Redbergslids IK
Fredag 31 mars, 19.00: HK Aranäs–Önnereds HK
Fredag 31 mars, 19.00: OV Helsingborg–Alingsås HK
Fredag 31 mars, 19.00: Hammarby IF–IFK Skövde
Fredag 31 mars, 19.00: IK Sävehof–IF Hallby
Fredag 31 mars, 19.00: Ystads IF–IFK Kristianstad

TRÄNARNAS TABELLTIPS INFÖR SÄSONGEN

1) IK Sävehof (snittplacering 2,00)
1) IFK Kristianstad (2,00)
3) Ystads IF (2,85)
4) Alingsås HK (4,21)
5) IFK Skövde (4,35)
6) Hammarby IF (6,71)
7) Lugi HF (7,07)
8) HK Malmö (7,64)
9) Eskilstuna Guif (9,28)
10) Önnereds HK (10,14)
11) IF Hallby (10,71)
12) HK Aranäs (12,28)
13) Redbergslids IK (12,92)
14) OV Helsingborg (13,21)

Foto: Bildbyrån