William Elovson: ”Finns enklare spelare att läsa in sig på”

Vänsternian William Elovson ligger tvåa i Skövdes interna skytteliga och har varit en av lagets mest pålitliga niometerspjäser. Själv är han mest tacksam för speltiden. 

– Framför allt är det kul att få spela handboll, säger 21-åringen. 

IFK SKÖVDE–HK ARANÄS
ONSDAG 15 NOVEMBER, 19.00
SÄNDS PÅ HANDBOLLSLIGAN LIVE

IFK Skövde ligger fyra i tabellen och har besegrat topplag som IK Sävehof, Hammarby IF och IFK Kristianstad. En av de bärande spelarna är 21-årige William Elovson, som ligger tvåa i den interna skytteligan med 34 gjorda mål.

– Vi är en bra spelargrupp. Alla gillar att träna och vi har väldigt roligt när vi är tillsammans. Jag tycker att våra tränare har gjort ett bra jobb att få ihop gruppen på och utanför plan, säger Elovson.

Tränarna i IFK Skövde är inga mindre än de gamla storspelarna Kristian Svensson och Robert Arrhenius.

– De har gjort det jättebra. De har kortat ner våra taktiska möten och istället fokuserat på vad som är viktigt. Vi har inte trasslat in oss i massa detaljer. I fjol tappade vi lite vårt eget spel, fortsätter Elovson som har tillhört IFK Skövde hela sitt liv.

Tillsammans med sin syster Fanny Elovson, som idag är elitspelare i Önnereds HK, har William växt upp i en riktig handbollsfamilj. Pappa Robert var målvakt i IFK Skövde medan mamma Anette var utespelare i bland annat Skara HF.

Vad är det bästa med att växa upp i en handbollsfamilj?

– Att man har det som gemensamt intresse. Alla lägger ner mycket tid och kraft på det.

Blir det för mycket handboll ibland?

– Nja, det skulle jag inte säga. Vi är ganska bra på att inte prata alltför mycket om handbollen. Men självklart vill mina föräldrar gärna vara med och påverka. Men jag brukar säga till dem att de inte kan lika mycket som mina tränare.

Elovson ligger tvåa bakom Jonas Samuelsson i Skövdes interna skytteliga. Likt många andra spelare är de båda fostrade i Skövde. Totalt innehåller Skövdes trupp tio egna produkter.

– Alla som är härifrån har haft duktiga ungdomstränare. Ofta så är de gamla erfarna spelare eller tränare. Typ som Mats Ljungquist eller Fredrik Sääf.

Hade du även pappa Robert som ledare?

– Ja, han var med också. Han ville att jag skulle vara målvakt, men jag tyckte det var roligare att göra mål, berättar William som vid sidan av jobbar på bank och pluggar till ekonom.

På onsdag kväll avslutas omgång 9 i Handbollsligan herr med mötet IFK Skövde–HK Aranäs. Skövde kommer till spel med fyra raka segrar, medan Aranäs har lika många förluster i rad i bagaget.

– Det blir väl en mental utmaning att man inte kan slappna av bara för att man inte utmanar de största lagen. Det gäller att komma ihåg att det handlar om samma poäng oavsett vilket lag man möter.

Tror du att Aranäs har läst in sig på dig?

– De får väl läsa in sig på mig om de vill. Men jag vet inte om det funkar. Jag är mer av en hybridspelare än en skytt som tar samma lägen hela tiden. Jag kan säga såhär att det finns enklare spelare att läsa in sig på.

OLOF THYRELIUS ERICSON

IFK Skövdes interna skytteliga

1. Jonas Samuelsson, 59 mål
2. William Elovson, 34
3. Daniel Ekman, 31
4. Jonas Burud, 23
5. Viktor Hallén, 21
5. Adam Ljungquist, 21
7. Markus Sjöbrink, 10
7. Linus Gustavsson, 10
9. Herman Dyberg, 5
9. Erik Sääf, 5

Skövdes egna produkter

William Elovson
Victor Ljungquist
Adam Ljungquist
Jonas Samuelsson
Erik Sääf
Linus Gustavsson
Victor Siem
Simon Brodow
Theodor Lindahl
Isak Borg

Foto: Bildbyrån