Valter Chrintz: ”Lätt att hamna i CL-bubblan”

16 mål på de två senaste Champions League-matcherna. Valter Chrintz flyger på moln just nu. Sist avgjorde han på sluttid mot regerande mästarna Montpellier och fick ta emot beröm av hela handbolls-Europa.
– Det var lite överraskande med all mediauppståndelse, berättar 18-åringen till Handbollsligan.

IFK KRISTIANSTAD-HAMMARBY IF
TORSDAG 29 NOVEMBER 19.00
SÄNDS ÄVEN PÅ CMORE PLAY


För bara ett drygt år sedan gjorde Valter Chrintz sin elitdebut för IFK Kristianstad. Hemmamatchen mot Eskilstuna Guif krönte Chrintz med fyra mål på fyra avslut. Sedan dess har Åhussonen tagit ett SM-guld, ett EM-guld i U18-landslaget samt samlat på sig mer erfarenhet än någon annan 18-åring i landet. 
– Jag har förändrats rätt mycket som handbollsspelare sedan förra säsongen. Jag är ju fortfarande den där högersexan som tar de lägen som jag får men jag tycker exempelvis att mitt försvarsspel blivit starkare. Jag läser av situationerna på ett vassare sätt och har en bättre fysik, berättar Valter Chrintz. 
Milt uttryckt har de senaste veckorna för Valter Chrintz varit speciella. I bortamatchen mot ungerska storlaget Vezsprem stod han för åtta mål framåt. Då belönades han med en plats i omgångens lag i Champions League. För fem dagar sedan gjorde han om bedriften mot regerande mästarna Montpellier. Med sekunder kvar avgjorde Chrintz hela mötet med en knorr som letade sig förbi den franske toppmålvakten Vincent Gerard.

– Det har varit en intensiv tid. Det är många som har hört av sig och grattat mig. Samtidigt har det varit mycket med tidningarna, vilket är roligt. Allt började för två veckor sedan med omgångens lag-utmärkelsen. Och nu när det slutade som det gjorde i Montpellier så har uppståndelsen bara växt.

Hur är Champions League kontra Handbollsligan? Finns det olika tillvägagångssätt?

– Nej det tycker jag inte. Det alltid fullt fokus på match vare sig det är Montpellier eller Alingsås. Men de man möter i Europa är världsstjärnor. De har handbollen som sitt jobb så självklart krävs det lite mer av en.

Höstens statistik för Valter Chrintz talar sitt tydliga språk. 50 mål på 18 matcher är ett fullt godkänt facit. Det som sticker ut är dock att majoriteten av målen kommer från Champions League-spel och inte från Handbollsligan, trots lika många matcher spelade.

– Det är svårt att förklara hur det kommer sig. Det är möjligt att jag har lite mindre att förlora i Europaspel än vad jag har i det inhemska spelet.

– Det har ju gått väldigt bra i de sista två matcherna. Men det betyder inte att det automatiskt kommer gå bra i den tredje. Man måste fokusera och fortsätta i rätt riktning. Det är lätt att fastna mentalt i allt det bra som har hänt. 
Hur har erfarenheten från U18-guldet i Kroatien hjälpt dig den här hösten?

– Den har hjälpt mig mycket. Det var en väldigt häftig turnering. Det var grabbar som jag hade mött i lägre divisioner, småcuper och SM-slutspel. Nästan alla av dem har jag kontakt med och vi är bra vänner. Att spela EM är en unik känsla. Att få dra på sig landslagströjan och representera sitt land.

Efter HIF Karlskronas skräll hemma mot HK Malmö har IFK Kristianstad chansen att rycka i från övriga topplag på torsdagskvällen. De orangea ställs mot Hammarby hemma i Skåne och bär som vanligt på favoritskapet.

– Hammarby är ett bra lag med ett lite udda försvarsspel där de börjar lågt men sedan lyfter på anfallande lag. De har Patrik Fahlgren i mitten som är väldigt duktig och flera andra killar som bidrar i offensiven.

Med tanke på att ni även möter Rhein Neckar Löwen på lördag, finns det en mental utmaning i att varva toppmatcher i Champions League med serielunk i Handbollsligan?

– Självklart är det lite svårare att ladda om till seriespel efter att ha mött regerande mästarna Montpellier. Men det gäller som alltid att ta en match i taget och rätta sig efter där man är. Annars är det lätt att man hamnar i Champions League-bubblan och bara fokuserar på nästa stormatch.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Kristianstads CL-äventyr 2018/19

HC Vardar (b) 25–33
Barcelona (h) 25–44
Kielce (b) 31–33
Rhein Neckar Löwen (b) 27–36
Montpellier (h) 29–29
Veszprem (h) 32–29
Veszprem (b) 27–36
Montpellier (b) 31–30

1 dec: Rhein Neckar Löwen (h)