Transfernytt: Niclas Barud återvänder till Sverige

Efter fem år som utlandsproffs återvänder landslagsmannen Niclas Barud till svensk handboll. Valet föll på Alingsås HK som han skrivit på ett treårskontrakt med. 
– Alingsås vill vara med och slåss om SM-guldet varje år och det matchar min ambitionsnivå, säger den 28-åriga mittsexan som de två senaste åren spelat i Bundesliga för Frisch auf Göppingen. 

DENNA TEXT ÄR ETT PRESSMEDDELANDE FRÅN ALINGSÅS HK

Förutsättningarna är goda för att Niclas Barud ska känna sig välkommen i omklädningsrummet i Estrad Alingsås de kommande tre åren. Han har nämligen en sak gemensam med Mikael FranzénFredrik Teern och Oscar Bergendahl – förutom att de alla är eller har varit försvarsbjässar har de alla fyra HK Aranäs från Kungsbacka som moderklubb.

Barud är jämngammal med Teern och de spelade tillsammans i Aranäs ungdomslag fram tills 16-årsåldern då Barud började på rikshandbollsgymnasiet i Göteborg och samtidigt värvades till IK Sävehof. Han vann tre SM-guld med klubben – 2011 och 2012 med Mikael Franzén som tränare – innan handbollskarriären fortsatte i danska Ålborg och senare i tyska Frisch auf Göppingen. Proffstiden har gett honom ett danskt mästerskapsguld (2013) och slutseger i EHF-cupen (2016).

2011 debuterade Barud i A-landslaget och han spelade både EM 2012 och VM 2015 för Sverige. När landslaget samlas igen i Göteborg om elva dagar för dubbla landskamper mot Tyskland, den här gången med idel Bundesligaspelare i den svenska truppen, är Barud den mest rutinerade mittsexan i laget.

Kontraktet med Alingsås HK är skriver på tre år, vilket betyder att han är AHK:s spelare minst till och med våren 2020.

– Jag valde Alingsås för att det är en stabil och bra förening som vill vara med och slåss om SM-guldet varje år och det matchar min ambitionsnivå. Samtidigt erbjöd Alingsås mig och min familj en väldigt bra helhetslösning. Jag kommer till Alingsås med förhoppningarna att kunna utveckla mig som handbollsspelare samt att laget ska utvecklas och vara med i toppen av Handbollsligan, säger Barud.

Mikael Franzén ser fram emot att få träna Barud igen.

– Efter fem år i Danmark och Tyskland ville Niclas Barud komma hem till västkusten och Sverige, en perfekt tajming och lösning för oss i Alingsås HK. Jag har tränat honom i två år i en klubb några mil från Alingsås och det är en mycket bra kille med egenskaper som kommer passa bra in i gruppen. Egenskaper och attityd är viktigt i vår grupp men lägg därtill att han har en hög dos vinnarmentalitet samt att han har visat i Bundesliga att han håller hög klass både framåt och bakåt. Vi kan sätta likatecken med en riktigt bra värvning för Alingsås HK, säger Franzén.

Barud ersätter därmed Max Darj, som efter åtta säsonger i AHK-tröjan går motsatt väg, från Alingsås till Tyskland (Bergischer) i sommar.

– I och med värvningen av Niclas Barud visar AHK med bestämdhet att vi även i framtiden vill blanda oss in i leken om det svenska guldet. Med Niclas får vi en internationell spelartyp med både storlek, kompetens och erfarenhet som gör att vi kan spänna bågen högre gällande spel i Europa nästa säsong. Niclas är en tvåvägsspelare som har utvecklats väldigt positivt sedan han lämnade Sverige för spel i Danmark och Tyskland. Att Niclas nu väljer att fortsätta sin karriär i AHK när han flyttar tillbaka till Sverige känns som ett styrkebesked för AHK och det känns skönt att vi redan nu har ersättaren till Max Darj klar, säger Per Johansson, team manager.

Namn: Niclas Barud.
Född: 22 mars 1988.
Position: Mittsexa.
Längd/vikt: 196 cm/105 kg.
Moderklubb: HK Aranäs (–2004).
Övriga klubbar: IK Sävehof (2004–2012), Ålborg Håndbold (2012–2015), Frisch auf Göppingen (2015–2017).
Landskamper: 44A, 15U, 40J.
Aktuell: Har skrivit kontrakt med Alingsås HK till och med våren 2020 och ansluter i juli.