Stian Tönnesen: ”Europamatcher gör oss bättre som lag”

Jakten på gruppspel i European League inleds i helgen för IFK Kristianstad och IK Sävehof. Handbollsligan tog ett kort snack med IFK:s nya tränare Stian Tönnesen inför första mötet med slovenska RK Trimo Trebnje.

– Vår målsättning är såklart att ta oss vidare, säger Tönnesen. 

IFK KRISTIANSTAD–RK TRIMO TREBNJE
27 AUGUSTI 18.30

Efter sex raka år med Europacupspel gick IFK Kristianstad miste om matcher på kontinenten förra säsongen. Nu är Skånelaget tillbaka i European League, som tidigare gick under namnet EHF-cupen.

Under lördagen inleder man den första kvalomgången på hemmaplan. Slovenska RK Trimo Trebnje står för motståndet.

– Ett typiskt lag från Balkan. De spelar en snabb och frejdig handboll med luriga tempoväxlingar. Vi måste spela riktigt bra för att ta oss vidare, säger IFK:s nya tränare Stian Tönnesen, som ersätter Jonas Wille som lämnade Kristianstad tidigare i våras för att ta över Norges herrlandslag.

Tönnesen har tidigare tränat HK Malmö i sex säsonger och är ett bekant tränaransikte i Sverige och Handbollsligan.

Vad hoppas du uträtta i Kristianstad?

– Jag hoppas få tillbaka IFK till där de var innan, på toppen. Det är det vi strävar efter. Men det kommer inte att göras med någon quick-fix. Det kommer inte gå spikrakt uppåt. Vi har många bra motståndare i ligan.

Tävlingssäsongen för Kristianstad började tidigare i augusti med gruppspel i ATG Svenska cupen. I cupen har de spelat tre matcher och vunnit två; seger mot HK Varberg och HK Drott samt förlust mot HK Aranäs.

– Matcherna mot Drott och Varberg vann vi tack vare vårt omställningsspel. Vi gjorde många mål i dem matcherna. Sen mot Aranäs kunde vi inte hantera deras 7-6 spel. De drog ner på tempot och gjorde det bra. Vi får lära oss av den matchen helt enkelt, fortsätter Tönnesen som har så gott som hela spelartruppen att förfoga över till lördagens kvalmöte.

Endast korsbandsskadade Zoran Bozic samt försvarsspelaren Hampus Henningsson är osäkra till spel.

– Det är jätteskönt att ha nästan full trupp. När man har många spelare att tillgå kan man byta runt rätt friskt. Vi har många duktiga killar som vill spela.

Hur skiljer sig din nuvarande vardag i IFK Kristianstad mot den du hade i HK Malmö?

– Vi tränar på förmiddagar, vilket är en stor skillnad. I Malmö var inte det möjligt på grund av spelarnas jobb vid sidan av handbollen. Här har alla spelare den tiden. Men sen är hela organisationen i IFK på topp. Klubben är väldigt privilegierad som kan ha fyra-fem tusen människor på sina matcher. Det är få klubbar i Norden som har den möjligheten.

Returen i kvalmötet med Trimo Trebnje spelas nästa vecka den 3 september klockan 19.00 i Slovenien. Enligt Tönnesen är Europacupspelet en konkret målsättning och inte någon bonusturnering. För att ta sig till gruppspel krävs seger i även andra kvalomgången, där betydligt tuffare lag väntar.

– Vår målsättning är såklart att ta oss vidare. Sen får man se vilka man möter i en eventuell andra kvalomgång. Den här turneringen har blivit snäppet vassare sedan EHF bytte namn på den från EHF-cupen till European League. Skulle vi gå vidare från den här omgången kan vi ställas mot Flensburg i nästa kvalomgång. Men absolut vill vi in i gruppspelet. Den här typen av Europamatcher gör oss bättre som lag.

IK Sävehof spelar på söndag och möter AHC Potaissa Turda från Rumänien. Ystads IF är som regerande svenska mästare direktkvalificerade till gruppspelet i European League.

OLOF THYRELIUS ERICSON

IFK KRISTIANSTAD, EUROPEAN LEAGUE

Kvalomgång 1:
27 augusti, 18.30:
RK Trimo Trebnje, Slovenien (h)
3 september, 19.00: RK Trimo Trebnje (b)

IK SÄVEHOF, EUROPEAN LEAGUE

Kvalomgång 1:
28 augusti, 17.30:
AHC Potaissa Turda, Rumänien (h)
3 september, 17.00: AHC Potaissa Turda (b)

Foto: Krister Andersson/Bildbyrån