Sebastian Karlsson: ”Vinna eller försvinna”

Likt en Duracellkanin, med kanske handbollsligans snabbaste kontringsfötter, är Sebastian Karlsson redo att ta ny sats.

Jag har fått ett stort förtroende och därmed ett ansvar prestera bättre än senast, säger Sävehofs kantraket.

SM-final 4: IK SÄVEHOF–ALINGSÅS HK
MÅNDAG 27 MAJ 19.10
SÄNDS ÄVEN I TV 12 & C MORE

Den 24-årige högersexan vet vad som gäller inför måndagens fjärde SM-finalmöte hemma i Partille Arena.

– Vinna eller försvinna. Att vaska fram en ny chans till guld (på torsdag i så fall) eller att tvingas avsluta säsongen och nöja sig med silver.

Sebastian Karlsson är främste målskytten totalt sett i hela slutspelet när vi räknar bort straffskyttar. Men efter sju fullträffar i första segermatchen mot Alingsås har han stannat på blygsamma ett mål i vardera de två senaste matcherna.

– Jag gjorde några pissavslut, speciellt i frilägeskontringen, erkänner han beträffande den blygsamma 25-procentiga utdelningen i fredags.

Har Alingsås-målvakten Niklas Kraft fått ett övertag på dig?

– Det tror och hoppas jag inte. Niklas gjorde en jäkla bra insats med alla sina (15) räddningar. Men vår målvakt, Agust Eli Björgvinsson, svarade för ännu fler (17) och sett till den statistiken borde vi vunnit.

Hur är din relation till Niklas Kraft efter bland annat två år tillsammans i Sävehofs A-trupp 2013–2015?

– En bra kompis som jag även spelade ihop med i U-landslaget. Vi kommunicerar med varandra. Fast inte regelbundet under finalserien. Då är det vi mot dem, och jag mot honom. Det räcker med att vi möts på planen var tredje dag. 

Din och er analys i Sävehof efter fredagsförlusten?

– Vi driver matchen i drygt 50 minuter. Har 9–6 strax före paus och 20–18 med mindre än tio minuter kvar. Men tappar framförallt vårt anfallsspel och låter Alingsås komma loss (7–2 till hemmalaget) under slutskedet. Där och då funkade inte vårt spel framåt.

Inte bakåt heller bevisligen eftersom Alingsås gjorde 4–0 på 2.48 minuter från 18–20 till 22–20?

– De tog timeout och började spela sju mot sex, precis som vi gjort och gör under detta slutspelet. Där fick Alingsås väldigt bra utdelning, ja, ruskigt bra betalt. Men att släppa enbart 25 bollar under 60 minuter är fullt acceptabelt. Det gäller att undvika dipparna. 

Hur förbereder ni kollektiv inför den fjärde finalmatchen?

– Rehab, lättare träning, och video. Huvudsaken är att vi käkar bra, sover, och vilar. Båda lagen känner varandras styrkor och svagheter och då gäller mest att komma ut med bra fysik. För vår del känns viktigt att släppa in helst under 25 mål. 

Sävehof och Alingsås har redan mötts sex gånger denna säsongen med fyra respektive två segrar till fördel laget som nu sitter i förarsätet i SM-finalen. De två senaste matcherna har Alingsås tvingats undvara Andreas Berg (som fick rött kort efter sex minuter i andra finalen) – men 20-årige finländaren Benjamin Helander har klivit fram oerhört starkt i Bergs frånvaro.

Du möter just Berg/Helander i duellspelet längs kanten?

– Ser det inte som att det spelar någon avgörande betydelse om Andreas eller Benjamin är på planen. Båda är lika duktiga. Jag måste göra mitt jobb, både bakåt och framåt, oavsett. Precis som hela laget , klargör Sebastian Karlsson.

För egen del spelade du 60 minuter senast?

– Jag gillar förtroende, ska och vill leverera därefter. I fredags låg dessutom Gustaf Wedberg kvar hemma med migrän, så då var jag lika ”ensam i min position” som Benjamin Helander med tanke på Andreas Bergs avstängning.

Sebastian Karlsson har en annorlunda ungdomskarriär med först fotbollsspel som talang i IFK Göteborg som 13–14-åring. Som 16-åring blev han svensk juniormästare i handboll med Sävehof – två år yngre än lagkompisar och motståndare. Som 17-åring flyttade han 2012 till Spanien som utbytesstudent.

– Jag grät första kvällen och ringde hem. Jag höll ut, men mitt lag där nere (BM Gades) var ingen storklubb jämfört med Sävehof och Alingsås.

2014 utsågs ”Seb” till främsta högersexa vid J19-VM i Ungern där även Alingsås-keepern Niklas Kraft ingick i den svenska truppen. Parallellt måste noteras att Sebastians pappa, Sonny Karlsson, sedan många år är sportchef i BK Häckens framgångsrika fotbollslag i allsvenskan.

Du kunde också valt fotbollen?

– Farsan är nog glad att det istället blev handboll. Han ser tillräckligt många fotbollsmatcher ändå…

Handbollsligans kanske snabbaste kontrare/kantskytt säger sig själv vara uppväxt i Häckens omklädningsrum och därtill en trogen bollkalle vid klubbens U21-matcher.

Numera står du på egna ben?

– Fast jag avstår från att gå på Häckens derbymatcher i stan. Som nu i helgen mot IFK Göteborg. Farsans gäng förlorar alltid när jag är på plats. Den här gången åkte de dit ändå även om jag höll mig undan…

Ingen gul-svart magi i sikte alltså; med tanke på att både Sävehof och Häcken bär dessa färger?

– Vi får se på torsdag då Häcken spelar cupfinal mot Eskilstuna. Fast för att Sävehof då ska fullborda en eventuell dubbel (läs: för familjen Karlsson) krävs att vi först vinner måndagsmatchen och får till ett avgörande möte i Alingsås på Kristi Himmelfärdsdag.

Din egen laddning för att få till en bra måndag?

– Så naturligt leverne som möjligt. Jag pluggar personalvetenskap på universitet, första året av tre, och vi är en grupp som har till uppgift att lämna in ett projektarbete senast på tisdag. Med skolarbete slipper man tänka allt för mycket i förväg på en handbollsmatch…även om den är säsongens viktigaste.

KJELL-OVE ”KOA” ANDERSSON  

FRÄMSTA MÅLSKYTTAR I SLUTSPELET

Sävehof:
Oskar Sunnefeldt, 49 (1)
Jonas Larholm, 40 (27)
Sebastian Karlsson, 37
Joakim Larsson, 34
Gzim Salihi, 33
Alingsås:
Andreas Lang, 36
Michels Liaba, 36
Felix Claar, 35
Samuel Lindberg, 35
Benjamin Helander, 34 (19)

VÄNDNINGEN I ESTRAD I FREDAGS

50.25: Joakim Larsson gör 18–20
50.34: Alingsås tar timeout
50.47: Felix Claar gör 19–20
52.17: Niclas Barud (20–20)
52.49: Samuel Lindberg (21–20)
53.35: Johan Nilsson (22–20)
53.36: Sävehof tar timeout

SM-FINAL: IK SÄVEHOF–ALINGSÅS HK 1–2

18 maj: Alingsås-Sävehof 30–33
21 maj: Sävehof–Alingsås 16–22
24 maj: Alingsås–Sävehof 25–22
27 maj: Sävehof–Alingsås
Ev 30 maj: Alingsås–Sävehof

Foto: Jörgen Jarnberger/Bildbyrån