Sävehof vidare till EL-kvart

Michael Apelgrens IK Sävehof fortsätter att övertyga i Europacupspelet. Under tisdagskvällen vann de gulsvarta med 34–25 (18–14) hemma mot tyska Hannover-Burgdorf, vilket innebär att Sävehof avancerar till kvartsfinal i EHF European League. Detta är första gången på 21 år som ett svenskt klubblag eliminerar ett tyskt lag i ett dubbelmöte.

Det syntes från start i returmötet mellan Sävehof och Hannover-Burgdorf att Partillelaget var på tårna. Genom ett kvickt och effektivt anfallsspel gick Sävehof tidigt upp i ledning. I paus ledde de välförtjänt med 18–14. Där och då var Hannovers försprång från första mötet som bortblåst. Tyskarna vann första åttondelsfinalen med 34–30, men såg nu ut som det klart sämre laget av de två.

I andra halvlek lyckades dock Hannover, med bland andra Jonathan Edvardsson och Adam Nyfjäll i laget, minska gapet till tre bollar. Med hjälp av den vitryske storskytten Uladzislau Kulesh fick de periodvis hål på hemmalagets burväktare Simon Möller. I den 50:e minuten reducerade Kulesh till 24–27.

Men Sävehof avslutade matchen urstarkt. Norrmannen Alexander Westby utökade snabbt till 28–24, och därefter följde fyra raka Sävehof-mål. Hannover hade inte en suck och fick se sig rättvist besegrade. Slutsiffrorna skrevs till 34–25.

– Det här är en av klubbens största segrar genom tiderna, kommenterade huvudtränare Michael Apelgren på Sävehofs hemsida.

Detta är första gången på 21 år som ett svenskt klubblag eliminerar ett tyskt lag i ett dubbelmöte. I cupvinnarcupens semifinal 2003 lyckades Redbergslid slå ut TBV Lemgo. Dessförinnan får vi gå tillbaka till gamla Europacupen 1973, då IK Hellas från Stockholm slog ut Frisch Auf Göppingen i kvartsfinal.

– Sedan första mötet har vi slipat lite på allting. Vi var bättre på de små detaljerna och bakåt fick vi lite bättre stopp jämfört med senast, det gjorde att Simon kunde rädda bollarna. I dag tycker jag att vi visade att vi kan slå de bästa lagen i Europa, sade sjumålsskytten Felix Möller efter slutsignal.

Sävehofs avancemang betyder att de är två matcher bort från att kvalificera sig för Final4 i Hamburg 25-26 maj. I kvartsfinalen ställs de mot ännu ett tyskt lag: SG Flensburg-Handewitt.

Kvartsfinalen mellan Sävehof och Flensburg spelas 23 april och 30 april. De övriga lagen som är kvar i turneringen är Skjern från Danmark, Dinamo Bukarest från Rumänien, HBC Nantes från Frankrike, Sporting CP från Portugal samt Rhein-Neckar Löwen och Füchse Berlin från Tyskland.

IK SÄVEHOF, EUROPEAN LEAGUE

Grupp C:
17 oktober: REBI Balonmano Cuenca, Spanien (b), 30-22
24 oktober: Gorenje Velenje, Slovenien (h), 36-34
14 november: Pfadi Winterthür, Schweiz (h), 41-20
21 november: Pfadi Winterthür (b), 32-29
28 november: REBI Balonmano Cuenca (h), 40-27
5 december: Gorenje Velenje (b), 28-28
IK Sävehof vidare till huvudrunda efter att ha blivit gruppsegrare. 

Grupp 2:
13 februari: RK Nexe, Kroatien (b), 28-29
20 februari: Skjern Handbold, Danmark (h), 27-29
27 februari: Skjern Handbold (b), 34-33
5 mars: RK Nexe (h), 34-28
IK Sävehof vidare till åttondelsfinal efter att ha blivit tvåa i gruppen.

Åttondelsfinal:
26 mars: 
TSV Hannover-Burgdorf, Tyskland (b), 30–34
2 april: TSV Hannover-Burgdorf (h), 34–25
IK Sävehof vidare till kvartsfinal efter totalt 64–59.

Kvartsfinal:
23 april: SG Flensburg-Handewitt, Tyskland (h)
30 april: SG Flensburg-Handewitt (b)

Foto: Bildbyrån