Robert Ladan: ”Kände att jag växte ur allsvenskan”

Debutsäsongen i Handbollsligan har inte inneburit någon omställning för Robert Ladan som toppar skytteligan på 36 mål. Aranäs kantstjärna berättar om lagets starka inledning och anledningen till hans egen succé. 

– Jag har alltid känt att jag kan lyckas i Handbollsligan också.

HK ARANÄS–ESKILSTUNA GUIF
19 OKTOBER 19.00
SÄNDS PÅ CMORE

Aranäs har varit en överraskning i Handbollsligan så här långt. Efter fem omgångar är laget tabellfyra på fem poäng. Aranäs har tagit två segrar och klarade oavgjort i den senaste matchen borta mot Hammarby.

– Jag tycker att det har börjat bra för oss. Den enda missen är väl bortamatchen mot OV Helsingborg där vi inte kom upp i nivå. Vi spelar en bra handboll och gör det svårt för motståndarna. Det var synd att vi inte lyckades med det mot Hammarby, men så som matchen blev fick vi ändå vara nöjda med en poäng, säger Robert Ladan.

Varför är ni svåra att besegra?

– Vi har ett bra försvarsspel. Vi har stabila och duktiga försvarare samt två bra målvakter i Alexander Lindén och Daniel Bergqvist. Motståndarna tycker nog att det är jobbigt att möta oss, och vi har även varit framgångsrika i vårt spel med sju mot sex. Men jag skulle främst säga att det beror på vårt försvarspel, det står sig högt i ligan faktiskt.

Aranäs, och kanske hela seriens, största utropstecken hittills har varit Robert Ladan som toppar skytteligan på 36 mål. Vänstersexan har aldrig spelat i Handbollsligan förut och kom till Aranäs i somras efter sex säsonger i Skånela.

– Det som jag gjort i allsvenskan har jag alltid känt att jag kan lyckas med i Handbollsligan också. Det är skönt att man fått möjligheten att visa det. Det har funkat klockrent för mig hittills, jag har fått stort förtroende av klubben och av Jerry Hallbäck. Vi har ett bra försvar och min styrka är kontringsspelet. Så jag glider lite på vågen av andras arbete också, säger Ladan och fortsätter:

– Det har varit en lång resa. Jag hade fantastiska år i Märsta där jag växte som spelare och person. Framförallt har jag känt under de senaste säsongen att man kanske skulle ta chansen i Handbollsligan. Jag kände att jag växte ur allsvenskan och ville söka en ny utmaning. Men det har varit en ganska ovanlig resa att debutera i Handbollsligan när man är 28 år gammal. Det är kul att vara här.

Hur mycket njuter du av att spela handboll just nu?

– Det är skitkul. All kärlek man får från familj och vänner som kollar matcherna på tv är verkligen jättekul för mig.

En person som följer Robert Ladans succé i Aranäs är fotbollsspelaren Darijan Bojanic. Hammarbys mittfältare var också på plats när Ladan spelade i Eriksdalshallen senast.

– Vi är ett gäng kusiner som växt upp tillsammans. Vi är bästa vänner och Darijan är en nära kusin till mig. Vi pratar dagligen och spelar datorspel ihop. Vi följer också varandras matcher. Jag försökte ge honom en Aranäs-tröja senast, men det hade kanske inte sett så bra ut för honom, säger Robert Ladan med ett skratt.

Under onsdagen har Aranäs chansen att haka på topplagen när man ställs mot Eskilstuna Guif hemma i Kungsbacka.

– Jag tror att vi har jättebra möjligheter. Vi möter ett bra lag, men de kommer från en chockerande förlust mot Redbergslid, så de är med största sannolikhet väldigt revanschsugna. Det kommer att krävas ett hårt arbete från oss, men jag tror stenhårt på det vi håller på med i Aranäs. Om vi kommer upp i nivå bakåt ska det gå bra.

Vad förväntar du dig för typ av match?

– Jag tror på en fartfylld match. De gillar att springa mycket och vi vill också komma iväg med kontringar. Jag tror på en målrik match.

MARCUS HEED

Skytteligan

1. Robert Ladan, HK Aranäs, 36 mål
2. Gustav Davidsson, Hammarby IF, 35
3. Fredrik Olsson, Lugi HF, 33
4. Erik Persson, Eskilstuna Guif, 32
5. Jonathan Svensson, Ystads IF, 31
6. Szymon Dzialakiewicz, Redbergslids IK, 30
6. David Sandberg, Önnereds HK, 30
8. Mathias Pedersen, Alingsås HK, 28
8. Hampus Dahlgren, IF Hallby, 28
10. Kasper Larsson, Eskilstuna Guif, 27
10. Emil Frend Öfors, IFK Kristianstad, 27

HK Aranäs spelschema

19 okt, 19.00: Eskilstuna Guif (h)
23 okt, 16.00: IK Sävehof (b)
26 okt, 19.00: IF Hallby (h)
6 nov, 16.30: HK Malmö (b)
9 nov, 19.00: IFK Skövde (h)

Omgång 6

19 okt, 18.00: Lugi HF–Önnereds HK
19 okt, 18.00: IK Sävehof–Hammarby IF
19 okt, 19.00: HK Malmö–OV Helsingborg
19 okt, 19.00: Ystads IF–Alingsås HK
19 okt, 19.00: IFK Kristianstad–IFK Skövde
19 okt, 19.00: HK Aranäs–Eskilstuna Guif
19 okt, 19.00: Redbergslids IK–IF Hallby

Foto: Bildbyrån