Richard Lindström: ”Han har tagit enorma kliv”

En av finalseriens oväntade profiler är Tyresösonen Richard Lindström. 28-åringen har varit en av Hammarbys bästa spelare hittills.
– Jag har inte fått så mycket uppmärksamhet tidigare, säger vänsterhänte Richard Lindström. 

HAMMARBY IF–YSTADS IF (1–2 I MATCHER)
FREDAG 23 MAJ 19.00
SÄNDS PÅ HANDBOLLSLIGAN LIVE

Totalt har Richard Lindström gjort tio mål i SM-finalserien mot Ystad. Det gör honom till delad sexa i Hammarbys interna skytteliga i SM-finalen.

I Vasco Costas frånvaro har högernian tvingats ta stort ansvar. Men i övrigt har Lindström fört en förhållandevis anonym tillvaro i Hammarby IF sedan han kom till klubben 2022.

Håller du med om att du har stått i skuggan av andra spelare de senaste åren?

– Ja, det får man väl säga. Jag har inte fått så mycket uppmärksamhet som jag har fått nu. Hammarby har ju haft några fantastiskt duktiga spelare som har synts mer. Det får man ändå säga, säger Lindström.

Två av Hammarbys bästa spelare de senaste åren är Edwin Aspenbäck och Gustav Davidsson. Duon spelar numera i Danmark respektive Tyskland.

– De var ruggigt bra här i Hammarby. Så det var kul att se dem spela. Men samtidigt var det lite tråkigt att inte få spela själv, erkänner Lindström.

Lindströms moderklubb stavas HK Tyrold. Det var där, under ledning av bland annat Toni Johansson och Jimmy Neiler, som Lindström fick sin skolning.

– Jag minns dem åren väl. Det var mycket fokus på individuell teknik. Det var kul. Då var handbollen lite mer på skoj.

2013 lämnade han hemmet i Tyresö för spel i HK Drott Halmstad. Vid Richards ankomst till Halmstad var HK Drott svenska mästare. Men tre år senare var katastrofen ett faktum.

Tvåan i handbollens maratontabell, med elva SM-guld i pokalskåpet, åkte ur allsvenskan våren 2016.

Du var med på hela resan när Drott gick från att vara favorittippade i högsta serien till att åka ur allsvenskan. Hur ser du tillbaka på dem åren?

– Det var väl bedrövliga år rent sportsligt. Klubben hade både ekonomiska och strukturella problem. Det var många byten i styrelserummet. Sportsligt var det inte så kul.

På den tiden var Diego Perez Marné tränare i Drott. I dag är han senior- och ungdomstränare i HK Aranäs.

– Jag minns Diego som en fantastiskt bra individuell tränare. Det var en tränare som drev på och ville mycket. Sen klaffade det tyvärr inte i A-laget.

Efter nedflyttningen till division 1 lämnade Lindström Drott och flyttade norrut. Närmare bestämt till norska Nøtterøy, beläget sydväst om Oslo.

Hur upplevde du det norska handbollslivet?

– Det var bra. Jag fick möjligheten att vara heltidsproffs och bara spela handboll. Jag hade Torbjörn Klingvall i Nøtterøy och senare Marinko Kurtovic i Arendal. Jag fick spela Europacupspel och åka till Frankrike, Island och Polen. Det var kul. Det hade varit häftigt att se Hammarby testa vingarna ute i Europa.

I SM-final 2:5 mellan Hammarby IF och Ystads IF var stämningen i Eriksdalshallen något utöver det vanliga. Många handbollsmatcher har spelats i den gamla hallen på Södermalm genom åren, men frågan är om inte dagens Hammarby-matcher är de häftigaste rent publikmässigt.

Hur vill du beskriva stämningen i Eriksdalshallen?

– Det är svårt att beskriva. När man tittar på videos så försöker man känna in trycket. Men det går inte. Den upplevelsen på plats i hallen är fantastisk. Senaste hemmamatchen var speciell. Under den sista kvarten ökade trycket för varje mål.

Lindström lyfter också stämningen i Ystad Arena:

– Det är ett helt annat tryck i Ystad med mer klapp och dunk. Det är också härligt. Jag tycker det är otroligt kul att spela där nere också. Men det är något annat i Eriksdalshallen.

Du har fått motta många smällar på sistone. Har det fysiska spelet i finalen legat på rätt nivå?

– Ja, det tycker jag. Det har inte varit något oschysst. Den smällen som jag fick mot ögonbrynet i SM-final 1:5 var mest bara blod. Det var inte så illa. Jag tycker det har varit en schysst finalserie än så länge. Inga fula grejer.

Hur går dina tankar inför fredagens fajt?

– Vi har ju allt att vinna. Många tippade ju att det skulle bli 3–0 till Ystad. Vi har hängt med Ystad i båda bortamatcherna och här hemma vände vi och vann. Vi har en stark tro på oss själva och jag tror även att många andra tror mer på oss än vad de gjorde före finalserien. Många trodde nog att vi skulle bli överkörda.

Hammarby slutade på sjundeplats i grundserien men har sedan vunnit sju av tio slutspelsmatcher. På vägen till SM-final har de eliminerat IFK Kristianstad och OV Helsingborg.

Patrik Fahlgren styrde upp vårt försvarsspel lite grann inför slutspelet. Vi har gått ut lite mer offensivt. Vi började med det mot Kristianstad eftersom de hade stora skyttehot. Sen fortsatte vi med det mot Helsingborg och Ystad. Kollar man spelare för spelare har många av oss höjt ribban. Ta Max Gugolz till exempel. Han har tagit enorma kliv under våren. Det har varit riktigt kul att se. Jag skulle säga att han har en nyckelroll i vårt försvar. Det är kanske den enskilt största förändringen från seriespel till slutspel.

Med rötterna i Tyresö försöker Richard Lindström vara på så många av Tyresö Handbolls hemmamatcher som möjligt. I höstas var han dessutom utlånad till allsvenska Tyresö en period.

– I och med utlåningen fick jag ett band till dagens Tyresö-lag. De är extra roliga att kolla på.

Hur mår Stockholmshandbollen på herrsidan?

– Jag tycker att den mår ganska bra. Hammarby går ju bra. Det var olyckligt att Skånela åkte ur Handbollsligan. Sedan tycker jag Tyresö och Tumba ser fina ut. Tumba har många unga lovande spelare på gång. Huddinge gick också vidare i cupen.

Lindströms kontrakt med Hammarby löper ut i sommar. Hur framtiden ser ut är än så länge osäkert.

– Vi får se. Just nu är det fokus på SM-finalerna.

KORT OM RICHARD LINDSTRÖM

Född: 3 juni 1996 (28 år gammal)
Längd: 205 cm
Position: H9
Kom till Hammarby IF: 2022
Moderklubb: HK Tyrold

Karriär:
HK Tyrold/Tyresö Handboll: -2012
HK Drott Halmstad: 2013-2016
Nøtterøy Håndball, Norge: 2016-2019
ØIF Arendal, Norge: 2019-2022
Hammarby IF: 2022-

HAMMARBYS INTERNA SKYTTELIGA I SM-FINALEN

1. Martin Dolk, 19 gjorda mål
2. Marcus Lennernäs, 13
3. Josef Pujol, 12
4. Henrik Olsson, 11
4. Max Gugolz, 11
6. Richard Lindström, 10
6. Oliver Wigmark, 10
8. Ludvig Lindeberg, 8
9. Johan Ericsson, 3
9. Kevin Johansson-Eggan, 3

Text: Olof Thyrelius Ericson
Foto: Kenta Jönsson/Bildbyrån