Pontus Brolin: ”Ingenting är omöjligt”

I fjol gick guldlaget IK Sävehof obesegrade genom SM-slutspelet. I år har de förlorat fyra av sina sju slutspelsmatcher. Vi bad vänsternian Pontus Brolin om en förklaring.

– Det är svårt att säga varför. Men det blir ett helt annat tryck med publiken, säger Brolin. 

IK SÄVEHOF–YSTADS IF
9 MAJ 19.00
SÄNDS PÅ CMORE & SPORTKANALEN

Det är ett pressat IK Sävehof som spelar hemmamatch på måndagskvällen. Gästande Ystads IF leder semifinalserien med 2–0 i matcher.

Senast lyckades YIF vända på underläge och avgöra i matchens sista sekund. En tung förlust för Sävehof som fram tills matchens sista minuter var spelförande.

– Självklart var det tufft att förlora på det sättet. Men det är först till tre som gäller, säger Eskilstuna-fostrade Pontus Brolin.

Ni förlorade två matcher i kvartsfinalserien mot Lugi. Nu ligger ni under med 0–2 mot Ystad. Varför förlorar ni mer i år jämfört med fjolårets SM-slutspel?

– Det är svårt att säga varför. Men det blir ett helt annat tryck med publiken. I match 2 mot Ystad gick de förbi oss när vi hade en dubbelutvisning. Det tände igång hela arenan och alla deras spelare. Vi hade ett momentum i matchen men tappade det. Det var publiken som räddade dem under slutet, säger Brolin.

Under säsongen har Sävehof fått bra stöd från sin gulsvarta klack. I Partille Arena såväl som på resande fot.

– De har stöttat oss riktigt bra. Både i ligan och i Europaspelet. Jag hoppas och tror på ett bra tryck på måndag.

Hur nöjd är du med slutspelet för egen del?

– Helt okej. Jag fick mer speltid framåt förra matchen och det stämde bra. Men det var också några dåliga prestationer bakåt. Det är synd när det kommer i slutet. Det påverkar extra mycket.

I match 2 mot Ystad saknade Sävehof korsbandsskadade Olle Ek, Rune Schrøder och Adam Blanche. Dessutom utgick Vetle Eck Aga på grund av hjärtklappning. Norrmannen missar match 3.

– Tyvärr har vi haft problem med småskador. Men även om någon går ut ska det inte gå dåligt, menar Brolin.

Vad är det Ystad gör så bra?

– När de har dagen stämmer allt för dem. När Kim Andersson är på spelhumör lyckas han både med det ena och det andra. Men de har lyckats hålla oss under 30 mål. Så jag får säga deras försvar- och målvaktsspel.

Tar er säsong slut på måndag?

– Det hoppas jag absolut inte. Vi siktar på att lösa tre raka segrar nu. Vi har killar i laget som varit i de här situationerna innan. Ingenting är omöjligt.

Parallellt med matchen mellan IK Sävehof och Ystads IF spelas semifinal 4 mellan IFK Kristianstad och IFK Skövde. Avkast i Partille och Kristianstad sker klockan 19.00 på måndag kväll.

OLOF THYRELIUS ERICSON

IK SÄVEHOF–YSTADS IF

27 april, 19.00: IK Sävehof–Ystads IF 26–32
5 maj, 19.00: Ystads IF–IK Sävehof 29–28
9 maj, 19.00: IK Sävehof–Ystads IF
Ev. 12 maj, 19.00: Ystads IF–IK Sävehof
Ev, 15 maj, 19.00: IK Sävehof–Ystads IF

Foto: Bildbyrån